Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='KWL']Grizabella dziś tuż przed 17tą opuściła schronisko !

[SIZE=2]Adopcja przebiegła bardzo sprawnie i bezproblemowo, Griza jak tylko zobaczyła mnie wchodzącego do boksu wstała i zabrała się do wychodzenia :-) Potem dreptała, podbiegała i bawiła się plastikową butelką. Do samochodu wsiadła chętnie i grzecznie, a wcześniej usiłowała wsiąść do autobusu :-)

Fantastyczne wieści .................. :multi::multi::multi:

• Replies 610
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Miałem zrobić, miałem aparat w kieszeni... ale z tych wszystkich emocji zapomniałem - ale myślę że już za chwilę będą fotki z nowego miejsca pobytu Grizy :-)

Posted

Ja już dostałam relację telefoniczną, w drodze dopadła ich burza i powoli jadą, chyba jeszcze w drodze. Zapach w samochodzie wiadomo, cudny ;) Wieczorem będzie kąpiel.
Sunia jest cudowna.
Powodzenia, psinko.

Posted

mysza 1 napisał(a):
Ja już dostałam relację telefoniczną, w drodze dopadła ich burza i powoli jadą, chyba jeszcze w drodze. Zapach w samochodzie wiadomo, cudny ;) Wieczorem będzie kąpiel.

Eau O'dor de Paluch :evil_lol:
mysza 1 napisał(a):
Sunia jest cudowna.

Kochana stara owczareczka...

Posted

:multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi:
Straaaaaaasznie się cieszę!!! Nie macie pojęcia jak ! Ale chyba macie... :) jednak :)
SUPER!!! Cuuuudowne wieści!!!

Posted

KWL napisał(a):
Eau O'dor de Paluch :evil_lol:

No:evil_lol: Lady i Dante jednakowych perfum chyba używali,co i Grizia:p.Natomiast z Opalikiem dało się wytrzymać kilka dni w domu bez kąpania(dostał kropelki na kark w dniu wyjazdu ze schronu i nie kazali kąpać tak od razu)
Niech się szczęści sunieczce,bo bida z niej okropna:shake:

Posted

Chwila trochę dłuższa ale ja wczoraj wracałam ze Szklarskiej Poręby, zgarnęłam Grize do samochodu pełnego bagażu i w towarzystwie naszej Onki dotarła do nas. Nie będę opisywać jak pachniało w samochodzie ale powiem tylko, że na wczorajszą kąpiel poszło 1,5 butelki szamponu, a w domu i na podwórku ciągle czuć oryginalny zapach. Teraz Sunia wygrzewa się na słońcu takze może w ciągu parę dni wywietrzeje.
Poza tym w samochodzie była mega grzeczna - chyba kiedyś musiała nim jeździć. Rozglądała się na wszystkie strony, lizała nas i nie ma choroby lokomocyjnej. Jak tylko przyjechaliśmy została wykąpana i dostała pierwszą dawkę Aniprazolu (trzy tabletki) i trochę jedzonka . Dziś ma od rana głodówkę bo jedzie o 14 do doktora Banego w Legionowie na badania krwi, moczu i USG chyba że lekarze zalecą jeszcze coś. Zdam relacje po powrocie i wkleję wtedy fotki z dzisiejszego dnia:) A teraz te z wczoraj - dla porównania:

Tu w samochodzie:

Posted

I jeszcze kąpiel:) Morisowa , tak jak rozmawiałyśmy - wczoraj Griza dostała trzy tabletki Aniprazolu, które dostała z Palucha kolejne sześć dostanie od nas i doilczymy do do rachunku za hotel. Nie widać tego na zdjęciach ale Sunia jest bardzo chuda, kręgosłup dosłownie odstaje jej od reszty ciała...

Posted

Już jestem. Najpierw napisze to co mam napisane od weterynarza, potem napisze co powiedział.
W badaniu USG:
Wątroba niepowiększona, miąższ o miernych cechach zwyrodnienia bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy bez złogów, drogi żółciowe nieposzerzone. Znaczne poszerzenie żyły śledzionowej, poszerzenie żył wrotnych - cechy nadciśnienia wrotnego. Śledziona niepowiększona bez zmian w miąższu. Nerki o budowie prawidłowej do wieku, miedniczki nerkowe nieposzerzone brak złogów. Trzustka niepowiększona bez cech zapalenia. Pęcherz moczowy o pogrubiałej ścianie z obfitą ilością kryształów bez większych złogów. Widoczne odcinki przewodu pokarmowego bez zmian w budowie, miernie zgazowane. Brak płynu w jamie brzusznej. Nadnercza niepowiększone.

Weterynarz po obejrzeniu Suni zwrócił uwagę na stan zapalny oczu. Był przerażony krwawiącymi dziąsłami, a o uszach powiedział ze wg niego nie były w ogóle leczone a ich stan jest tragiczny. Sunie bolą też stawy. Bardzo brzydko wygląda jej tył, zaczyna ciągnąć tylnymi łapami.

Lekarze nie byli zachwyceni stanem fizycznym Grizy ale podziwiali jej dobre samopoczucie. Powiedzieli, ze to połowa sukcesu. Teraz chcą zobaczyć jak zacznie reagować na leki. Następna wizyta za pięć dni czyli w piątek. Wtedy pewnie dowiemy się czegoś więcej o jej stanie zdrowia.

Oprócz USG Sunia miała pobraną krew ale nie tylko zwykła morfologią bo chcą się przyjrzeć jej nerkom i tarczycy - podobno tu coś jest nie tak ale coś więcej po wynikach. W cenę wliczony jest tez mocz (zawieziemy jutro rano bo sunia się zablokowała i nic nie chciała zrobić ani przed ani w przerwach byliśmy tam ponad 2 godziny) oraz wymaz z uszu.

W ceni wizyty są też leki (antybiotyk na dziąsła, maść do uszu i lek przeciw bólowy) , które już podajemy. Przepisze to co mamy napisane w tej kwestii:

Carpnodyl 100 mg w srodę 1 tabl, potem codziennie 1/2;
Oridermyl 2 X dziennie do ucha po kropelce;
Stomonsyl 1 tabl. 1 x dziennie.

Koszt wizyty 284 zł w tym Pani robiąca USG powiedział, ze nic nie bierze za swoją usługę bo wzruszyła ją Sunia.

Z rzeczy o których rozmawiałam z Morisową nie zrobiliśmy rentgenu klatki piersiowej ale w tej lecznicy tego nie robią. Można to zrobić najbliżej nas w lecznicy całodobowej na ul. Modlińskiej.

Posted

Jeszcze w kwestii rachunku - jest tylko ogólna kwota a ja nie zdążyłam dopytać co ile kosztowało (chociaż pewnie ceny sa podobne w lecznicach) bo wpadli ludzie z psiakiem, który jak się okazało miał udar i trzeba się było szybko ewakuować. Ale pewnie leki sporo kosztowały i te badania krwi też nie były zwykłe ale podobno konieczne do prawidłowej diagnozy. O wszystko wypytam na kolejnej wizycie.

A oto Sunia z zabawką, która dzielnie broni przed wszystkimi:)