Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 610
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Idusiek - widzę, że obie wiemy, na czym polega ogólny dogo-problem.
Ale wszelkie te zarzuty kierujesz do niewłaściwych ludzi.
Morisowa nie jest osobą upośledzoną umysłowo, nie ma problemów z myśleniem perspektywicznym, nie jest też osobą nieodpowiedzialną czy lekkomyślną.
Nie trzeba jej znać, by to wiedzieć - wystarczy przejrzeć wątki innych psiaków, którym już pomogła.

Jestem przekonana, że przed wysłaniem Grizy do hotelu, przemyślała dokładnie wszystko, dodała dwa do dwóch i voila - brakowało deklaracji, sunia była w bardzo złym stanie - cóż, trzeba było ją zostawić, by umarła w schronisku.
Tam nikt by się nie przejmował rtg, usg czy wizytą u specjalisty. Tam Griza zakończyłaby swój żywot pewnie kilka tygodni temu, odchodząc w samotności i w bólu.
No bo myśląc trzeźwo - przecież gdyby została zabrana do hotelu, pewnego dnia mogłoby zabraknąć na leczenie, sunia musiałaby czekać tydzień na badania, a morisowa mogłaby być tak zajęta np. zarabianiem pieniędzy na te badania, że nie miałaby czasu, by pisać na wątku. I wtedy ktoś mógłby pomyśleć, że ona nic nie robi, by psu pomóc - no nie, prościej i taniej zostawić sunię w schronie na pewną śmierć.

Ok, porzućmy sarkazm. Oczywiście idealna sytuacja to taka, gdy jest duże zaplecze finansowe, transport, badania, leki na zawołanie, mnóstwo czasu, by robić ogłoszenia, bazarki i codziennie pisać na wątku, a jeszcze dodatkowo po 2 miesiącach znajduje się dla psa DS jak z bajki. Ale czasem naprawdę wybór jest trudniejszy - zabrać psa i dać mu te kilka szczęśliwych miesięcy (nawet jeśli pies tydzień będzie czekał na badania i zabraknie pieniędzy) czy nie zabierać go, patrzeć, jak cierpi, jak powoli umiera i pogodzić się z tym, że świata nie zbawimy.

Morisowa nie zakładałaby wątku Grizy, gdyby nie potrzebowała pomocy.
Zajęła się nią w schronisku, znalazła jej miejsce w hotelu, zwołała na wątek ludzi, zadbała o transport, diagnostykę, początkowe leczenie.
Ok - mnie też irytuje, jak ktoś zabiera psa na hop siup, nic nie robi, a potem jest płacz, że dług w hoteliku rośnie, a psa nikt nie chce adoptować.
Ale to nie jest ten wątek i nie ten przypadek.
I nie dziwię się morisowej, że nie chce się tłumaczyć - po tylu latach na dogo, po tylu latach działalności na rzecz bezdomniaków, czasem może zabraknąć chęci, by udowadniać, że się nie jest wielbłądem.

Idusiek - doceniam Twoje zaangażowanie i to, co już zrobiłaś dla Grizy.
Doceń to, że dzięki morisowej Griza nie umarła w schronisku jako anonimowy numer, ale dostała szansę na lepsze życie.

Ok, a teraz zastanówmy się, jak można uzbierać fundusze na kolejne badania.
Może bazarek cegiełkowy na dogo ?
Bazarki z opcją licytacji przedmiotu cienko przędą - przynajmniej mój - ale może ktoś ma jakiś pomysł, co by tu jeszcze sprzedać ?

Posted

Dada M

to gdzie te bazarki? Gdzie zbieranie kasy na Grizę i hotel i badania?

bo ja ich tutaj nie widzę.
niestety według mnie watek został porzucony- pewnie jak piszesz z braku czasu.

nie zauwazyłam, że ktokolwiek się nią tutaj interesuje oprócz ciotek piszących hopaj i o jaka ona śliczna i kochana- ALE TE DZIAŁANIA JAKOŚ GRIZIE NIE POMOGŁY.

Wspaniale, ze Griza zamiast zdychać z bólu w schronisku ,zdychała do wczoraj na kocyku u megii- to naprawdę wspaniały dar - prosto z serca....

rozumiem, że morisowa mia dużo na głowie, ze codziennie widzi jakiegoś psa, któremu trzeba pomóc ( wiem, bo sama przez 3 lata spędzałam w schronach, hotelikach i lecznicach 3/4 swojego zycia), ale albo się psu pomaga, albo psa wyciąga ze schronu - to jednak nie to samo...

Posted

Skrót moimi słowami, potem wstawię opis od weta:
Serce osłuchowo nie budzi zastrzeżeń, na rtg wygląda normalnie.
Brak płynów w płucach, opłucnej. Stan zapalny.
Wątroba zmieniona. Woreczek żółciowy wypełniony złogami - to on powoduje bolesność.
Zaraz będą wyniki badań krwi określających dokładniej stan wątroby.

Posted

[quote name='idusiek']Wspaniale, ze Griza zamiast zdychać z bólu w schronisku ,zdychała do wczoraj na kocyku u megii- to naprawdę wspaniały dar - prosto z serca....
...

wspaniała reklama hotelu...;)

czy woreczki u tak starych psów sie operuje?

Posted

morisowa_ dzięki że zajęłaś się Gryzią, wiesz sama jaki to jest zajebisty psiak...mi jest jej strasznie szkoda.
Robię jej co chwila ogłoszenia- może jeszcze znajdzie swojego człowieka..

Posted

[quote name='morisowa']Wypis z lecznicy:

I komentarz:
Można zoperować pęcherzyk, ale jest duże ryzyko :( Można próbować działać farmakologicznie. I od tego zaczynamy. Uroscam jest właśnie na pęcherzyk, reszta leków na wątrobę ogólnie (co też ma wpływ na pęcherzyk). Zobaczymy jak to zadziała i wtedy będą kolejne decyzje. Zalecana oczywiście dieta wątrobowa.
Antybiotyk (nie pamiętam nazwy, dopytam) jest tak dobrany, żeby działał na płuca i na drogi żółciowe.

Zlecono dodatkowe badanie krwi pod kątem wątroby. Wykonane na SGGW ze względu na amoniak - musi być świeżo pobrana krew.
Wyniki (telefonicznie i skonsultowane telefonicznie):
amoniak 88,2 podw
bilirubina 0,6 podw minimalnie
trójglicerydy 15,1 w normie
cholesterol 122,23 w normie
ggtp 44,8 wskazuje na chorobę dróg żółciowych
albuminy 30,7
ogólnie wet spodziewał się gorszych wyników, a te mówią, że z wątrobą samą w sobie nie jest aż tak źle. Tylko te złogi w pęcherzyku...

Rtg na Gagarina - 50 zł
Usg, antybiotyk na 4 dni, konsultacja całości w BoliŁapce (dr Czajka i akurat cały zespół był) - 85zł
badanie krwi na SGGW - 91zł

Posted

Obawiałem się że po dzisiejszym dniu Griza mnie znielubi :-) Ciągłe podnoszenie,i stawianie na stole, przytrzymywanie w dziwnych pozach przy kolejnych badaniach i znoszenie po schodkach. Griza tego nie lubi i protestuje. Ale jakoś wybaczyła.

Posted

Griza ma dziś umówioną kolejną wizytę - EKG i echo serca, chcemy dokończyć także ten wątek - wykluczyć lub potwierdzić domniemane problemy. To także ważne dla rozważań o możliwości operacji pęcherzyka. Niestety to kolejny wydatek - 150 zł :-(