odpmi Posted July 31, 2010 Posted July 31, 2010 Mam pytanie. Czy jest regułą, że kiedy pies jest w podeszłym wieku, to sierść nie jest już taka, jak dawniej - wypada, traci kolor, jest jej mniej.... W jakim wieku zaczyna tak się dziać? (chodzi mi o psy małe i średnie) Quote
Daga&Maks Posted July 31, 2010 Posted July 31, 2010 to jest w dużej mierze indywidualna cecha. Każdy pies starzeje się w swoim tempie i nie da się dokładnie określić kiedy to nastąpi. Quote
odpmi Posted August 1, 2010 Author Posted August 1, 2010 Jezeli psu zaczyna sie 'psuc' (tj. siersc wypada, nie uklada sie juz dobrze, traci dawny kolor) w wieku 5 lat, to chyba nie jest mozliwym by bylo to od wieku, bo chyba nie jest jeszcze stary? Raczej to coś innego? Czy dobrze mysle? Quote
Daga&Maks Posted August 1, 2010 Posted August 1, 2010 to może być spowodowane zmianą karmy, albo też spowodowane jakąś chorobą. Może też być przez użycie nieodpowiednich kosmetyków dla psa. Jeśli karma ani szampon nie były zmieniane to warto przejść się do weterynarza. Może też mu brakuje jakiś witamin. W ostatnim czasie też sporo psów traci mnóstwo sierści z powodu tych upałów, bo muszą się jakoś ochłodzić Quote
odpmi Posted August 7, 2010 Author Posted August 7, 2010 Wlascicielka byla u weta, pies jest zdrowy jak ryba, jest szczesliwy, szaleje za piłką, nie zaszła żadna zmiana w jego życiu, wszystko jest tak jak dawniej. A od kilka tyg. jego sierśc jest w gorszym stanie, jak dawnej, m.in. jest jest troszeczke mniej... czy jest taka możliwość, że to od wieku? przecież pies nie jest stary, hm... Quote
*Monia* Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 Moja suńka miała podobnie - nagle jej się zaczęła sierść sypać. Doszłam do tego że coś z karmą musiało być nie tak, bo zaczęło się po kilkunastu dniach jedzenia nowego worka. Teraz jest super, żadnych problemów. Hexa ma 6 lat, więc zepsucie sierści na pewno nie było przez wiek ;). Quote
olekg89 Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 Jeden z moich psów przed wylinką dostaje łupieżu ,sierść leci garściami ,wygląda jakby miał świerzba ,nużeńca i grzybice w jednym.Wyłysieje ,potem obrasta i w około miesiąc znów wygląda jak pies. Quote
Delph Posted August 8, 2010 Posted August 8, 2010 Nie sądzę, żeby powodem był wiek, psy nie łysieją na starość jak ludzie :lol: Stan sierści może się natomiast pogorszyć z powodów podawanych wyżej, linienie sezonowe i przez upały, nieodpowiednia dieta, choroby skóry, gorsza kondycja, zaburzenia hormonalne, alergia i wiele wiele innych. Ja bym zaczęła od zmiany diety, a jeżeli jest wartościowa to dodałabym po prostu suplementy z kwasami omega 3 i 6 i czekała na efekty :eviltong: Tym bardziej, że piszesz, że nie tylko traci sierść, ale pogarsza się też jej stan i kolor. Z mojego potwora sierść wychodzi garściami odkąd zrobiło się cieplej, końca nie widać, już dawno powinien wyglądać jak nagi meksykański, a ja tylko wyczesuję i wyczesuję... Zrobię sobie chyba z tego sweter na zimę :p Nie martwię się, bo ma tak co roku, zmienia sierść na lato i tyle. Natomiast gdyby wyznacznikiem stanu sierści miał być wiek, to mój dawno powinien być łysy jak kolano, bo pamięta chyba epokę kamienia łupanego ;) Quote
Martens Posted August 17, 2010 Posted August 17, 2010 Różnie jest, ale generalnie starsze psy mają sierść rzadszą, słabszą, bardziej matową, suchszą... Ale to raczej psy kilkunastoletnie, a nie 5-6 latki - tu moim zdaniem jest inna przyczyna. Quote
odpmi Posted August 30, 2010 Author Posted August 30, 2010 Czyli generalnie między sierścią długowlosego psa 2-letniego a 5-letniego nie ma najmniejszej różnicy? Quote
Impresja&Simarilion Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 jeżeli pies jest zadbany to nie powinno byc różnicy. Na białej i jasnej sierści mogą się pojawić z czasem przebarwienia, których nie będzie się dało już wyczyścić. Quote
Bura Posted September 19, 2010 Posted September 19, 2010 Moja Ajka miała do końca boską sierść, gęstą, zdrową nie suchą ani nic. Jak ją uśpiłam, miała 12 z hakiem. Była dużym psem. Quote
sugarr Posted December 12, 2010 Posted December 12, 2010 Jeżeli pies jest zdrowy, nie zmieniał kosmetyków czy karmy (trzeba pamiętać, że przy wszystkich zmianach może się okazać, że jest na coś uczulony) to może pomóc po prostu jakiś suplement, polecam osobiście Efa Olie, pomaga pięknie na połysk, wypadanie, a także łupież (mówię tu o takim tłustym łupieżu, nie wiem jak z innym) Dla zwolenników bardziej naturalnych sposobów polecam olej lniany (łyżeczkę czy dwie tygodniowo), słyszałam że można też podać surowe jajko, również wystarczy jedno tygodniowo. Jeżeli nie będzie efektów, to można też zrobić (nigdy nie zaszkodzi po prostu profilaktycznie) ogólne badanie krwi, często jest tak, że jak coś się "psuje" w środku, to może się to odbijać również na stanie sierści. Nigdy nie wiadomo, pies ma już kilka lat, nie zaszkodzi się dowiedzieć czy wszystko w porządku :) Quote
ABCtresury Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Trudno powiedziec w jakim wieku siersc psa zaczyna ulegac "zepsuciu" jeżeli ma on 5 lat i coś niepokojącego zaczyna dziac się z jego sierścią,to należy czym prędzej udac się do weterynarza-to może byc powodem źle dobranych kosmetyków lub choroba. Natomiast jeżeli dzieje się to w wieku 10-12 lat,to uważam za naturalne w zależności od rasy. Quote
Recommended Posts