Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam szczeniaka ze schroniska. co prawda był tam tylko dwa dni, ale niestety zupełnie nic o nim nie wiem. zwykły kundelek, weterynarz określiła jego wiek na ok. 8 tygodni (teraz ma 15 tygodni) Był zdrowy. niestety po jakiś dwóch tygodniach zaczęły bardzo łzawić mu oczka aż całe zaropiały... weterynarz zaleciła zakrapianie oczu 3x dziennie. niewiele to pomagało... po ponad tygodniu udałam się do innego weterynarza, który stanowczo kazał odłożyć krople, podał psu 4 zastrzyki w nóżki. na drugi dzień kolejne 3. oczka przemywam specjalnym płynem oraz świetlikiem, widać powoli małą poprawę. rano i wieczorem mam podawać mu tabletki SYNULOX. zastrzyki podane były we wtorek i środę, tj. 27. - 28. 07. dziś mamy 31. sobota, a psu dalej drętwieje łapka, jak tylko siedzi lub się położy, nie może na nią stanąć, piszczy... nie wiem czy to normalne, że to drętwienie trwa już trzeci dzień.... do tego dziś pies w pewnym momencie zaczął trząść gwałtownie pyszczkiem, rzucać się a z pyska wypluwał pianę (zupełnie jak woda spieniona mydłem...) powtórzyło się to dziś już 4 razy... nie wiem czy to objaw tej tabletki, czy coś jest nie tak..... proszę o radę. wizytę u weterynarza kontrolną mamy dopiero w środę.

Posted

maluch powinien DZIŚ trafić do weta.. przy takich objawach nie czeka się na wizytę kontrolną, która jest umawiana jako termin ostateczny, jeśli w międzyczasie nic się nie wydarzy..

Posted

dzwoniłam do weta, powiedziałam o objawach pytając czy powinnam przyjechać (bo mam spory kawałek), kazała robić psu masaże nóżki, tabletki podawać dalej i zobaczyć do pyszczka czy coś mu się nie wbiło, co jest przyczyną ślinienia... ehh... ja jednak się martwię.. chyba zmienię weterynarza. Z resztą, 7 zastrzyków (z czego 4 w jedną nóżkę) wbite szczeniakowi w ciągu dwóch dni ważącemu niespełna 2,5kg to dla mnie lekka przesada. . . ;/// tyle antybiotyków i jeszcze tabletki.. :(((

Posted

Faktycznie bardzo intensywne leczenie i z tego co piszesz wynika,że z powodu ropiejących oczu? Za mało informacji jak dla mnie i obym nie miała racji ale wygląda to na nosówkę postać neurologiczną. Niestety rokowania nie są dobre bo to choroba wirusowa , leczy się objawy, często jako powikłanie po przebytej nosówce pozostaje padaczka.

Posted

dzień po tym jak napisałam tutaj, piesek odszedł.... męczył się całą noc, piszczał i nie mógł spać. zaraz rano dostał paraliżu połowy ciała, trząsł się z zimna... zaczęłam szybko zbierać się do weterynarza, ale on tylko popatrzył się na mnie swoimi ślicznymi oczkami, położył łepek i odszedł.... nie mogę zrozumieć głupoty niedoświadczonej młodej weterynarz. zabrała nam szczęście całej rodziny........... moja ciocia uważa, że to szok pozastrzykowy antybiotykami (taki sam pojawia się u ludzi - piana i drętwienie ciała). nie mogę się z tym pogodzić... mam do siebie żal, że nie skorzystałam z rady kogoś innego... kobieta wzięła masę pieniędzy i pozbawiła go życia..... a mógł żyć............. :'((((((((((((((((((
niech to będzie jakaś przestroga dla innych niedoświadczonych jak ja :(((

Posted

anaitis-bardzo tragiczne i krotkie mial zycie ten Twoj pieseczek.
mam jednak kilka pytan ,zebys w przyszlosci nie przezyla tej tragedi.pytania sa nastepujace.czy zabralas pieska po kwarantannie zaszczepionego i przeciw jakim chorobom.?
Ile razy byl zaszczepiony?
Z tego co wyczytalam to zabralas psa zdrowego 8 tygodniowego szczeniaka,byl u Ciebie 7 tygodni to by oznaczalo ,ze zarazil sie u Ciebie co skonczylo sie jego smiercia

Posted

[quote name='anaitis']......... moja ciocia uważa, że to szok pozastrzykowy antybiotykami (taki sam pojawia się u ludzi - piana i drętwienie ciała). nie mogę się z tym pogodzić... mam do siebie żal, że nie skorzystałam z rady kogoś innego...(((

Bardzo mi przykro anaitis, bez względu na to ile czasu jest z nami pies, zawsze rozstanie jest bardzo bolesne.Jeśli chodzi o przyczynę śmierci to teraz możemy tylko gdybać , przemyśl to co pisze xxxx52, to bardzo ważne pytania. Reakcja po zastrzyku o której mówi Twoja ciocia ,zwana wstrząsem anafilaktycznym, faktycznie występuje również u ludzi, ale zwykle ma miejsce bezpośrednio po iniekcji lub w przeciągu 1/2 godziny.

Posted

Moim zdaniem, pies dostał wstrząsu po podanych lekach. Przechodziłam to samo z moim byłym tymczasem... 8-tygodniowy szczeniak dostał szczepionkę 5-składnikową + silny środek na odrobaczenie wenwętrzne i zewnętrzne, bo "ponoć miał na nosie zmiany nużeńcowe", których ja się nigdy nie dopatrzyłam...

[quote name='ewtos'] Reakcja po zastrzyku o której mówi Twoja ciocia ,zwana wstrząsem anafilaktycznym, faktycznie występuje również u ludzi, ale zwykle ma miejsce bezpośrednio po iniekcji lub w przeciągu 1/2 godziny.
2 dni po podanych specyfikach psiak wpadł w 2-dniowy stan padaczkowy, którego nie dało się niczym wstrzymać... ataki miał co 5-10 min, po 3 serie... Męczył się niemiłosiernie...

Jeżeli to by była nosówka - to jak to się stało, że dwóch lekarzy tego nie zauważyło?
Obstawiam na nieprawidłową diagnozę i za silne leki po których nastąpił wstrząs...

Posted

Oczywiscie ,ze nigdy nie mozna jednoczesnie szczepic psa przeciw wirusowkom i Podawac srodki /p robakom ,czy P/pchlom ,czy antybiotyki .To jest TABU ,kazdy lekarz czy nie tylko musi wiedziec.S Srodki p/robakom podajemy szczeniakom i nie tylko 7-10 dni przed szczepieniem.Srodki p/chorobom skornym podajemy po szczepienieu min 2-3 tygodni ,przed lub po.dlaczego: gdyz organizm psow szczegolnie szczeniakow ma slaby system immunologiczny i moze spowodowac zachorowanie wlasnie na choroby co podajemy w zaszczyku.Lekarze uwazaja ,ze szczepi sie psy po kilkakrotnym odrobaczeniu ,z uwzglednieniem przerwy,doszczepia sie psy 4 tygodnie pozniej.Szczeniaki po pierwszym szczepieniu chronimy przed otoczeniem zewnetrznym ,gdyz w tych wlasnie 4 tygodniach przerwy miedzyszczepieniami psy moga zachorowac i umrzec.