Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej,
Czy macie ten sam problem i czy to normalne żeby sucz tak się zachowywała? Mam 11 miesięczną sunię i od kilku miesięcy próbuje z nami kopulować (pisząc z nami mam na myśli że robi to tylko w stosunku do ludzi bo do innych psów się nie postawi)
Zastanawiam się jakie są tego powody? Czy to burza hormonów? Czy chęć zdominowania nas?! Czy po prostu z nudów? Jak myślicie i jak temu zaradzić? Nie jest fajnie gdy ktoś do nas przyjdzie a ona podchodzi i próbuje zgarnąć nogę swoją łapą :( Zwracanie uwagi typu fe, zostaw, nie wolno, odpychanie nie pomaga :( pomóżcie!

Posted

[quote name='dar_ling']
Nie jest fajnie gdy ktoś do nas przyjdzie a ona podchodzi i próbuje zgarnąć nogę swoją łapą :( Zwracanie uwagi typu fe, zostaw, nie wolno, odpychanie nie pomaga :( pomóżcie!

Byc moze tu masz odpowiedz.Suka znalazla dobry sposob na to,zebyscie jej poswiecali uwage.Takie zachowanie sluzy tez czasem rozladowaniu napiecia,kiedy pies jest zestresowany.Zeby te rzeczy ocenic trzeba jednak sytuacje widziec.
Natomiast jesli oczekujecie od niej prawidlowej reakcji na "zostaw" czy "nie wolno" to najpierw trzeba jej pokazac co te komendy oznaczaja.

Posted

Heh nie wiem czy jest na świecie ktoś kto poświęca więcej uwagi swojemu psu jak ja. Jestem z nią 24 na dobę i wszędzie ją ze sobą zabieram jak jest to możliwe. Oczywiście nie są to puste godziny tylko poświęcone treningom i zabawie.

"Natomiast jeśli oczekujecie od niej prawidłowej reakcji na "zostaw" czy "nie wolno" to najpierw trzeba jej pokazać co te komendy oznaczają." - i tu troszkę Cię zaskoczę, ponieważ pies jest po szkoleniu i bardzo dobrze wie co te komendy oznaczają. Oczywiście jest bardzo karna jeśli chodzi o codzienność czy zabawę ale w tej sytuacji zwracanie uwagi skutkuje tylko na chwilę bo później próby ponawia. Oczywiście, że odpuszcza bo wie, że nic nie zyska takim zachowaniem. Ale dziwi mnie DLACZEGO W OGÓLE TAK ROBI?! I dlaczego w tym przypadku szkolenie nie odniosło skutku?!
Raczej z wychowaniem to nie ma nic wspólnego. Myślałam może że to burza hormonów...
Czy Wasze sunie też tak robią czy moja to wyjątek?!? :/

Posted

[FONT=MS Shell Dlg 2]Moja tez tak robi ale bardzo rzadko i nie napastuje gości. Zdarza się to wtedy jak ktoś np wyprostuje nogę lub podniesie ja troszkę wyżej niż zwykle tak żeby mogła ja zgarnąć łapkami w uścisk i wtedy.....akcja. Zazwyczaj ja odpycham i mowie nie wolno i to wystarczy. Gdy nie wystarczy zamykam ja w drugim pokoju ( mam zamontowana bramkę w drzwiach) i to działa zaraz się uspokaja i idzie spać. Moja tez ma dużo ruchu i mojej uwagi. Myślę ze to hormony buzują z czasem przejdzie.[/FONT]

Posted

Kurczę z tym napastowaniem to trochę głupio zabrzmiało- bo moja nie robi tego za każdym razem kiedy przychodzą do nas goście, tylko wtedy kiedy 'jest pobudzona'. Zazwyczaj po zabawie, kiedy ja już odpuszczam bo ledwo dyszę a ona jeszcze patrzy co by tu wymyślić (dodam, że mój pies ma ADHD i nigdy nie jest zmęczony ;) ) no i dzieję się akcja- tylko nie piszcie proszę, że jest to próba zachęcania do dalszej zabawy bo raczej na zabawę to już nie wygląda!
Ps. Zawsze myślałam, że tylko psy tak robią w okresie dojrzewania, a tu proszę ;)
Mam nadzieję, że przejdzie i to szybko!

Posted

[quote name='dar_ling']Kurczę z tym napastowaniem to trochę głupio zabrzmiało- bo moja nie robi tego za każdym razem kiedy przychodzą do nas goście, tylko wtedy kiedy 'jest pobudzona'. Zazwyczaj po zabawie, kiedy ja już odpuszczam bo ledwo dyszę a ona jeszcze patrzy co by tu wymyślić (dodam, że mój pies ma ADHD i nigdy nie jest zmęczony ;) ) no i dzieję się akcja- tylko nie piszcie proszę, że jest to próba zachęcania do dalszej zabawy bo raczej na zabawę to już nie wygląda!

W takich sytuacjach bede obstawial,ze to rozladowanie emocji.Sa psy,ktore lepiej wymeczyc jakas spokojna praca,np. tropieniem,szukaniem przedmiotow,gdzie glowa ma wiecej pracy niz cialo.Zbyt intensywna zabawa powoduje,ze zamiast sie uspokoic jeszcze bardziej sie nakrecaja( i to jest chyba owo psie ADHD),a kiedy Ty juz konczysz,suka jest wciaz bardzo "nabuzowana" i znalazla sobie dobry (w jej mniemaniu) sposob zeby sobie z tym poradzic.

Heh nie wiem czy jest na świecie ktoś kto poświęca więcej uwagi swojemu psu jak ja.

No to moze odwrotnie - czy suka potrafi wytrzymac dlugo bez poswiecania uwagi?Czy macie np. jakis znak,haslo czy cos takiego,co ma psu zakomunikowac,ze pani teraz zajmuje sie swoimi sprawami i oczekuje od psa spokojnego pozostania na miejscu?

w tej sytuacji zwracanie uwagi skutkuje tylko na chwilę bo później próby ponawia. Oczywiście, że odpuszcza bo wie, że nic nie zyska takim zachowaniem.

Jesli robiac to zabiegalaby o uwage,to wlasnie ponawianie proby swiadczyloby o osiagnietym celu.Dla psa to chwilowe zwracanie uwagi jest juz "zyskiem".

Posted

Może zabawę kończcie stopniowo? Np. hasło 'koniec', komenda siad, waruj i dopiero dać psu spokój. Moja młoda jak nagle zabiorę zabawkę na spacerze też zaczyna kopulować (w powietrzu, z nikim/niczym konkretnym) bo ma w sobie za dużo emocji. Jak chcę jej zabrać zabawkę to najpierw mówię 'dosyć', sadzam, daję smaka i wtedy chowam zabawkę (albo robię to równocześnie nagradzając za siedzenie). Później zapięcie na smycz i komenda noga albo coś innego żeby pies wiedział że koniec szaleństw. W domu raczej nie szalejemy, bo od zabaw są spacery ;). Zdarza jej się czasem na nas wskakiwać jak się nakręci (np. my się wygłupiamy a ona też by chciała), ale wtedy 'fe' działa i nie trzeba jej jakoś specjalnie musztrować.

dar_ling napisał(a):
Ps. Zawsze myślałam, że tylko psy tak robią w okresie dojrzewania, a tu proszę ;)

Ona jeszcze nie jest w pełni dorosła, nadal jeszcze jest dzieciak ;). Niektóre dorosłe psy również mają odruchy kopulacyjne w różnych sytuacjach (bez skojarzeń, mam na myśli stres, pobudzenie, itp. :eviltong:)

Posted

"Jesli robiac to zabiegalaby o uwage,to wlasnie ponawianie proby swiadczyloby o osiagnietym celu.Dla psa to chwilowe zwracanie uwagi jest juz "zyskiem"."

Nie musi zabiegać o naszą uwagę i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że prawie nigdy tego nie robi. Jest naprawdę dobrze ułożonym psem- nigdy nie zdarzyło się żeby popiskiwała, plątała się pod nogami, nie mogła znaleźć sobie miejsca lub robiła głupie rzeczy tylko dlatego żeby zwrócić naszą uwagę. Może tylko wtedy kiedy odpoczywamy to przyjdzie żeby się przytulić (wtedy siedzi z nami) lub sprawdzić co się dzieję, czy wszystko ok i wraca do siebie.

"czy suka potrafi wytrzymac dlugo bez poswiecania uwagi?Czy macie np. jakis znak,haslo czy cos takiego,co ma psu zakomunikowac,ze pani teraz zajmuje sie swoimi sprawami i oczekuje od psa spokojnego pozostania na miejscu?"

Oczywiście że tak! Jest czas zabawy; pracy i jest czas odpoczynku. Zwykła komenda 'miejsce' i 'zostań' zdecydowanie tu wystarczy. Pies potrafi doskonale zająć się sobą w swoim otoczeniu. Albo bawi się gryzakiem nie opuszczając miejsca albo zasypia, gdy dłuższą chwilę nic się nie dzieje. A pani wtedy spokojnie pracuje ;)

"Zbyt intensywna zabawa powoduje,ze zamiast sie uspokoic jeszcze bardziej sie nakrecaja( i to jest chyba owo psie ADHD),a kiedy Ty juz konczysz,suka jest wciaz bardzo "nabuzowana" i znalazla sobie dobry (w jej mniemaniu) sposob zeby sobie z tym poradzic."

O widzisz, tego nie wiedziałam. Spróbujemy wdrożyć w naszą codzienność więcej pracy umysłowej jak fizycznej. Może rzeczywiście coś pomoże ;)

Pozdrawiam

Posted

Tylko jeszcze mala uwaga.Do zakomunikowania psu,ze jest przerwa,kiedy odsylacie go na miejsce i macie miec spokoj (i pies tez) wystarczyloby moim zdaniem samo "miejsce".
Chodzi mi o to,ze komendy "zostan" uzywacie zapewne w roznych sytuacjach np. cwiczac posluszenstwo,wchodzac do sklepu itp. i pies czegos jeszcze po niej oczekuje -Twojego powrotu czy jakiejs akcji.A tutaj chodzi o "wylaczenie" psa.
pzdr