Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z radością chodzimy na takie spacery. Dla Toi i Puśki to jest trening ochudzający. Obie panny powinny stracić na wadze dla własnego zdrowia. Toja i Pufi zawsze gonią pierwsze do końca drogi, aż pod las. Wtedy ja je wołam i widać na zdjęciu jak Toja z wywieszonym językiem biegnie a ja zawsze wołam " szybciej Tojciu, szybciej". Z Mimi to mamy trochę stresu, bo ona już nie dosłyszy i strasznie się boję jak zniknie mi z oczu, żeby się nie zgubiła. Boję się też, żeby same nie wypadły na drogę pod lasem, bo samochody, ciągniki jeżdżą.
Któregoś dnia wychodzimy z lasu na drogę, Toja i Mimi wybiegły kilka metrów przede mną a tu jadą dwa samochody. Wołam, krzyczę a obie panny stoją na środku drogi i ani się ruszą.
Dobrze, że kierowcy się zatrzymali, aż je z drogi zabrałam.

Duże psy siedzą jak siedziały. Nic się u mnie nie zmieniło, tylko mała znajdka znalazła dom.

Posted

moje suki tez często nagle głuchną na wszelkie wołania a ja dostaje zawału. Nie wiem co nimi kieruje.
Co do tracenia na wadze, wlasnie ogladalam zdjecia Aiszy, ona tez jest niezla kluska, Ty moja droga chyba za dobrze je wszystkie karmisz :-) Czy ktos placi na utrzymanie duzych psów cokolwiek?> Co z jakimis zbiorkami na konto fundacji, o ktorych byla mowa na watku Aiszy i Rudego?
Aisza bardzo mi sie podoba, moze obejme ją opieka :-p

Posted

Dorothy napisał(a):
moje suki tez często nagle głuchną na wszelkie wołania a ja dostaje zawału. Nie wiem co nimi kieruje.
Co do tracenia na wadze, wlasnie ogladalam zdjecia Aiszy, ona tez jest niezla kluska, Ty moja droga chyba za dobrze je wszystkie karmisz :-) Czy ktos placi na utrzymanie duzych psów cokolwiek?> Co z jakimiś zbiorkami na konto fundacji, o ktorych byla mowa na watku Aiszy i Rudego?
Aisza bardzo mi sie podoba, moze obejme ją opieka :-p

Dorothy Asza jest dla mnie bardzo ładna. Ona nie jest zapasiona, ale ma taką budowę i dobrze umięśniona.
Zdjęcia nie oddają jej uroku. Ją trzeba zobaczyć i poznać na żywo.
Już pisałam poprzednio na wątku, że na psy za wyjątkiem Borysa, który ma deklaracje, ale wpływają nie pełne, żaden inny pies nie jest dofinansowany i są na moim utrzymaniu. W sprawie zbiórek na konto wszystko ucichło.

Dorothy napisał(a):
jeszcze mam pytanie czy Aisza jest grzeczna wobec mniejszych psów, suczek? Ewentualnie kotów..Ona jest troche amstafowata, dlatego pytam...

Tu muszę Cię zmartwić. Aszka moim zdaniem ma coś z Asta. U mnie jak trafiła miała około 6 miesięcy to jeszcze szczeniak. Bawiła się ze wszystkimi psami i suczkami. W tej chwili ma już trzy lata to stała się psem dojrzałym i wygląda to trochę inaczej. Z naszymi psami się zna. Z obcymi nie ma kontaktu.
Zdarzyło się już jej złapać z Puśką, Lisą. Nie byłam przy takiej sytuacji tylko mąż. Nie wiem kto zaczął i co było powodem. Potrafi być razem w pokoju z moimi malcami, ale w tym roku nawet takiej sytuacji nie było. Z Puśką wychodziłyśmy razem na spacer, ale Aszka na smyczy. Ja dmucham na zimno i staram się izolować. U mnie z reguły psy są izolowane, bo małe, Puśka i Rudy są na siedlisku a duże (Aszka , Lisa) w sadzie. Oddziela je łącznik, pas około 10 m szerokości na którym jest oczko 4x7 i boks Sary 9X7. Psy widzą się, ale z takiej odległości. Zadaj mi dokładniej pytania a dopytam męża, bo ja kursuję tam i tu więc nie udzielę dobrych informacji

Posted

no trzeba by sprawdzic jakos, jak dokladnie reaguje na mniejsze suczki, w ogole na inne psy w bezposrednim kontakcie, oraz na koty. Czy moglaby mieszkac z innym psem (psami) w domu, czy nie bardzo. to wazne z punktu widzenia nowego domu.
Czy nie ma zapedow morderczych jak to czasem amstafy.
Czy jest posluszna (daje sie odwolac, moze chodzic na spacer bez smyczy itd)
Oczywiscie ze jest piękna :-) nie mowie ze za gruba, no ale taka dobrze wyglądająca :-)

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='Dorothy']no trzeba by sprawdzic jakos, jak dokladnie reaguje na mniejsze suczki, w ogole na inne psy w bezposrednim kontakcie, oraz na koty. Czy moglaby mieszkac z innym psem (psami) w domu, czy nie bardzo. to wazne z punktu widzenia nowego domu.Czy nie ma zapedow morderczych jak to czasem amstafy.Czy jest posluszna (daje sie odwolac, moze chodzic na spacer bez smyczy itd) Oczywiscie ze jest piękna :-) nie mowie ze za gruba, no ale taka dobrze wyglądająca :-)[/QUOTE]Nie, Aszka nie ma zapędów morderczych. Na spacer ze mną chodzi bez smyczy i nie stwarza problemów.Nie wiem jakby to wyglądało w mieście a szczególnie w nowym domu. Potrzebowałaby czasu na zaaklimatyzowanie się. Jutro będzie córka to poproszę ją, żeby Tobie o niej więcej napisała. Zna Aszkę lepiej jak ja.

Posted

[quote name='Dorothy']dziekuje
A jak Toja? I w ogole maluchy kluchy, jak idzie odchudzanie?[/QUOTE]
Toja uparcie trzyma się swojej wagi, ale to mały problem. Jak dostaje Minirin funkcjonuje i żyje normalnie.
Puśka na oko jakby ciut schudła, ale przydały by się badania i diagnostyka. Obecnie nie mam jak tego ruszyć.
W środę Mimi była na badaniach kontrolnych. Dobra wiadomość to Mimi przybyła na wadze i waży 5 kg. I na tym się kończą dobre wiadomości. Wyniki są gorsze jak były przy ostatnim badaniu. Jestem załamana. Nie umiem ( może się nie da) skopiować ich z przesłanego dokumentu. Podwyższone jest 5 parametrów
limfocyty 38, norma 30
mocznik 197, norma 45
AspAT 43, norma 37
Aiat 205 norma 50
Kreatynina 2,1 norma 1,7
Pozostałe wyniki w dolnej granicy

A przecież tak pilnuję. Marzyło mi się, że będą wszystkie dobre. Dodatkowo został wymacany guzek w jednym sutku. Potrzebna operacja ale przy takich wynikach to niemożliwe.
Z ogłoszeń cisza. Na Borysa deklaracje się wykruszają .
Zalecenia dla Mimi
Kroplówki podskórne (najlepiej codziennie przez najbliższe 5-6 dni) potem 2 razy w tygodniu przez 2 tygodnie i powtórka badań.
Najlepiej byłoby podawać płyn PWE . Ipakitine podajemy 2 razy dzienne. Przestrzegamy diety.
Kroplówkę musi brać do końca życia

Posted

[quote name='Dorothy']co to jest plyn pweposle Ci karme, chcialabym objac opieka ktoregos psa i deklaruje posylac cos co miesiac tylko potrzebuje jakies konto.[/QUOTE]Dorothy nie potrafię Ci odpowiedzieć. Są różne płyny do kroplówek. Oferujesz mi pomoc, bardzo Ci dziękuję, ale ja jej przyjąć nie mogę , bo wiem, że sama borykasz się z problemami i Tobie pomoc potrzebna

Posted

Dorothy karma doszła. Bardzo, bardzo Ci dziękujemy, ale najlepiej jakby za sprawą czarodziejskiej różdżki można było wyczarować super domki a ja już coraz mniej mam nadziei. To takie ładne i fajne psy. One powinny mieć swój dom, swoich ludzi, którzy będą
mieli dla nich czas i swoją kanapę a nie siedzieć w boksie. My w tej chwili nie dajemy już rady. Szkoda psiaków a ja siedząc teraz na wsi nawet ogłoszeń nie mam jaj zrobić.
Jak byłam w domu to robiłam i jak spadało na 4 - 5 stronę to kasowałam i robiłam ponownie.
Nie umiem też im zrobić ładnych zdjęć. To psy pełne energii a wypuszczone korzystają z ruchu i tej okazji najwięcej jak się da.

Posted

[quote name='Dorothy']latem i tak kiepska pora na adopcje. Gdzie wieszalas ogloszenia, na jakich portalach?[/QUOTE]Na Gumtree, Tablicy, Alegratce, Kokosach, Ogłoszeniowej itd Gorzej, że z tą adopcją jest kiepska pora od wiosny do wiosny.W piątek byłyśmy z Mimi na kroplówce, Sunia zniosła ją dobrze. Pani dr. nam wytłumaczyła jak te kroplówki podskórnie robić i wróciłyśmy na wieś. Wczoraj robiliśmy ją już w domu sami. Poszła butla do końca, bez problemu. Jest super, bo jeżdżenie codziennie ponad 40 km to spory wydatek (samochód dużo pali). A więc są już dwie z sześciu dobre , pełne kroplówki. Jeszcze cztery dni i przejdziemy na dwie w tygodniu.