Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

hej, niedługo przymierzam sie do zakupu pieska, chciałam adoptowac pudelka, ale chyba jednak kupię szczeniaczka.. mam tylko obawy, jak bedzie wygladac sprawa z czystością w domu. Pracuję codziennie ok 7h, ale moge wziąc pare dni wolnego, czy to starczy żeby nauczyć pieska załatwiania się na matę? i czy najpierw mam go uczyć tam siusiać a dopiero później na dworze? i jeszcze jedno, czy jesli najpierw się nauczy, że mata sluzy do siusiania, to pozniej jak juz bede chciala zeby zalatwial sie na dworze, nie bedzie jej szukal w domu?:P Od którego miesiąca przyzwyczjać go do załatwiania potrzeb na dworze? Mam mały ogródek, więc moge go często wynosic bez problemu. I z Waszych doświadczeń...jak szybko piesek przestaje załatwiać się w domu? Z góry dziękuję za pomoc:)

Posted

Szczeniak dopiero odebrany od matki na pewno nie nauczy się czystości w kilka dni - żeby dojść do perfekcji i żeby pies wytrzymał te 7 godzin Twojej nieobecności, trzeba będzie poczekać i z pół roku.
Z matą też nie jest taka prosta sprawa - jeśli przez kilka tygodni szczeniak będzie za każdym razem po jedzeniu, spaniu, zabawie, ogólnie co 2 godziny sadzany na matę i nagradzany za sikanie na niej, to owszem, nauczy się, ale przy szczeniaku zawsze zdarzają się wpadki, rzadziej i częściej.
Więc jeżeli musisz pracować te 7 godzin i nie ma w tym czasie komu zająć się szczeniakiem, a perspektywa zasikanego mieszkania nie napawa cię entuzjazmem to naprawdę rozważyłabym wzięcie psa już nauczonego czystości.
U mnie przy szczeniaku non stop był ktoś w domu, niby umiał sikać na podkłady, ale u 2-3 miesiecznego psa wygląda to tak że mniej więcej jedna kałuża na 3-4 ląduje w przypadkowym miejscu... więc po nauczeniu psa czystości linoleum i tak nadaje się do zerwania ;) i w zasadzie z tego względu mimo remontu mieszkania darowaliśmy sobie zmianę podłogo dopóki pies nie urośnie.

Posted

maluch bylby sam jakies 2 tyg gora, bo pozniej juz przyjezdzaja współlokatorki i pomoga przy piesku. Na podlodze mam plytki, takze nie bedzie problemu ze starciem plamy.. a do klatki zacząc od razu przyzwyczajac? czytalam,ze jakbym zamykala go w niej na 2-3 h, to powinien starac sie wytrzymac i nie zalatwiac tam,gdzie spi..

Posted

To może lepiej po prostu odebrać pieska te 2 tygodnie póxniej? Myślę, że dobry hodowca bez problemu się zgodzi.

Przyzwyczajac do klatki tak, z tym że początkowo psa się w niej nie zamyka a jedynie wkłada legowisko i w niej karmi, potem zamyka tylko w czasie jedzenia i na którko kiedy śpi, a dopiero później można go zamknąć na krótko tak po prostu. No i klatka nie może być za duża, powinno się w niej mieścić tylko posłanie i miska z wodą, bo inaczej pies będzie w jendym kącie spał a w drugim lał bez oporów ;)