majakaaa5 Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 hej, niedługo przymierzam sie do zakupu pieska, chciałam adoptowac pudelka, ale chyba jednak kupię szczeniaczka.. mam tylko obawy, jak bedzie wygladac sprawa z czystością w domu. Pracuję codziennie ok 7h, ale moge wziąc pare dni wolnego, czy to starczy żeby nauczyć pieska załatwiania się na matę? i czy najpierw mam go uczyć tam siusiać a dopiero później na dworze? i jeszcze jedno, czy jesli najpierw się nauczy, że mata sluzy do siusiania, to pozniej jak juz bede chciala zeby zalatwial sie na dworze, nie bedzie jej szukal w domu?:P Od którego miesiąca przyzwyczjać go do załatwiania potrzeb na dworze? Mam mały ogródek, więc moge go często wynosic bez problemu. I z Waszych doświadczeń...jak szybko piesek przestaje załatwiać się w domu? Z góry dziękuję za pomoc:) Quote
Martens Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Szczeniak dopiero odebrany od matki na pewno nie nauczy się czystości w kilka dni - żeby dojść do perfekcji i żeby pies wytrzymał te 7 godzin Twojej nieobecności, trzeba będzie poczekać i z pół roku. Z matą też nie jest taka prosta sprawa - jeśli przez kilka tygodni szczeniak będzie za każdym razem po jedzeniu, spaniu, zabawie, ogólnie co 2 godziny sadzany na matę i nagradzany za sikanie na niej, to owszem, nauczy się, ale przy szczeniaku zawsze zdarzają się wpadki, rzadziej i częściej. Więc jeżeli musisz pracować te 7 godzin i nie ma w tym czasie komu zająć się szczeniakiem, a perspektywa zasikanego mieszkania nie napawa cię entuzjazmem to naprawdę rozważyłabym wzięcie psa już nauczonego czystości. U mnie przy szczeniaku non stop był ktoś w domu, niby umiał sikać na podkłady, ale u 2-3 miesiecznego psa wygląda to tak że mniej więcej jedna kałuża na 3-4 ląduje w przypadkowym miejscu... więc po nauczeniu psa czystości linoleum i tak nadaje się do zerwania ;) i w zasadzie z tego względu mimo remontu mieszkania darowaliśmy sobie zmianę podłogo dopóki pies nie urośnie. Quote
majakaaa5 Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 maluch bylby sam jakies 2 tyg gora, bo pozniej juz przyjezdzaja współlokatorki i pomoga przy piesku. Na podlodze mam plytki, takze nie bedzie problemu ze starciem plamy.. a do klatki zacząc od razu przyzwyczajac? czytalam,ze jakbym zamykala go w niej na 2-3 h, to powinien starac sie wytrzymac i nie zalatwiac tam,gdzie spi.. Quote
Martens Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 To może lepiej po prostu odebrać pieska te 2 tygodnie póxniej? Myślę, że dobry hodowca bez problemu się zgodzi. Przyzwyczajac do klatki tak, z tym że początkowo psa się w niej nie zamyka a jedynie wkłada legowisko i w niej karmi, potem zamyka tylko w czasie jedzenia i na którko kiedy śpi, a dopiero później można go zamknąć na krótko tak po prostu. No i klatka nie może być za duża, powinno się w niej mieścić tylko posłanie i miska z wodą, bo inaczej pies będzie w jendym kącie spał a w drugim lał bez oporów ;) Quote
majakaaa5 Posted July 28, 2010 Author Posted July 28, 2010 czy taka http://allegro.pl/item1102553968_metalowa_klatka_dla_psa_77x61x55_gratis.html dla pudelka miniaturowego byłaby ok, czy o rozmiar mniejszą powinnam wziąć? Quote
Martens Posted July 28, 2010 Posted July 28, 2010 Może zapytaj w dziale pudlowym, bo ja szczerze mówiąc się nie orientuję ;) Quote
Recommended Posts