puz Posted July 1, 2006 Posted July 1, 2006 Nie mam takiego doswiadczenia jak Hania swoje uwagi opieram na podstawie obserwacji Magda tyle lat hoduje psy ani Syriusz ani Litwor nie probili tyle strat co suki, Misza mieszkajacy za nami tez nie niszczy Chłop ideał, do tego porownuje Bohuna który zakończyl swoja kariere na tapetach i butach. Puz moze nie byl najlepszym przykładem , faktycznie gdyby byl u mnie od ma łego mogł miec inne tendencje ale zjadła fotel oraz buty i to wszystko natomiast Ci co u mnie byli i jak rozmawiam z posiadaczami suk to az mi rece opadaja. Zaba Magdy ma przerzone pomysły, do tego dodchodzi moja Hasta oraz Rafa , nie wspominajac o Harmonii byc moze te ogarki mieszkajace w domu maja zbyt duze temperamenty z tego co wiem Bogdanka tez dawala popalic i nadal czasem cos ukradnie. Dlatego osmeiliłam sie postawic na psy . Jednak balansujac na całej populacji ogarów moje statystyki moga byc mylne :evil_lol: . Prosze nie brac pod uwage mojej opinii przy zakupie suki czy psa ze te moga bardziej niszczyc. Quote
bea100 Posted July 1, 2006 Posted July 1, 2006 Według mnie, też nie ma reguły ot...temperament i charakter (charakterek) i tyle...:evil_lol: Monia miała fatalne 4 miesiące a teraz już nie niszczy (odpukać) no za wyjątkiem długopisów i wieszaków które kradnie i zgryza z lubością wielką oraz poza namietnym pozbawaniem guzików mojej pościeli które jej jakoś ,,wadzą" :lol: , Błoga na ten przykład nie zniszczyła NIC (poza paroma bombkami z choinki, które sobie zrzuciła oraz pogryzionymi kłodami brzozowymi do kominka/ale to ,,patyki" więc mozna wybaczyć), Dunia nie zniszczyła WOGÓLE NIC :loveu: (nawet kapcie były bezpieczne o dziwo). Quote
Żaneta Posted July 1, 2006 Posted July 1, 2006 Kurcze to Dunia to jakiś ideał:loveu: (naprawe?) A mnie śię przypomniało że Burzan gdy był szczeniakiem miał świński nochal tzn.różowy i zastanawia mnie to czy to było normalne:roll: bo nochal mu oczywiście całkowicie zczerniał. Quote
bea100 Posted July 1, 2006 Posted July 1, 2006 Żaneta napisał(a):Kurcze to Dunia to jakiś ideał:loveu: (naprawe?) ... Tak, naprawdę. Mam ją od jej 4go miesiąca (bo została u hodowczyni jako pies nie sprzedany o czasie). Co zjadła u niej i czy cokolwiek, tego nie wiem. U mnie od początku była wzorowym psem jesli akurat chodzi o niszczenie/zjadanie. Quote
Żaneta Posted July 1, 2006 Posted July 1, 2006 U moich psiaków krótko trwał okres niszczenia ,no może za wyjątkiem butów(Jaga to uwielbiała) ale jeśli chodzi o bombki z choinki to przypadkowe machnięcie ogonem i po bombce:evil_lol: Quote
bea100 Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Żaneta napisał(a):...A mnie śię przypomniało że Burzan gdy był szczeniakiem miał świński nochal tzn.różowy i zastanawia mnie to czy to było normalne:roll: bo nochal mu oczywiście całkowicie zczerniał. Wiem, że takie problemy mają goldeny itd (wogóle białe=kremowe=jasne psy) a u ogarków to pierwszy raz słyszę. Jest taki preparat Algolith (wyciąg z alg morskich) na takie problemy. Zresztą bardzo dobry dla ogarów wogóle tak ,,na codzień" (dla ich pięknej i nasyconej barwy szaty). Moim zdaniem zabrakło psu na pewnym etapie mikroelementów do budowania barwy, co potem się wyrównało. Quote
Żaneta Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 bea to było naprawdę w jego bardzo szczenięcych latach,a jeśli chodzi o sierść to zawsze miał i nadal ma piękną błyszczącą Quote
agag22 Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 A ja mam dwie suczki- Sówka nigdy w życiu nie zniszczyła niczego- buty, zabawki zawsze były bezpieczne. Natomiast Radiolcia to niszczyciel pierwszej klasy- do wyrzucenia 5 par butów (wtym moje służbowe gmiaki) i niezliczona ilość zabawek Natusi, zwłaszcza tych z piaskownicy- ma już prawie 2 lata i wcale nie jest lepiej- wczoraj zjadła konewkę- słonika i helikopter... Jak widać płeć nie ma tu większego znaczenia- jedna niszczy druga nie... Quote
agag22 Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 A braciszkowie Radiolki- Rożek i Remiz też święci nie są a są jakby nie patrzeć chłopakami! Quote
pwlkpsnk Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 agag22 napisał(a):A braciszkowie Radiolki- Rożek i Remiz też święci nie są a są jakby nie patrzeć chłopakami! Oj tak:angryy: Nic nie pisałem, bo nie mam tyle doświadczenia i wiedzy, żeby cokolwiek wnieść do tej dyskusji:shake: Natomiast potwierdzam, Rożek święty nie jest i brak tu miejsca, żeby spisać co zbroił do tej pory:mad: Quote
Żaneta Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 co do rozrabiania to Dunia to wyjątek:loveu: -chciałabym taki. A jeśli chodzi o nochal Burzana w młodzieńczych latach to jakby Hania mogła sie wypowiedzieć w wolnej chwili przecież ma doświadczenie duże Quote
gayka Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 A my czekamy na niszczycielską pomysłowość Kalifa, na razie spokoj. Co prawda kradnie nam kapcie,ale....znosi je poprostu do swojego legowiska i się przytula się do nich;) No i wskakuje łapami na blaty i stoły....nie bardzo wiemy jak go tego oduczyć...? Quote
Rafiki Posted July 4, 2006 Posted July 4, 2006 Naszą Ostoję od stołów i blatów skutecznie odpędzała odrobina mielonego pieprzu. Obecnie jaj tylko zobaczy młynek grzecznie wycofuje sie. Quote
bea100 Posted July 4, 2006 Posted July 4, 2006 Rafiki napisał(a):Naszą Ostoję od stołów i blatów skutecznie odpędzała odrobina mielonego pieprzu. Obecnie jaj tylko zobaczy młynek grzecznie wycofuje sie. Hehe. a Mońka kichała...i robiła swoje. Mam wielki stół w kuchni/jadalni. Najbardziej lubiła tam wyjadać cukier z cukiernicy i wogóle chodzić po stole i kraść z niego co popadnie (najbardziej piloty, okulary mojej mamy, solniczki, serwetki, świeczki itd itd). Kiedyś ją złapałam jak niosła lampkę komputerową. Oduczył ją dopiero ,,grom z jasnego nieba" (tzn rzuciłam/że niby nie ja z miną pokerzysty/tym co miałam w ręce a był to akurat ziemniak bo obierałam; i to to jak upadło z hukiem obok psa, który własnie sobie właził na stół, to się piesek przestraszył i uciekł...no i przestał wchodzić na blat od tamtej pory. Nie wiem, czy to ,,wychowawcze" ale po licznych próbach wszystkiego-jedynie skuteczne jesli chodzi o Monię. Quote
Recommended Posts