Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 430
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cytuje :)

Z dobrych wieści dziś poprawa i praca na suszu ( drugi spacer pierwszy na suchym brak chęci współpracy)
w domu wielka poprawa polubiła swoje miejsce po za przytulaniem zaczeła praktykować zapasy i aport jednej zabawki jaką polubiła ale na swoje posłanie

:)

Posted

Ja mysle ze ona mogla sie nie interesowac poczatkowo zabawkami ze wzgledu na stres i zmiane miejsca co moglo wygladac tak jakby sie nie potrafila bawic.
Choc nieda sie ukryc ze poprzedni dom zaniedbal bardzo wiele, mam nadzieje ze dziewczyna szybko zaufa nowym opiekunom i poczuje sie bezpiecznie:loveu:
Dzisiaj pewnie kolejna relacja, ciekawa jestem czy spokojnie zostala sama w domku podczas gdy wlasciciele poszli do pracy.
Bede domagac sie zdiec:cool3:

Posted

Kolejna relacja :)

kolejne wieści z udomowiania elzy
wychodzi czasem z niej diabełek
np podczas przyrzadzania posiłków lub podczas jedzenia diabełek zaczynał odstawiać szopki wyła, szczekała piszczała i próbowała skakać cała szopka za pierwszym razem długa za kolejnymi spadła do pięciu minut teraz tylko wykazuje zainteresowanie ale koniec z teatrzykiem nic nie osiągneła i tę bitwe na razie wygrywamy
w domu coraz bardziej się rozbrykuje i trzeba ją ostudzić tu na razie też idziemy do przodu
jak na razie dwa dni została sama w domu na 8 h i zero zniszczeń oraz po wywiadzie u sąsiadów wycia nie było <jupi>
największym problemem są spacerki ( ja bym tego tak nie nazwał )
po przejściu na suchą karmę działa ale tylko wieczorem i to na krótko
dziś po namyśle oraz długiej konsultacji z Darkiem podjechałem do sklepu i kupiłem serca drobiowe i zadziałało dziewczyna w największym ruchu zaliczyła nasz najlepszy trenieng i oby to był krok naprzód.
W najbliższerj przyszłości postaram się o jakieś zdjęcia w plenerze i na pewno się nimi pochwalę.
Dzięki fundacji i wszystkim którzy dołożyli starań żeby pomóc elzie a nam dostarczyć niesfornego(ale nad tym popracujemy) przyjaciela

Posted

Kolejna relacja :)

Jeśli chodzi o charakter to ma super mega dużo energii w porównaniu do naszego poprzedniego cc to tak z 15 razy więcej
W domu jest super jedynymi problemami były i częściowo jeszcze są to brak wychowania podstawowego np wymuszanie żarcia ( piszczenie wycie szczekanie warczenie(nie agresywne) ) jak również próby samowolnego zabierania jedzenia ze stołu i blatów kuchennych tu póki co całkowity brak sukcesu i pełen spokój i olewanie jej zachowań no i fuknięcia w razie włażenia na stoły wystarczas na zrobienie z niej psa domowego.
Elza jest miłośnikiem gości uwielbia zarówno dzieci jak i dorosłych.
Problem jest brak umiejętności zabawy się zabawkami, elza musi mieć niesamowity ubaw jak biegam przed niąz piłeczkami itp podskakując i wydając okrzyki jak stado indian a ona ma to w głębokim poważaniu
Czasami aportuje węzeł z liny ale musi mieć nastrój.
Natomiast na spacerach było bardzo źle, jak wyszła z domu to zero kontaktu ze mną, teraz jest dużo lepiej czasem nawet udaje się zahamowaćatak furii jaki dostaje na widok obcego psa ( odległość maksimum 20 m ) ale nad tym cały czas pracujemy z róznymi efektami
Dziśbyliśmy na spacerze za miastem, pierwszy spacer Elzy który trwał ponad 1h i nie było źle ( niestety jak piliśmy herbatkę elza była przypięta do drzewa i przechodził piesek to dostałą furii i już nic nie mogłem zrobić ( nie zdązyłem ją odwiązać i terenować kontakty wzrokowe
Aktualnie trenujemy kontakt przy chodzeniu przy nodze, kontakt w siadzie ( wzrokowy oczywiście) komende podstawowąod wczoraj a mianowicie DO MNIE, i chodzenie na smyczy bez wyrywania mi ręki i tu mamy niewielkie sukcesy.
na koniec filmik z dzisiejszego spaceru, jeżeli ma ktoś uwagi dotyczące błędów szkoleniowych to poproszę bo częsciowo błądze po omacku ( nigdy nie pracowałem z psem tak zapuszczonym wychowawczo)
http://www.youtube.com/watch?v=Fw6kBlz056o