Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio nurtuje mnie pytanie jak to jest z tymi suplementami witaminowymi - trzeba je podawać czy przy zróżnicowanej diecie nie jest to koniecznie? I jak rozpoznać niedobór? Karmię psa gotowanym mięsem z warzywami (bez wypełniacza) - mięso to kurczak/wołowina/podroby, a warzywa zwykle marchew/buraki/seler/brokuły czy co mi tam wejdzie pod rękę, do tego 2 łyżeczki oleju (aktualnie lnianego). Poza tym pies dostaje raz na kilka dni jajko, jogurt naturalny, trochę białego sera. Jako smakołyki do szkolenia stosujemy mięso/warzywa/jabłka/suszoną rybę (absolutny hit), od wielkiego dzwonu żółty ser (muszę uważać, żeby nie przytył, jest kastrowany). Do tego jakieś gryzaki.
Czy przy takiej diecie muszę podawać witaminy? Pies ma zdrową i błyszczącą sierść, białe zęby bez śladów kamienia (ma 2,5 roku), jest zdrowy i pełen energii. Ale z drugiej strony nie wiem jakie są objawy niedoborów u psa i nie wiem jak to zrobić - podawać codziennie jakiś can-vit, czy np. podawać przez jakiś czas a potem robić przerwę? Czy może w ogóle nie trzeba?
Może mi ktoś poradzić? Dziękuję!

Posted

też karmie psa gotowanym (chociaż nie zawsze gotowanym bo czasmai trafi się mięso parzone lub surowe z warzywami). Do tego pies rano dostaje suchą karmę (dosłownie ok 40-50 g). Witaminy podaję gdyż ciężko prawidłowo zbilansowac posiłek samemu- mozemy narazić psa na braki np wapnia

Posted

Jeśli chodzi o witaminy jako takie, to przy tak urozmaiconej diecie nie powinno być braków, choć przydałoby się jeszcze trochę ryby, wątróbki.
Inaczej ma się sprawa z minerałami a konkretnie wapniem i fosforem. W tym co podajesz wapnia w stosunku do fosforu na pewno jest za mało. To szczególnie źle wpływa na psy rosnące, a u wszystkich między innymi obciąza nerki, na dłuższą metę może powodowac problemy neurologiczne.
Wapń możesz suplementować gotowymi produktami, np. czystym fosforanem wapnia lub Can-Vitem; możesz też podawać zamiast tego sproszkowane skorupki jajek w jedzeniu, kości, więcej nabiału, ale to nadal może być za mało przy takiej diecie. Popróbuj z dodatkową suplementacją wapnia naturalną lub sztuczną, i po jakimś czasie zrób psu biochemię krwi pod kątem wapnia i fosforu.

Posted

Dzięki! Wątróbkę dostaje, za rybami nie przepada, ale kupuję mu takie suszone, więc witaminy są chyba ok. Ale z tym wapniem pewnie racja, krótko mówiąc can-vit wraca do łask. Dobrze wiedzieć, o co konkretnie chodzi i jak to sprawdzić. Jeszcze raz dziękuję :)