Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

magdabroy napisał(a):
Ale się Oscarek nakopał w piasku :)

on złota szukał:evil_lol:

agutka napisał(a):
to sobie chłopak poszalał :lol: co on ma z oczkami? widzę że często ma wydzielinę w nich

nie wiem,to może przez to że ma zaćmę,przemywam mu oczka

Sonka95 napisał(a):

dzięki:)

phase napisał(a):
Jaką fajowską piłkę ma Oscarek. :D

raczej miał:evil_lol:

Posted

cześć :D

ale śliczności ten Oscar :loveu:

kochana, a czytałaś o prawidłowym zakładaniu kolczatki?
http://i916.photobucket.com/albums/ad9/baltobaron/20140227_153042_zps0fe8a1e2.jpg - bo tutaj jest podręcznikowo źle :shake: chociaż zależy do czego jej używasz, prawidłowa kolczatka powinna leżeć tak:

czyli na krótko, za uszami, na drugiej smyczy (pierwsza normalnie podpięta do obroży, a przy złym zachowaniu - korekta drugą smyczą, tą podczepioną pod kolce)

nie chcę się wtrącać ani pouczać ;) ale czytałam o zastosowaniu kolców bardzo dużo, bo chciałam wdrożyć je u swego durnia w ramach korygowania agresji wobec psów i wyczytałam, że takie noszenie jak "korale", na luźno, jest bez sensu i pies tak naprawdę się nigdy nie nauczy, czego od niego chcesz :)

Posted

PP- ja używam czasem na krótkie spacery kolce , mam blisko przylegajaca ale nawet nie wiedziałam że tak wysoko powinno się nosić:crazyeye: może to i byłby nowy sposób :icon_roc:

Posted

Pani Profesor napisał(a):
chociaż zależy do czego jej używasz, prawidłowa kolczatka powinna leżeć tak:

czyli na krótko, za uszami, na drugiej smyczy (pierwsza normalnie podpięta do obroży, a przy złym zachowaniu - korekta drugą smyczą, tą podczepioną pod kolce)

nie chcę się wtrącać ani pouczać ;) ale czytałam o zastosowaniu kolców bardzo dużo, bo chciałam wdrożyć je u swego durnia w ramach korygowania agresji wobec psów i wyczytałam, że takie noszenie jak "korale", na luźno, jest bez sensu i pies tak naprawdę się nigdy nie nauczy, czego od niego chcesz :)

W sumie nieważne do czego kolce mają służyć- ZAWSZE muszą być założone ciasno za uszami, bo inaczej to nie ma sensu ;)

Takie korale powoduja tylko, że pies się uodparnia na nacisk, a to chyba nie o to chodzi. A dwa, że kolce wiszące luźno mogą się obrocić przeciwko pieskowi, w sensie- łatwiej o zaczepienie zahaczenie psa np. w krzakach

a tak btw-polecam poczytać-chociażby informacyjnie. Dość ciekawy artykuł o kolczatce i innych obrożach https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1426773070898629&set=a.1419899088252694.1073741828.1419832258259377&type=1&theater

Posted

hej:)

Już kiedyś pisałam,że dobre rady bardzo cenię,jak mi ktoś uwagę zwóci,że robię coś źle,to ani się nie obrażę ani nie pobiję:evil_lol:
Myślałam nad taką kolczatką,co o niej sądzcie?(ona będzie założona za raz zauszami psa)

Posted

Kolce na pasku zawsze łatwiej dopasować. I ja szczerze polecam właśnie te, ze skórzanym paskiem- dały rade przy kaukazie i samcu rota- także nie zastanawiaj się nad zakupem.
A Amber na pewno dobrze doradzi jak używać kolczaty. ;) Aczkolwiek tak czy siak warto się spotkac chociaz raz ze szkoleniowcem, który pokaże w których momentach powinna nastąpić korekta, gdzie nagroda itd.
Zawsze to łatwiej zobaczyć na żywo :roll: (najlepiej uderzyć do kogoś kto się bawi z psem w IPO-oni na ogół wiedzą o co chodzi)

Posted

asiak_kasia napisał(a):
Kolce na pasku zawsze łatwiej dopasować. I ja szczerze polecam właśnie te, ze skórzanym paskiem- dały rade przy kaukazie i samcu rota- także nie zastanawiaj się nad zakupem.
A Amber na pewno dobrze doradzi jak używać kolczaty. ;) Aczkolwiek tak czy siak warto się spotkac chociaz raz ze szkoleniowcem, który pokaże w których momentach powinna nastąpić korekta, gdzie nagroda itd.
Zawsze to łatwiej zobaczyć na żywo :roll: (najlepiej uderzyć do kogoś kto się bawi z psem w IPO-oni na ogół wiedzą o co chodzi)

dziękuję:)

Błyskotka napisał(a):
A ja np. wcale nie jestem za kolczatką.

naprawdę gdyby to było możliwe,Synek nigdy by w kolcach nie łaził,ale niestety przy nim nie da rady inaczej

Posted

Błyskotka napisał(a):
A ja np. wcale nie jestem za kolczatką.

a ja w ogóle nie jestem za generalizowaniem :diabloti:

są psy i sytuacje kiedy nie można się bawić pozytywnie. Po prostu nie i już. No chyba, że ktoś ma możliwość wyprowadzić w dzicz, gdzie nigdy nie spotka psa/kota/człowieka/niepotrzebne skreślić. I tam sobie żyć beztrosko i szczesliwie.;) O ile nad sztuczkami pracuje się tylko pozytywnie, o tyle piesek mający problem z agresją niekoniecznie będzie do wyprowadzenia bez tych "strasznych metod awersyjnych" /no a przecież kantarek to takie pozytywne narzędzie :loveu: bo z materiału. Polecam sobie poczytać JAK kantar działa na psychikę psa, że o ewentualnych wypadkach przy psie mającym zrywy nie wspomne. No ale wiadomo, jak ze szmatki to pozytywne, jak metalowe to zło :evil_lol:

Tyle, że ten temat był wałkowany juz setki razy i średnio ma sens powtarzanie w kółko tego samego. :roll:

Posted

asiak_kasia napisał(a):
a ja w ogóle nie jestem za generalizowaniem :diabloti:

są psy i sytuacje kiedy nie można się bawić pozytywnie. Po prostu nie i już. No chyba, że ktoś ma możliwość wyprowadzić w dzicz, gdzie nigdy nie spotka psa/kota/człowieka/niepotrzebne skreślić. I tam sobie żyć beztrosko i szczesliwie.;) O ile nad sztuczkami pracuje się tylko pozytywnie, o tyle piesek mający problem z agresją niekoniecznie będzie do wyprowadzenia bez tych "strasznych metod awersyjnych" /no a przecież kantarek to takie pozytywne narzędzie :loveu: bo z materiału. Polecam sobie poczytać JAK kantar działa na psychikę psa, że o ewentualnych wypadkach przy psie mającym zrywy nie wspomne. No ale wiadomo, jak ze szmatki to pozytywne, jak metalowe to zło :evil_lol:

Tyle, że ten temat był wałkowany juz setki razy i średnio ma sens powtarzanie w kółko tego samego. :roll:

napisałaś już za mnie co myślę na temat różnych charakterów psa ;)

osobiście używałam haltera, kantara czy tam uzdę ;) jest również dobra metoda ale dla osób z wyobraźnia, zawsze miałam obrożę i smycz z dwoma karabinkami (przepięta obroża na drugim kantar) ale jak często jest wspominane kantar nie uczy chodzenia na smyczy to samo jest z szelkami zapinanymi od przodu czy podcinajacymi przednie łapki .

Na temat kolców miałam pewna niewiedzę która za pewne też przyczyniła się do tego że pies nie reagował na korekty. Nie widzę nic złego w kolcach jeżeli pies nie reaguje na szkolenia pozytywne pozbawione "brutalności"

Posted

hej:)

Amber Nam odpisała,nowa kolczatka zamówiona,na jej temat(używania)dla Synka pisać więcej nie będę,wiadomo że jak ktoś chce to zrozumie a jak nie to nie,nie mam zamiaru z nikim wdawać się w płonną dyskusję:diabloti:

Posted

Albo mi się wydaje, albo ta kolczatka zachodzi na obrożę. To wtedy też nie daje takiego efektu.

Ja już chyba wsio przerabiałam z Soniulą, kolczatka, łańcuszek zaciskowy, obroża półzaciskowa, szelki, zabawki, parówki. I moim zdaniem wszystkiego trzeba umieć używać :evil_lol: A najlepiej to spotkanie z dobrym szkoleniowcem.

Posted

kalyna napisał(a):
Albo mi się wydaje, albo ta kolczatka zachodzi na obrożę. To wtedy też nie daje takiego efektu.

Ja już chyba wsio przerabiałam z Soniulą, kolczatka, łańcuszek zaciskowy, obroża półzaciskowa, szelki, zabawki, parówki. I moim zdaniem wszystkiego trzeba umieć używać :evil_lol: A najlepiej to spotkanie z dobrym szkoleniowcem.

My już wiemy jak używać kolczatki dzięki dziewczyną,pisałam do Amber,teraz wiemy co i jak,nawet nową kolczatkę mamy zamówioną,tylko trzeba na paczkę zaczekać.
Tak ta ona mu na obrożę zachodzi jak Synek szaleje-bawi się albo skacze

Posted

magdabroy napisał(a):
A co to za piesek z Oscarem??

Skippi,piesek Naszej sąsiadki,jest to jedyny samiec,a w dodatku pies,którego Księciunio w pełni toleruje.Skip często Nam na spacerkach towarzyszy

Posted

agutka napisał(a):
ej to i tak rewelacja że ma kumpla w dodatku samca :)
ja jutro lecę po kolce z paseczkiem bo u mnie są różne rozmiary ;)

My też mamy kolczatkę z paskiem zamówioną
Tak,fajnie Skip to głównie przychodzi z Księciem się przywitać albo nie raz na spacerek z Nami idzie,ale Oni nie bawią się wspólnie raz Oscar nigdy nie umiał się z innymi psami bawić a dwa nie pozwoliłby Skipiemu na zabawę ze sobą