Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój szczeniak od czasu do czasu zamiast jesc swoja karme, to sie nia bawi , niby nic zlego, ale gdy ta zdobycz niby upoluje to zamiast ja pogryzc to ja polyka :splat:a pozniej oczywiscie ja zwraca, :shake: bo cale kawalki sie najwidoczniej nie przyjmuja :-(. Nie wiem jak ja nauczyc by tego nie robila, jakos nie wydaje mi sie by bylo na to rada, mieliscie podobne sytuacje?

No i z tym gryzieniem, gryzie niemilosiernie, i coraz mocniej, krzycze ignoruje ehh nic nie pomaga zastanawiam sie nad tym czy by ja nie ugryzc w ucho :angryy: bo slyszalam czytalam ze niektorzy tak zrobili i skutek byl dobry, chociazz czy ona sie nie bedzie po tym mnie bala? Jak uwazacie, przeciez nie chodzi o to zebym jej odgryzla :lol!: no ale..?

I jeszcze jedno, po jakim czasie wasze psiatka zaczely reagowac na swoje imiona? :roll: Bo moja nie reaguje.. i jak chce by do mnie przyszla to olewka..

Posted

Do gryzienia-> wątek "rozgryziony szczeniak" - u mnie działalo do znudzenia "fe" albo piszczenie cieniutko w ucho lekko ugryzłam nie wzruszyło jej to;)
Do karmy-> moja po prostu miała karme ciągle i nie czuła potrzeby połykania jej, ani łapczywego zjadania:)

Posted

a moja ma ustalone godz posilkow, sniadanie obiadek i kolacje, wiec jak jej nasypuje to zjada i pozniej jak jej zabraknie to jej nie dosypuje, musi poczekac na nastepny posilek ;]

Posted

coztego napisał(a):
Rozmaczaj jej karmę, będzie miała w misce papkę, to nie będzie miała czym podrzucać, i nie bedzie zwracać niepogryzionych kawałków. :cool1:

Racja.Niedawno ktoś pisał o szczeniaku który sie zadławił karmą na śmierć.

Posted

Imie- Roxy była juz tak nazywana w hodowli, ale by przychodziła, poprostu kucałam pokazywałam smakołyk i radośnie jak najcieńszym głosem ja wołałam.
Tak samo jak zareaguje na imie to radosna i entuzjastyczna pochwała i nagroda.

A ile ten szczeniak ma miesiecy?
Co do gryzienia. To ja mam taka zasade. Gdy psiak gryzie w nogi i nogawki to znaczy, ze zaczepia by sie z nim bawić. Jako przewdonik stada(a przynajmniej wyzszej rangi) nie moge na to pozwolić. Biore odwracam jej uwage, gdy mnei gryzie zatrzymuje sie, łapie za pysczek i poprostu wyciągam, ale to ostatnei niezbyt pomaga. Poprostu pies musi zrozumieć, ze gryzieniem nic nie wskura bo sie nie bedziesz z nim bawić i tyle. W każdym razie, nie działajacą u mojego psa metoda jest piszczenie jako reagowanie na ból.
Widze, ze w każdym razie mała chce mnie zdominować. By nie gryzła moich rąk, poprostu nie wyma****e nimi ani nie ruszam zbyt palcami by mogła sie na nich skupic gdyz to ja drażni.

Podsumowując gdyż mogło to sie niezrozumiałe zdawać.
Mały szczeniak zaczepia albo do zabawy albo dominacji. To nei on decyduje kiedy sie bawicie tylko TY. Czyli jedno na drugie wychodzi.
By cos konkretnei doradzic musiałabym dokłądnie dowiedzieć sie o sytuacji i kiedy gryzie. Oczywiscie najlepeij pomóc gdy psiaka ma sie przed oczami gdyz można samemu zbadać srodowisko, lecz w tym przypadku sie nie da.
Mozesz wiec napisać ile szczeniak ma miesięcy, kiedy gryzie, jak został zsocjalizowany, jak z nim postępujesz- na jakiej zasadzie i jak wyglada wasza zabawa. Tyle powinno starczyc ;)

• 2 weeks later...
Posted

WŁADCZYNI napisał(a):
Teoria dominacji została obalona przez samego swojego twórcę Fishera:)

Noo nie tak całkiem.Hierarchię zaczynaja ustalac szczeniątka zaraz po tym jak zaczynają chodzić.Te aktywniejsze i silniejsze wspinają się na swoje podporzadkowane rodzeństwo.Już w momencie wyboru szczeniaka widać który to będzie dominant.Ale takiemu łatwo wytłumaczyć ze człowiek to "mama"a nie braciszek.
W odniesieniu do relacji szczeniak-człowiek teoria dominacji może psiaka o nerwicę przyprawić,ale jak sie trzeba zająć psem który sie wychował "samopas"to sie przydaje.