Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chcialabym sie dowiedziec, jak to jest z przepisaniem tatuazu? Poniewaz pies jest juz u drugiego wlasciciela i nie wiem czy jest przypisany do wlasciciela pierwszego czy podczas rejestracji w zwiazku kynologicznym zostaje przypisany do mnie.
Pozdrawiam

Posted

O co chodzi z przepisaniem tatuażu? Jeżeli chodzi o rejestrację nr tatuażu, to jest on zapisywany w księgach danego oddziału (gdzie urodził się pies) i "przypisany" do hodowli. To każdy kolejny nabywca powinien poinformować hodowcę o zmianie własności. Wówczas będzie on mógł zapisać w swoich dokumentach, gdzie obecnie przebywa pies. Jest to ważne w momencie znalezienia takowego psiaka i poszukiwania ostatniego właściciela.

Posted

Foxowa napisał(a):
Chcialabym sie dowiedziec, jak to jest z przepisaniem tatuazu? Poniewaz pies jest juz u drugiego wlasciciela i nie wiem czy jest przypisany do wlasciciela pierwszego czy podczas rejestracji w zwiazku kynologicznym zostaje przypisany do mnie.
Pozdrawiam

poprzedni właściciel musi zrzec się psa na rzecz nowego właściciela, i już:)

Posted

Oddziały załatwiają przepisanie między sobą
Ty musisz tylko zanieść do swego oddziału rodowód psa i umowę kupna/przekazania.
Poprzedni właściciel może zgłosić w swoim oddziele zbycie psa ,ale to tylko formalność ponieważ oddziały między sobą przesyłają kartę sztywną psa....(tak mi się wydaje)
Ja rejestrowałam psa u siebie w oddziele i tak było...
poprzedni właściciel na pewno nie był wyrejestrować psa ...

Posted

Bo pies nie ma wyrobionego rodowodu. Na metryce nie ma wpisanego wlasciciela. I jak to wtedy. Jezeli zarejestruje psa w ZK to automatycznie tatuaz jest zapisywany na mnie?

Posted

To nie ma problemu - wpisz swoje dane w metryczkę i złóż ją do związku,na jej podstawie zostanie wyrobiony rodowód już na twoje nazwisko.
Miło by było gdybyś poinformowała hodowcę ,że masz pieska z ich hodowli ,choć powinien to uczynić pierwszy właściciel.

Posted

Foxowa napisał(a):
Dziekuje bardzo. :loveu:
Jak wroce w granice Polski skontaktuje sie z hodowca.
Pozdrawiam ;)

Jeżeli mieszkasz za granicami Polski i chcesz tam zarejestrować pieska to sprawa wygląda nieco inaczej....
Hodowca musi wystawić rodowód exportowy...