Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

No tak bywa a kupić sika to od hodowcy a jak chce sie mieć maluszki to i na wystawe trzeba siu e wybrać. Ja rownież myśle o panience dla mojego Piccola ale to dopiero by było za 1 do 2 lat jak Piccolo będzie mieć intera i kilka championatów.:lol:
Mysle nad sprowadzeniem suni z zupełnie innej lini z Finlandi bo te u nas sili to są częst po 2 -3 reproduktorach i przez to spokrtewnione.:shake:
Niestety to się wiąze dlamnie ze sporym kosztem.
A ty myślisz o suni czy piesku

Posted

Raczej o suni bo moj pies powarkuje w domu na inne psy, a suczkom daje ze soba robic wszystko. Mysle, ze z suczka beda zyc bardziej zgodnie. Tylko jeszcze nie wiem jaka rasa hehe. Mysle o terierku australijskim, zobaczymy. :)

Posted

może i podobna rasa ale ciężko będzie ci upilnować podczas cieczki hyba żę sunie wysterylizujesz. Piccolo ma 3 dziewczyny ale to są Shar Pei do ktorych musiałby się na drabine wspinać:evil_lol:

Posted

Moj silk jest wykastrowany takze nie ma problemu. Tylko nie wiem czy mozna pozwalac aby kastrat kryl suczke (bo on potrafi miec ochote ;) - czy raczej nalezy zabraniac? W ogole w zyciu nie mialam suczki, zawsze psy.
Jeszcze norwichy sa super, ogladalam ostanio filmik z wystawy, bajer pieski. Ale cena :(( Tak samo jak miniaturowe bule - czesto cena ogranicza.
Zreszta mi sie tyle terrierow podoba, ze jakbym nie miala ograniczen to bym pewnie miala cale stadko - silka, australiana, russelka, szkota, westa :> I jeszcze lhasa apso - sa boskie :D Ciezki wybor jak trzeba wybrac jednego;)

Posted

to radze patrzeć też na temperament jak bedziesz wybierać jakiegoś terriera bo jeśli chodzi o wygląd to wiele psów mi się podoba również mimo że jeśli chodzi o temperament harakter to niewszystkie.

Posted

W tej sprawie czytam co znajde o rasie i pisze do hodowcow. Charakter jest bardzo wazny ale czesto jest bardziej sprawa indywidualna niz rasy. Mozna sie o tym przekonac obserwujac przedstawicieli tej samej rasy, nie tylko wsrod terierkow.
A ktore terierki Ci nieodpowiadaja jesli chodzi o charakter i dlaczego?

Posted

Np Parsony są przewspaniałe, świetnie wysportowane ale dlamnie ich energi i temperament to było by zbyt wiele, niemiałabym tyle energi aby zaspokoić potrzeby takiego psa. Westy są również śliczne tak jak szkoty. Niestety ja miałam jak narazie niemiłe doświadczenia z psami tych ras. Wedłóg mnie wiele z nich jest bardzo zadziorna ale może to tylko moje doświadczenie. Mi bardzo podobają się Czane terriery Rosyjskie. Mają wspaniały charakter i sa mniej żwawe od innych terrierów. Napewno kiedyś takiego będe mieć ale narazie i tak mam sporo psów jak na mieeszkanie w bloku. Terriery Australiaj skie tez wydają sie być sympatyczne i z tego co widziałam maja podobny temperament do silków. Jest tylke ras iże mozna coś dlasiebie znaleźć napewno. Trzeba poszukać i popytać.

Posted

Generalnie chyba teriery lubia byc zadziorne. Szczegolnie samce. Kolo nas sa 2 szkoty suczka i pies, suczka jest przesymaptyczna, a chlopak nie lubi innych samcow. Moj silk tez jest czasem zadziorny. Ja lubie zywiolowe psy, oczywiscie bez przesady ;) Silka tez nie traktujemy jak kanapowca, chodzi na dlugie spacery normalne i z rowerami. Ludzie w parku mowia, ze to takie zywe srebro ;)
Co do australianow hodowczyni pisala mi, ze jej suczki ignoruja inne psy na spacerze, ale mysle, ze z samcami mogla by byc juz inna historia.
Parsony sa super, ciagle wchodze na temat o russelach i po obejrzeniu duzej ilosci zdjec zaczely mi sie posobac bardziej niz jacki. Ale chyba sie nie skusze, bo pewnie wdzedzie sie ma ich biale wloski. Silki nie linieja wcale a ponoc australiany tez jedynie minimalnie.
CTRy to nie sa wlasciwie terriery jesli spojrzec z jakich ras powstaly. To chyba taki sam terrier jak terier tybetanski hehe ;) Dla mnie zdecydowanie za duze. Spodobalo mi sie miec psa ktorego nikt sie boi. Zadnych nieprzyjemnych, wrednych komentarzy ;)

Posted

Ja jestem pewna tego że następnego psa to będe mieć sunie Silka. Shar Peie to moja pasja więc z tej rasy też nigdy niezrezygnuje. Gorzej jak mnie sąsiedzi wyprowadzą jak kupie jeszcze jednego psa:evil_lol: . Teraz ludzie się mnie pytają ile biore za wyprowadzanie psów jak ide z 4 a co jak będe szła z 5:-o .
Mnie ogranicza to że mieszkam w bloku ale niedługo a jak ktoś mi tutaj będzie podskakiwac to lepiej nich niewchodzi mi w droge:mad: :mad: . Już się zasadziłam na kilka osób i tylko czekam aż coś powiedzą. No ale odbiegłam od tematu. :roll:
Wkażdym razie ja jestem zakochana w Silkach i musze kupić żonke dla Piccola koniecznie:iloveyou: :iloveyou: