Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Tośka_m']Jureja - następnym razem weźmiemy rudzielce, czarnuchy i czekolady na shoaremkę z serem :cool3:
JA tez sie na to pisze:cool3: :cool3: :cool3:

A dla wiadomości dla innych dzisiaj głaskałam Ozzulca:loveu: bo jechal tamwajem:cool3:

Posted

Ciekawe kto nas wpuści taka zgrają????Weźmiemy ich szturmem:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Bigos i Ozzy zaszczekają ich na śmierć, Delta zahipnotyzuje tymi swoimi oczętami, a Risa oczaruje słodyczą :evil_lol: :evil_lol:

Esfera & Aśka - zobaczymy co z tą metalową. Bo jak trafi ona do widoku publicznego, to już nic nie będzie takie, jakie było wcześniej :megagrin:

KaRa - "dziesiątki" rules :grins: Tylko żeby nie było w nich tak gorąco :shake:

Posted

[quote name='Tośka_m']KaRa - "dziesiątki" rules :grins: Tylko żeby nie było w nich tak gorąco :shake:
W dziesiatce to bylo nic, w autobusie to dopiero goraco i jaki tlok mialam:shake:

Posted

Toska_m
Ja zasuwam po Polsku , ale lubie posłuchac, poczytać wiersze pośląsku :) etc.

np.

Śląski Hilary

W Zobrzu, w familoku starym,
Miyszkoł jedyn chop, Hilary.
Mioł on pamiynć pieronowo
I jak yno ruszoł gową,
To dzieje spominoł stare:
- Kiedy piyrszy mioł zygarek,
- Jak konie były na grubie,
- Godoł jak sie piyrze szkubie,
- Kaj utopki w stowie żyją,
- Czamu łożyroki piją,
- Na co były biydaszyby,
- Kiedy rosną wielge grziby
- Kaj król dycki piechty łazi...
...ale kaj se brele wraził,
To Hilary zapomino,
Choć jeszcze mioł je przed chwilą!
Bestoż z niyszczynśliwą miną
Cołko chałpa przeszukuje
I pierońsko pieronuje.
Ale se niy myślcie wcale,
Że w tym poszukiwań szale,
W izbie delówka pozrywo.
Tak to na Śląsku niy bywo!
Wiync co zrobioł nasz Hilary?
A dyć obyczajym starym,
Jak to pobożno duszyczka,
Porzykoł do Antoniczka,
Tego patrona świyntego,
Od wszyskigo zgubionego.
Świynty drapko go wysuchoł
I tak padoł mu na ucho:
Ach Hilary! Ty Gorolu!
Dyć mosz brele na kicholu!

Posted

Bosssski wierszyk, namęczyłam się troszkę z przeczytaniem go, ale ubawiłam setnie :lol:
Dzięki Nathaniel za przybliżenie mnie do korzeni! :loveu:
A poza tym, że umiesz mówić po polsku, to rozumiem że także po śląsku? :cool3:
Uwielbiam sposób pisania mowy śląskiej - te wszystkie "obyczajym" i "świynty" :lol: , ale jak to usiłuję przetworzyć na mowę, to można sobie język w supeł zawiązać :lol:

Posted

Tośka_m napisał(a):
Bosssski wierszyk, namęczyłam się troszkę z przeczytaniem go, ale ubawiłam setnie :lol:
Dzięki Nathaniel za przybliżenie mnie do korzeni! :loveu:
A poza tym, że umiesz mówić po polsku, to rozumiem że także po śląsku? :cool3:
Uwielbiam sposób pisania mowy śląskiej - te wszystkie "obyczajym" i "świynty" :lol: , ale jak to usiłuję przetworzyć na mowę, to można sobie język w supeł zawiązać :lol:

Cos tam po sląsku powiem, ale zeby tak plynnie to kiepskawo, ale mama w domu po slasku , tata z kieleckiego wiec zabawnie jest :)

Posted

:loveu: lisek jest cudowny :loveu:

...a wierszyk :lol: dobry....czasami fajnie jest poczytać lub posłuchać gwar z różnych stron Polski :cool3:

Posted

Tośka dzisiaj Deltą troszke ćwiczyłam warowanie, bo siadanie no kapuje ale ona tylko w domu da sie uczyc na dworze nic nie dziala, a za klikera robie sama:lol:. Kompletnie jest rozkojarzona na dworze, a jak zrobi waruj to odrazu sie podnosi:shake:. Ja nie wiem czemu ona taka jest, obcym da sie tresowac a mi nie:mad:

Posted

Nathaniel - masz mix w domu :lol: No to się ucz dziewczyno godać, bo przyszłe pokolenia już nie będą potrafiły i tak piękna gwara zaniknie!!

Cola - lisek dziękuje :loveu: Dzisiaj mu się nic nie chce i leży cały dzień, chyba go te tramwaje zmęczyły :cool3:

[SIZE=2]KaRa - na spacerze chciała troszkę poszpanować no i działał na nią mój urok trenera :razz:
A tak na serio - w szkoleniu chodzi o to, żeby uczyć psa drobnymi kroczkami, stopniowo (bardzo stopniowo) dodawać rozproszenia. Najwyraźniej dla Delty jeszcze jest za wcześnie, aby ćwiczyć na dworze. Trenujcie na razie w domu. A jak sprawić, żeby nie wstawała? Dawaj jej smakołyki na tyle szybko, żeby po prostu nie wstawiała. Jak stwierdzi, że wystarczy nie podnosić dupki i będzie leżeć patrząc kiedy znowu dasz jej smaka - wygrałaś :lol:
Co znaczy, że za kliker robisz sama? :cool3:

Gucio - ależ Ty wymagająca jesteś... Jakie foty tym razem sobie życzysz? :cool3:

Posted

[quote name='Tośka_m'][SIZE=2]KaRa - na spacerze chciała troszkę poszpanować no i działał na nią mój urok trenera :razz:
A tak na serio - w szkoleniu chodzi o to, żeby uczyć psa drobnymi kroczkami, stopniowo (bardzo stopniowo) dodawać rozproszenia. Najwyraźniej dla Delty jeszcze jest za wcześnie, aby ćwiczyć na dworze. Trenujcie na razie w domu. A jak sprawić, żeby nie wstawała? Dawaj jej smakołyki na tyle szybko, żeby po prostu nie wstawiała. Jak stwierdzi, że wystarczy nie podnosić dupki i będzie leżeć patrząc kiedy znowu dasz jej smaka - wygrałaś :lol:
Co znaczy, że za kliker robisz sama? :cool3:

Ale to wyglada tak powiem waruj pokaze jej przy ziemi smakolyka i ona zje i ciach juz stoi, albo aby dostac samakolyk siada:shake: Ale po kilku tycich kawaleczkach paroweczki juz jej nie chce:shake: A za klikera to ja pstrykam:lol: Co ja mam za psa:mad:

Posted

Tak się namiętnie domagacie nowych zdjęć, że aż wstawię jakieś :cool3:

Ozzy jak na prawdziwego mężczyznę przystało uwielbia pojazdy kołowe. Pilnować też ;)

Ucholce!! :lol:

Widok z ambonki na warującego Ozzulca:

Dobry pies to zmęczony pies :cool3:

Posted

[quote name='Tośka_m']Tak się namiętnie domagacie nowych zdjęć, że aż wstawię jakieś :cool3:

Ozzy jak na prawdziwego mężczyznę przystało uwielbia pojazdy kołowe. Pilnować też ;)

Ucholce!! :lol:

Widok z ambonki na warującego Ozzulca:

Czy to była zabawa w polowanie na liska?:evil_lol:

Dobry pies to zmęczony pies :cool3:

Matko!
Wyglądą jakby glebę zaliczył:evil_lol:

Posted

Gucio - oj Guciek, oj :cool3: :lol:

An3czka
- nie na liska, tylko na żurawie, na które polowałam od kilku dni. A ten mały drań mi je spłoszył :mad:
Glebę zaliczył bez dwóch zdań :evil_lol:

Posted

[quote name='Tośka_m']Ozzy jak na prawdziwego mężczyznę przystało uwielbia pojazdy kołowe. Pilnować też ;)

Masz prawdziwego psa stróżującego:cool3: :evil_lol:
p.s umiemy juz slalom:multi: .

Posted

Asiu - on ma tylko 30 cm wzrostu i 8 kg wagi. Malutki chłopiec jest i bronić go troszkę trzeba :evil_lol: Ale na szczęście nie jest z tych zaczepno-obronnych małych kajtków, które się wydzierają na wszystko co się rusza :razz: