Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Wieczorny telefon do malibo 57 z obcego numeru - dzwoni pan ochroniarz z Zakładów Chemicznych w Sochaczewie.

W rowie leży pies po wypadku, żyje, ale ma dragawki...Skąd telefon do malibo w sprawie psa? Pan dostał, jak się wyraził, "pokątnie".....

Na akcję oczywiście reakcja!

Próby znalezienia transportu, lecznicy, jeszcze czynnej w pobliżu, telefony. Agata-air uzgodniła sprawę z MarVetem i pomknęła tam w środku nocy.
Udało się.

Ziutka zdalnie złapała Dharmę będącą w drodze do Żyrardowa.
Dahrma znalazła sunię, leżącą w ciężkim stanie w przydrożnym rowie.
Zawiozła ją do lecznicy, w której pani doktor zgodziła się na nią czekać!

Bardzo dziękujemy lecznicy MarVet z Żyrardowa.

Po raz kolejny łańcuch ludzi dobrej woli połączył ogniwa!

Sunia była w bardzo kiepskim stanie. Nie chodziła, była w szoku, ale żyła i reagowała. Badania, kroplówki, wstępna diagnoza.....
Następnego dnia dalsze badania, prześwietlenia., diagnostyka.....
Nie jest dobrze....

Sunia ma zmiażdżony płat wątroby, jest w ciąży i ma złamaną miednicę:(
W tylnej łapce dodatkowo pocisk - dowód postrzelenia, ale to stara sprawa.

Po 4 tygodniowym pobycie w lecznicach, szeregu badań diagnostycznych oraz 2 operacjach, Fanta, bo takie sunia otrzymała imię, trafiła o naszego hoteliku.

Jest już wysterylizowana i próbuje się goić w tych koszmarnych upałach.
Miednica zrasta się samoistnie - sunieczka chodzi coraz lepiej:)
Zalecono terapię kenelową, ograniczenie ruchu.
Na szczęście chętnie przebywa w klatce - tam czuje się bezpiecznie.To jest jej azyl, jej buda jej... schronienie! Wychodzi z niej tylko na chwilkę w celu załatwienia swoich potrzeb fizjologicznych i zaraz potem szybciutko wraca.

Fanta jest bardzo spokojna.

To młoda sunia, ok. 2 letnia, bardzo spokojna i sympatyczna.
Lubi ludzi "w tym dzieci" ;) nie zwraca uwagi na koty i inne psy.
Jest ogromnie przyjacielska i cierpliwa. Na widok człowieka ogon zmienia się w śmigło helikoptera:)
Spokojnie poddaje się wszelkim zabiegom higienicznym przy ranie pooperacyjnej kilka razy dziennie.

No i co tu dużo gadać... JEST ŚLICZNA! :):loveu:

Będziemy potrzebować pomocy w ogłaszaniu Fanty!
Oczywiście jeszcze nie teraz, bo musi dojść do siebie po tym co ją spotkało!

Ale już teraz bardzo prosimy o banerek!
No tak... oczywiście: banerki w wykonaniu Isadorki:

i agaty-air:

Oczywiście już podlinkowane! Dziękujemy ślicznie! :Rose::Rose::Rose:

FANTOWY ALBUM ZDJĘCIOWY

Kontakt w sprawie Fanci:
malibo57 na pw
adopcja.viva@wp.pl

lub do mnie na maila: anndif@gmail.com

Edited by malibo57
  • Replies 494
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='majqa']Poprosiłam Isadorkę o banerek. Oczywiście w ogłoszeniach pomogę.

Dziękujemy majguś! :loveu:

Jak tylko będzie gotowa do adopcji ja też postaram się pomóc w ogłaszaniu Fanci!
Może się wreszcie nauczę! :evil_lol:

Fanta została umieszczona w naszej niedoszłej sypialni, która teraz zamieniła się w "psi" pokój. Ten pokój jest najchłodniejszym pomieszczeniem mieszkalnym w domu, więc ma tam w miarę dobrze, jak na te upały. Razem z nią mieszkają Awa i Szanta, ale praktycznie tylko w nocy przebywają razem, bo dziewczyny cały czas się chowają po kątach, tam gdzie chłodniej.

Malibo dostarczyła wszelkie środki do pielęgnacji rany pooperacyjnej. Wychodzę z Fancią kilka razy dziennie na chwilkę. Robi siusiu i kupkę i do klaty.
Zdjęłam jej ten kubrak pooperacyjny, bo się strasznie w nim kisiła i założyłam kołnierz. Na szczęście miałam w domu dokładnie na nią! Męczy się w nim, ale kenel jest naprawdę duży i ma w nim sporo miejsca.

No i tyle!
Ratujemy kolejnego psiaka! :p

Posted

Isadora7 napisał(a):
Jestem :):):)

Wiedziałam, że będziesz, Isadorko! :loveu:

Wykroisz jakiś banerek dla Fanci?

Mój TZ-cik nie ogarnął jeszcze photoshopa..... Nie ma kiedy zasiąść przed komputerem.

Posted

[quote name='DIF']Wiedziałam, że będziesz, Isadorko! :loveu:

Wykroisz jakiś banerek dla Fanci?

Mój TZ-cik nie ogarnął jeszcze photoshopa..... Nie ma kiedy zasiąść przed komputerem.

Po urlopach zrobię mu egzamin :shiny::shiny::shiny:

a teraz banerki, podlinkowane

Posted

[quote name='Isadora7']Po urlopach zrobię mu egzamin :shiny::shiny::shiny:

a teraz banerki, podlinkowane

Oj... chyba będzie miał poprawkę! :evil_lol:

Za banerki bardzo dziękuję! :loveu: Już wstawiłam do pierwszego postu, może ktoś zechce sobie pobrać!

Posted

Cześć Dziewczynki:) Wszystkie! Jest Fantusia, słodkie stworzenie. To bardzo grzeczna dziewczynka. Dziś dostała pozdrowienia mailowe od MarVetu:) Bardzo ją polubili.
DIFciu, takiego pięknego wątku chyba żaden mój pisak nie miał - bardzo Ci dziekuję:loveu:

Posted

[quote name='malibo57']
DIFciu, takiego pięknego wątku chyba żaden mój pisak nie miał - bardzo Ci dziekuję:loveu:

A... bardzo proszę!:loveu:
Oczywiście, jak zwykle będzie mnóstwo zdjęć i informacji...

Na razie u Fanty jest naprawdę wszystko oki!
Niunia dobrze się czuje, wychodzi na podwórek co 2-3 godziny, ale na chwilkę dosłownie a potem ... do klaty.
Dzięki środkom antyseptycznym, które dostarczyła nam ciocia malibo ranka goi się rewelacyjnie! Wszytko się wysusza, osusza i takie tam inne!
Fancia dostaje oczywiście antybiotyk.

No i bardzo mnie kocha! :loveu:
Jak wychodzimy na "spacer", jeśli tak można nazwać przebieżkę Fanty "w te i z powrotem", cały czas patrzy na mnie czy, broń boże nie zginęłam w niebycie a na każdy mój gest reaguje od razu!
Nie no... Po prostu jest cudna! :loveu:

Posted

Melduję sie na wątku u "naszego" aniołka. To boskie zwierzę. Wszytskie zabiegi znosiła bardzo spokojnie, od początku dawała się przenosić, pielęgnować- choć nie wszytsko było przyjemne. Grzecznie jeździ samochodem. Dif wyśle Ci zdj jeszcze z Mar-Vetu.

Posted

[quote name='Isadora7']DIFuś a czy dla Ciebie był jakiś psiak nie CUDNY? No przecież Ty masz świra na ich punkcie.

A no mam!! Bo każdy jest dla mnie ważny! :p

Ale Facia jest naprawdę wyjątkowa! :loveu:
Cały czas wylizuje ręce, obciera się jak kot jakiś, macha tym ogonem....
I tak cierpliwa przy pielęgnacji rany... Ech, no....

:loveu::loveu::loveu:

Posted

malibo57 napisał(a):
To kiedy szwy zdejmujemy? Jak to miało być? 14 dni od zabiegu, tak?

12 :p

Qrcze, to wypada akurat w sobotę a w tym dniu mam jechać z Iskrą do okulisty.....
Może by to połączyć jakoś?

Posted

Oj! W sobotę jestem wyłączona zupełnie. Co robić? Sądzisz na oko, że do soboty szwy będą się nadawały do wyjęcia? Bo była mowa tez o 14 dniach. Wszystko zależy od stanu rany.

Posted

Przyciągnęło mnie tutaj imię suczki, moje kudłate też się tak zwie :)

Suni życzę szybkiego powrotu do zdrowia i oczywiście znalezienia kochającego domku.

Ukradnę sobie bannerek ;)

Posted

malibo57 napisał(a):
Oj! W sobotę jestem wyłączona zupełnie. Co robić? Sądzisz na oko, że do soboty szwy będą się nadawały do wyjęcia? Bo była mowa tez o 14 dniach. Wszystko zależy od stanu rany.

Wydaje mi się, że w sobotę można je wyjąć.
Tylko jeśli nie załatwię tego w sobotę, to będę miała problem, bo do końca miesiąca jestem bez samochodu.

Spróbuję może pojechać z dwoma psami. Iskrę w transporterze na tylnym siedzeniu a Fancię w bagażniku. Oczywiście odkrytym .
Wezmę ze sobą Kingę, która podczas ostatniej wizyty okazała się nieoceniona! Pomoże mi, chociaż to mały brzdąc jeszcze.:) Jakoś damy radę we dwie.

W tym układzie jednak mój kot odpada zupełnie... :shake:

Posted

[quote name='Ada i Fanta']Przyciągnęło mnie tutaj imię suczki, moje kudłate też się tak zwie
Suni życzę szybkiego powrotu do zdrowia i oczywiście znalezienia kochającego domku.
Ukradnę sobie bannerek

Kradnij, kradnij! W tym przypadku nie jest to karalne! :evil_lol:
I zaglądaj do nas. :)