eria Posted July 19, 2009 Author Posted July 19, 2009 Już podziękowałam Betty na n-k ! Wzruszyłam się totalnie :oops::loveu::loveu: Nawet błysk w oku misia jest wiernie oddany ! Quote
betty_labrador Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 :) ja sie ciesze ze moglam sprawic przyjemnosc ;) i ze sie podoba :multi: Quote
Pestka Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 Fajne fotki zabawowe :D http://img150.imageshack.us/img150/158/img003e.jpg Piękne :loveu: Quote
weszka Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 Niestety ruch na dogo ogranicza możliwość wejścia i napisania czegokolwiek :/ teraz coś nawet działa to korzystam i zwiedzam. Ale psiarni z wami było :) Super. Udany obrazek! Quote
anetta Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 O ja cię :mdleje: Kreon :loveu::loveu: Piękny rysunek, piękny! :loveu::loveu::loveu: Brawo Betty. Eria, fryz super, pasuje Ci :cool3::cool3: Quote
eria Posted July 20, 2009 Author Posted July 20, 2009 zdaje się że Foksiątko w tym miesiącu zaszczyci swą obecnością PP :razz: Pies.pl wprawdzie prowadząca nie jest ale trzecia w rankingu :loveu: Quote
DorkaWD Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Trzecia? Qrcze... już się logować i głosować, bo jak nie to :mad: Powiedziała ta co się jeszcze nie zalogowała :oops: Ale już to nadrabiam :lol: http://i371.photobucket.com/albums/oo155/eriaczek/P7172683.jpg Ile wody, ile psiaków :crazyeye: Aaaa...je chcę tam jechać :multi: To jak? Termin (niedziela) i miejsce już mamy? :cool3: Bo może (jeśli to nie problem) nad wodę się wybrać? Nalewki... pycha :loveu: Kawową znam podobną wersję, ale jeszcze zrobiłam, nadrobię w tym tygodniu :multi: Natomiast nalewka imbirowa... normalnie butelkę od środka bym wylizała :loveu: A leci to tak: Nalewka imbirowa 10 dkg świeżego imbiru 2 piękne cytryny 0,75 l wódki 40% pół szklanki cukru 3-4 łyżki miodu Umyty imbir obrać i pokroić na plasterki. Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w ósemki. Składniki zasypać cukrem, dodać miód, wódkę, zamknąć na miesiąc. Wstrząsać co jakiś czas. Nalew zlać, przefiltrować, odstawić, żeby dojrzała na co najmniej trzy miesiące. Podczas urlopu na Warmii, korzystałam z gościnności forumki o nicku "Nalewka" (znamy się z forum ogrodniczego, ale Nalewka na dogo też bywa - psiaka tu adoptowała) i co wieczór rozkoszowałam się kieliszeczkiem naleweczki pigwowej :loveu: Nalewka z pigwowca lub pigwy 2 kg owoców pigwowca - dojrzałych 1 kg cukru (lub więcej) 0,5 l czystej wódki 40% 0,75 l spirytusu 80% Owoce umyć, pokroić w ćwiartki, wykroić z nich pestki. Cząstki owoców (można pokroić drobniej) ułożyć w słoju, zalać alkoholem, nakryć luźno zakrętką, odstawić na trzy tygodnie czasem wstrząsając. Nalew zlać, zmacerowane owoce zasypać cukrem, odstawić na kolejne dwa tygodnie często wstrząsając. Kiedy cuker całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok, zlać syrop, połączyć z nalewem alkoholowym i przelać do butelek. Powinna dojrzewać pół roku, a nawet dłużej, przed podaniem należy przefiltrować. Pozostałe owoce zasypać dodatkowym cukrem, dodać pół szklanki wody, kilka goździków i gotując powoli na malutkim ogniu - zeszklić. Następnego dnia ponownie pogotować kilka minut mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Trzeciego dnia delikatnie mieszając pogotować 5 minut od momentu zawrzenia, przełożyć do słoiczków i szczelnie zamknąć. Powstaje pyszna konfitura z dopalaczem na zimowe wieczory (w czasie gotowania alkohol się ulatnia, ale aromat zostaje), albo nadzienie do naleśników, ciast i innych wypieków (dozwolone od lat 18 ). Można też owoce dodać do innego nastawu otrzymując nalewkę wieloowocową, albo ponownie zalać je czystą wódką i otrzymać nalewkę drugiego gatunku. Uwaga: owoce pigwy są delikatniejsze w smaku i wymagają mniejszej ilości cukru. Przez tą nalewkę z pigwy miałam zamiar wszystkie nieużytki w ogórku obsadzić krzewami pigwy i w jesienne wieczory produkować ten specyfik, ale "M" mnie uświadomił, że popadłabym w alkoholizm :eviltong: Więc stanęło na 3 krzaczkach ;) Quote
eria Posted July 20, 2009 Author Posted July 20, 2009 głosować głosowac :loveu: nalewka z pigwy - nie mam dostępu do owoców pigwy ;) z imbiru hmm nie mam smaka jakoś na imbir ;) Kawówka została w piątek obalona przez 3 osoby:evil_lol: była rewelacyjna po dodaniu śmietanki do kawy :loveu: Gosia zrobiła też niespodziankę - nalewkę czekoladową!! Gęsta i pyszna ale nie tak pyszna jak kawówka:lol:. No a wiśnia stoi sobie w piwnicy ;) To jezioro jest oddalone od nas o jakieś 40 minut samochodem, ale Dorka, woda to nie problem, u nas w Bielszowicach jest piękne jeziorko otoczone łąkami i lasami , duży fajny teren odludny :loveu: Nie trzeba nigdzie jechać. Quote
Tekla64 Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 naleweczki to wspaniala sprawa!!!! ale za kazdym razem mimo przepisu sa troche inne choc zawsze dobre!!!! Quote
Alicja Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Eria ....mam nadzieję , ze sie nie pogniewasz :oops::Rose: KATOWICZANIE i mieszkańcy Ślaska [ Ruda Ślaska , Gliwice , Chorzów ...nie wiem kto jeszcze tam blisko ] CHORZÓW- Katowice ukradziono ROKIEGO POMOCY !!!!!!! Quote
panienkabubu Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Nie było mnie od 14 :cool3: http://i371.photobucket.com/albums/oo155/eriaczek/P6079564.jpg troszkę prześwietlony :cool3: http://i371.photobucket.com/albums/oo155/eriaczek/P6301542.jpg czyzby schudl? :cool3: Aniu - prześlicznie Ci w nowej fryzurce, już pisałam na n-k :loveu: Quote
Vectra Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 wow Kreon jak żywy na tym rysunku :) a ja się nie mogę zebrać do tej nalewki , bo co ruszam na sklep , to zapominam kupić spirtu :( Quote
ewelinabuck Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 zapraszamy do nas na zdjecia makro:diabloti: Quote
DorkaWD Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 Vectra napisał(a): a ja się nie mogę zebrać do tej nalewki , bo co ruszam na sklep , to zapominam kupić spirtu :( To może lepiej destylarkę kup :cool3: Quote
eria Posted July 21, 2009 Author Posted July 21, 2009 Dzień dobry :lol: nie mam w domu dogo :crazyeye: w pracy jest a w domu od wczoraj niezmiennie nie można wyświetlić strony :shake::roll: Ala- dzięki za info , będę mieć na uwadze!!!! Vectra a rozpałkę do grilla masz ? niektórzy to piją :diabloti: Bubu- co to za wypominanie prześwietleń :mad::evil_lol: co do Hektora-trzyma się w stałej wadze ;) Ewelina-zajrzę :lol: DorkaWD - o to to :evil_lol::evil_lol: Quote
Tekla64 Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 polecam naleweczke z dzikiej rozy i wiele wiele innych !!! bawie sie troszeczke w te klocki i musze wam powiedziec ze ostatnio ino takie wynalazki pijam . co owoc, ziolo czy inne to inny przepis a nawet mimo przepisu to zawsze inna naleweczka. mam pare takich butelek jako zelazny stan na zas do porownan [ ino nie wiem kiedy bede je porownywac] swietna jest gruszkowka a do jednej dolozylam pigwe i byla palce lizac,aronia sie tyz swietnie nadaje z odrobina cardamonu,bawie sie i z roznymi przyprawami ino ze ja jade na miodzie nie na cukrze. swietna zabawa ale trza byc cierpliwym tak w ogole a przy filtrowaniu szczegolnie,bawcie sie tyz!!!! a potem poopowiadamy jakie skutki byly tych zabaw.:lol: Quote
weszka Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 O ta imbirówka mnie zainteresowała bo lubię imbir! A pigwówka to moja ulubiona nalewka tylko o pigwę ciężko i zawsze jak już jest to mało. Tekla twoje też inspirujące :) Coś muszę nawarzyć koniecznie bo mam tylko końcówkę naleweczki z czarnej porzeczki, która im starsza tym lepsza - to porzeczka z raju od Amigi :) Quote
malawaszka Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 jeeee ale robicie smaka .... a tu w samochód trzeba wsiadać i jechać, a nie naleweczki smakować:lol: Quote
eria Posted July 21, 2009 Author Posted July 21, 2009 ehh co prawda to prawda, naleweczki są przepyszne pod warunkiem że bardzo słodkie :cool3::loveu: Amatorska Fotografia Przyrodnicza wkleiłam wczoraj najnowsze motylki w dużych rozmiarach :lol: jak ktoś ma ochotę pooglądać,bo one i tak tu będą wklejone,ale to może jutro Quote
Patisa Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 eria, czym Ty takie piękne foty cykasz? http://i371.photobucket.com/albums/oo155/eriaczek/P7172671.jpg http://i371.photobucket.com/albums/oo155/eriaczek/P7172681.jpg ja wiem, grunt to talent :cool3: którego mi brak :shake:, ale jednak dobry sprzęt też sporo daje ;) a mnie takie cuda w życiu nie wyjdą moją cyfrówką :-( Quote
Doginka Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 Cudo, nic dodać nic ująć:crazyeye::loveu: Dogo działa:multi::multi::multi: Betty l. bosko Ci Kreonek wyszedł:crazyeye::loveu: Quote
ewka i haker Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 WOW:crazyeye: boże takie to mi nigdy zdjecia nie wyjdą moim zlomem Quote
Recommended Posts