Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no i doprowadziłam futro z grubsza do ładu, ale fotek niet bo się na spacer przed zmrokiem spieszyłam , ale coś zapodam w najbliższym czasie na pewno :)

Posted

a tu już Dumisia poczuła zbliżające się lato , czyli po kąpieli w kałuży...
100% Dumy w Dumie

tłuczenie biednego małego Foksika

potwór z bagien

Posted

Tiaaaaaaaa, czysty pies = szybko ubrudzić futro:roflt: Skąd ja to znam.
Moje po kąpieli na spacerze natychmiast muszą poprawić moją robotę, no bo przecież przy uszach trzeba się wypachnić trawą, błotem i czym się da podczas tarzania:roflt:
Czy Doomka ma tak samo?

• 3 weeks later...
Posted

ooo sterylka będzie???

a eria moge Cie o coś spytać? nie wiem, może pisałaś kiedys coś przypadkiem, ale ja mam opóźnienia wiesz ;) chciałam zapytać czy w Twojej opinii i jesśli tak to jak istotna jest różnica między samcem olbrzyma a suczką? da rade to ocenić? ja wiem, że Duma jest hiperaktywna, a Kreoś był po przejściach, ale generalnie, z zalożenia?

Posted

Będzie sterylka bo nie wyobrażam sobie jakby mi się tak z 11 olbrzymiątek urodziło ;) , poza tym Dumek choć najpiękniejszy na świecie( bo mój ) ma swoje wady, i nie ma po co ich powielać.

Dumka w tej chwili nie jest jakoś hiperaktywna, była jako mały autystyczny szczeniak, a ostatnio w porównaniu do olbrzyma mojego klienta - Roda, albo w porównaniu do z kolei suki innej klientki - Neli , Duma to ostoja spokoju hihih.
Ja się zdecydowałam na sukę w przekonaniu, że będzie jednak łatwiej ją wychować niż psa , bo takie poglądy ogólnie panują , ale teraz jak zmagam się co chwilę z nowymi problemami ,które mi funduje, uważam ,że tu raczej nie ma zasady którą płeć łatwiej ułożyć . Równie dobrze mogłam kupić fajnego, spokojnego, zrównoważonego samca( bo takie na pewno też się trafiają) niż chwiejną emocjonalnie i dość lękliwą sukę.
Ale Ty się nie powinnaś przejmować, przecież miałaś Arona, 'trudnego' psa, masz doświadczenie ;)

Posted

a nie jest tak, że największe różnice są w okresie dorastanie samca i suki? czy zdarzają się takie jazdy jak miałaś Jambi Ty, albo Sandra z Tazzem, że suki startują na opiekuna jak mają "bunt" ????

Posted

Hodowcy tłumaczyli mi jak zastanawiałam się nad płcią, że właśnie ów bunt u samców często wiąże się z zachowaniami agresywnymi/próbą podporządkowania sobie właściciela , a u suki zwykle jest słabiej zaznaczony i wyrażany przez nieposłuszeństwo.

czy zdarzają się takie jazdy jak miałaś Jambi Ty, albo Sandra z Tazzem, że suki startują na opiekuna jak mają "bunt" ????

Duma nigdy nie wykazała nawet najmniejszej agresji w stosunku do mnie,jest potulnym cielątkiem jeśli chodzi o robienie z nią czegokolwiek ( czesanie, kąpanie, czyszczenie uszu, opróżnianie gruczołów, zastrzyki itp. ). W gabinecie wet jest sparaliżowana strachem, trzęsie się jak galaretka ,ale nigdy nie pokazała zębów na nikogo ;). Jest ogólnie łagodna, tylko lękliwa i niezbyt zrównoważona, rozchwiana emocjonalnie, liczę że częściowo to burza hormonów i trochę się ustabilizuje po streylce.

Posted

Hm ja u weta problemów nie mam z Tazzem. Da sobie zrobić wszystko, wchodzi bez strachu, rzekłabym raczej, ze... chętnie :lol: przy jakichkolwiek zabiegach zasadniczo nawet go trzymać nie muszę...

Ale pierwsze półtora- dwa lata to był jeden wielki okres buntu... :grab:

Posted

ja se tak mysle ze to jednak nie tyle plec z tym rozchwianiem emocjonalnym i niezrownowazeniem ino hodowla doporwadzila do tego
dawniej zdarzaly sie suki mocno dominujace i probujace sil z wlascicielem ale fakt na ogol suki sa jednak lagodniejsze , kiedys bywalo ze suki byly duzo bardziej agresywne zwlaszcza po szczeniakach jak im sie instynkt zaostrzal, dzis wiekszosc suk daje robic ze szczylkami wszytsko nawet obcym, a i dzis sa samce mocno rozchwiane mocno lekliwe mocno niezrownowazone
moja suka niestety jest przykladem na .... zniszczenie charakteru sznaucera, Nikodem tyz calkiem oki z tym nie jest hihihi ale i tak je kocham

ale ale wyczytalam ze macie nowe hobby kurde nie zazdroszcze bo sama wiem ile mnie to kosztuje z Nikodemem i ni huhu nie umiem nad tym zapanowac niestety wiec zostaje mi smycz

Posted

zaopatrzyłam się w fajny pas do podpięcia psa, z amortyzatorami plus szelki i super wygodnie się tak chodzi, to będzie sposób na las i w góry na szlaki, na polach daję raczej radę odwołać ,z opóźnieniem, ale wraca ;)

z tą lękliwością i niezrównoważeniem pisałam raczej tylko o mojej suce, nie tak generalnie o płci , ale faktycznie, Dumy charakter to coś zupełnie innego niż Kreona, który był książkowy

Posted

o takim myslalam jak jeszcze mialam nadzieje na iegowki ale moje marzenia legly definitywnie w gruzach tej zimy nie zimy
zreszta zjazdowki tez juz moge sprzedac
staram i niedolezna wiec co ja mam na nartach robic zwlaszcza z psem

Posted

Też się zastanawiam od pewnego czasu czy są jakieś różnice w charakterze takie wynikające z płci. Oczywiście raczej myślę o minikach. W Zibim nie widzę agresywnego samca. Znajome hodowczynie twierdzą, że w ich statkach dominują raczej suki...
Za sterylkę trzymamy kciuki, żeby ładnie się zagoiła panienka. :) Kiedy dokładnie?

Posted

Dokładnie za tydzień w sobotę rano ;) sterylka wiąże się z dwutygodniową przerwą w treningach agility nad czym ubolewam, no ale trudno ;)
zabrałam się dziś za gruntowne skubanie suczy , dobrze szło, ale zostały jeszcze boki i uda, wygląda jakby miała jakąś chorobę popromienną i tak mi się już nie chce,że chyba to zostawię, i będę się jutro wstydzić hihihi