Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Żałuje że się nie spotkałyśmy, ale akity przeleciały tak szybciutko, a potem do domku od razu i lipa..
Ale gratuluję ;) a co do ogona, to srać ich, nie znają się :P

Posted

ech kurde Dumka jest tak śliczna, dla mnie doskonała, pięknie zbudowana..ogólnie ja się średnio znam, ale nie mogę zrozumieć jak można oceniać ogony sznaucerów skoro kiedyś się je kopiowało i możliwe, że większość championów miałoby takie precelki..

Posted (edited)

Sandra - była kiedyś mowa na początku o jakimś jednym miocie ewentualnie, ale nie , nie będzie rozmnażana ;)
Unbelievable - przez brak włosa na łapach stale przegrywa Neli :( mimo że ma zajebisty na grzbiecie i obfitą długą brodę (dziś oberwała,że brody też ma za mało :crazyeye:)
Niufciak - ja też żałuję, wypatrywałam Cię, szkoda że nie udało się poznać osobiście ;)
Kopra - no w tym sęk, ile z tych kopiowanych megautytułowanych psów miałoby takie ogony .Skądś się to przecież u Dumy wzięło (ma tylko rodziców naturalnych i jednego pradziadka w rodowodzie, reszta cięta)

przed wejściem na ring

zęby

Edited by eria
Posted

Wiesz Aniu, żeby to jeszcze było tak, że eliminuje się osobniki, które mają ogony w rulonik żeby dalej nie przekazywać ale również INNE niedoskonałości - typu przesiania siwym włosem chociażby - ale nie, przecież można pofarbować i niech się dalej przenosi :shake:
A potem nie wiadomo skąd wychodzą takie kwiatki.
Ja nie mam nic przeciwko temu, żeby za jakieś 10 lat wszystkie sznaucery miały piękne ogony w szabelkę - ale przecież dalej sie tnie i ciąć się będzie i te psy będą wygrywać i koło się zamyka.

Duma wygląda na fajnie zbudowaną, ale chyba na Twoim miejscu też dałabym sobie spokój. Obcięłabyś jej ogon i od razu byłaby ideałem. Paranoja.

Posted

Justa, mogłabym , mogłabym obciąć ogon, mogłabym go też wyprostować chirurgicznie, pracuję w klinice, mam dojścia, dostałabym papiery o urazie mechanicznym i stałabym na BISach. Ale nie jestem oszustem i nie zrobię tego.

cudo moje :loveu:

Posted

no w tym sęk, ile z tych kopiowanych megautytułowanych psów miałoby takie ogony .Skądś się to przecież u Dumy wzięło (ma tylko rodziców naturalnych i jednego pradziadka w rodowodzie, reszta cięta)

I to jest to - AMEN

Jest cudowna ;) A gusta sędziowie to niech sobie wsadzą :lol: ( bez urazy)

Posted

a ja Was widziałam dzisiaj :loveu: wypatrywalam Was wczesniej ale jak sie tam krecilam to ciagle miniatury a potem jak wpadlam to juz sredniaki ale w drodze na BISy z Dreamerem przeknełyscie mi, cudna jest Dumka uwielbiam takie sznaucery :loveu:

Posted

Gusta sędziów w tym przypadku nie mają nic do rzeczy - wzorzec nie pozwala na precelki. Ale ja uważam, ze ten wzorzec już powinni zmienić, skoro zakazali kopiowania;-)

Mimo wszystko Aniu, Dumka wyglada rewelacyjnie i ja dałabym jej wygrać nawet z tym precelkiem. Pięknie wygląda w ruchu - przynajmniej na fotkach i śliczna jest w statyce:loveu:
I cuuuuudnie ją przygotowałaś:loveu:
Mam nadzieję, że mimo precelka dostała ocenę doskonałą?:hmmmm:

Posted

Tyle lat cięto ogony, więc teraz powinni dać kilka lat na to, żeby one jakoś zaczęły wyglądać..
Chociaż mnie Dumy ogon mniej razi niż taki superdługi półzawijas :p

Ależ ona wyrosła, dopiero na zdjęciu z Tobą to widać :mdleje:

:loveu:

Posted

Natula, a ja wypatrywałam, chciałam wymiziać lhasaczki, ale nie wypatrzyłam :(

Doginka, wybitnie obiecującą dostała . Dzięki za komplement odnośnie przygotowania :). Wzorzec mówi jaki ogon jest PORZĄDANY a nie WYMAGANY. W minikach i średniakach jest precelków na pęczki...

Justa, ona nadal drobinka jest, 25kg ;)

Posted

[quote name='Doginka']Gusta sędziów w tym przypadku nie mają nic do rzeczy - wzorzec nie pozwala na precelki. Ale ja uważam, ze ten wzorzec już powinni zmienić, skoro zakazali kopiowania;-)

[/QUOTE]

ale patrząc ogólnie to gusta sedziów są "decydujące" znam psa który w sobote dostaje opis ze ogon źle osadzony a nastepnego dnia, że doskonały :) to albo mamy wzorzec albo nie :) już zupełnie abstrahując od Precelka;)

Posted

[quote name='Doginka']Gusta sędziów w tym przypadku nie mają nic do rzeczy - wzorzec nie pozwala na precelki. Ale ja uważam, ze ten wzorzec już powinni zmienić, skoro zakazali kopiowania;-)

[/QUOTE]

ale patrząc ogólnie to gusta sedziów są "decydujące" znam psa który w sobote dostaje opis ze ogon źle osadzony a nastepnego dnia, że doskonały :) to albo mamy wzorzec albo nie :) już zupełnie abstrahując od Precelka;)

Posted

Aniu gratuluje zabawy! Duma wygląda super, pięknie się prezentuje :) i w końcu nie jest zarośnięta hihi :)
Co do wystaw, trochę mi ich brakuje, chętnie bym sobie po nich pochodziła, ale swojej suki i tak bym nie wystawiała ;)

Posted

Prezentowałyście się świetnie i to najważniejsze :loveu:
Że wtrącę swoje 3 grosze do tej dyskusji. Przez pierwszych kilka lat we wzorcu nie było nic o tym jaki ogon ma być i można powiedziec to było takie vacatio legis i czas na ukształtowanie się trendów. Pojawił się zapis jakiś czas temu i skoro jest to powinien być respektowany. Złe noszenie jest cechą obniżającą ocenę, a na ile to niestety zawsze będzie miejsce na subiektywizm sędziego to raz, dwa na to jaka będzie konkurencja, a po trzecie i najważniejsze jaki jest cały pies w porównaniu do wzorca pomijając ogon. Prawda jest taka, że jeśli precli z hodowli eliminować się nie będzie to do prawidłowych ogonów sie nie dojdzie. U olbrzymów zdarzają się one bardzo rzadko (moja Forsa tez miała taką spiralkę na komary ;) ), za to miniatury i średnie mają je bardzo często. Sprawa jest oczywiście delikatna bo można też wylać dziecko z kąpielą tzn. wyeliminować piękne psy "tylko" z powodu źle noszonego ogona.
Czy wystawiać czy nie to zależy jakie masz plany i po co te wystawy. Jeśli wystarczy tylko zdobycie ocen hodowlanych ot tak na wszelki wypadek to z tym pewnie kłopotu nie będzie ale pewnie większe sukcesy mogą być poza zasięgiem.

Posted

Duma wygląda przepięknie, wprawdzie nie ma filmiku ale zdjęcie w ruchu super
a ten ogon ona nosi tak całkiem na sztywno zwinięty? nigdy go nie prostuje? bo Irys np. ma czasem zwinięty czasem całkiem prosty, zazwyczaj tak w pół drogi, może udałoby Ci się nauczyć Dumkę trzymać ogon inaczej, w końcu to nie jest bezwładna część ciała (?)
tak czy inaczej prezentujecie się super profesjonalnie, aż przydreptałam na dogo :p

Posted

Jest sztywno zwinięty, w stanie spoczynku , jak śpi lub jak się cieszy jak szalona i merda to się częściowo rozwija do pewnego momentu, dalej są zrośnięte ze sobą kręgi i nie da się tego już rozprostować. Ogon jest jak sprężyna, rozwinięty na maksa natychmiast wraca do naturalnego skrętu ;)

Posted (edited)

Chyba koniec co tu dużo gadać. Temat znów wróci po wystawie w Katowicach, na którą Dumę właśnie zgłosiłam. Masochistka chyba jestem ;). Sędzia z Hiszpanii mnie przekonuje, może tam widział jakieś precelki hihihi ?

Moje dziewczyny już od pół godziny śpią RAZEM na kanapie, szok, to najdłużej jak do tej pory. Mówię tu o Foxi głównie bo ona jest mocno niedotykalska jeśli chodzi o drugiego psa i spanie razem.
Zaraz zorganizuję jakieś foty , ale nie ,nie z tego spania hihih bo jak wstanę po aparat to będzie po imprezie :D

Edited by eria