Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kopra szybko byś ją ukradła i jeszcze szybciej oddała :evil_lol:
obiecane fotki z Ujścia Warty
konie, cudne ,takie ciężkie i dzikie

magiczny wręcz widok o zachodzie Słońca , zdjęcia nie oddają

Posted

Korenia napisał(a):
O boże... padłam :mdleje:

:)
Tekla64 napisał(a):
to slonce ci pieknie wyszlo
a koniska jak tak zbite to albo drzemia albo maja dosc owadow

Raczej miały dość owadów, nie drzemały, wyraźnie było widać,że szukają miejsca by przejść przez wodę, były otoczone z każdej strony. Trochę tak stały w jednej kupie a potem tam i z powrotem biegały szukając przejścia .

Posted

Korenia napisał(a):
Eria powiedz mi (w sumie mojej sis :P) jakiego obiektywu używasz i czy masz jakieś filtry/PSujeszj je? ;)
Np. na tych zdjęciach http://i602.photobucket.com/albums/tt106/eria1/hel/130-1.jpg http://i602.photobucket.com/albums/tt106/eria1/hel/132-1.jpg

Obiektywy mam niezmiennie dwa- Nikkor 50mm f1,8 i Sigma 105mm f2,8 . Wymienione przez Ciebie zdjęcia nie są tknięte photoshopem poza wyostrzeniem po zmniejszeniu ,są prosto z aparatu ;) . Ale tak, owszem, używam photoshopa do podkręcania kontrastu,kolorów itp., po to jest. Czasem zdjęcia z aparatu są zbyt blade i nieatrakcyjne, więc nie widzę w tym nic złego.
Co do filtów - mam połówkowy szary i polaryzacyjny, aczkolwiek używam bardzo rzadko i zwykle tylko przy ciężkich burzowych chmurach dla zbudowanie nastroju grozy hihih;) . Na mojej stronce www.eria.fotolog.pl są fotki z Jury Krakowsko-Częstochowskiej takie z ciemnym burzowym niebem, tu użyłam filtrów, obu naraz. Ale w rzeczywistości niebo też było już dość dramatyczne.

Posted

Witam, to ja siostra Koreni pytałam o sprzęt ;)
Planuję w najbliższej przyszłości podrasować naszą lustrzankę i dlatego mnie to interesowało, bo bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia krajobrazów :) Ja prawie wyłącznie fotografuję krajobrazy (w tym miejskie), dlatego obiektyw wybiorę na pewno z szerszym kątem (zasadzam się na Tamrona 17-50 f2.8 ), ale planuję też właśnie zakup filtrów - polaryzacyjnego i przynajmniej jednego szarego połówkowego (lub może dwóch, jak fundusze pozwolą). Z jakich filtrów korzystasz? Jeśli chodzi o polaryzacyjny to się waham pomiędzy Hoya i Marumi (ze względu na cenę), a w przypadku połówkowych chcę zainwestować w system Cokin, bo mam obiektywy o różnych średnicach, nie chciałabym się ograniczać :) Zbieram doświadczenia od kogo się da, bo jak już inwestować to porządnie ;)
A co do PS, to jestem tego samego zdania, że czasem warto skorzystać. Ja też często używam go do podrasowania kontrastu czy lekkiego wyostrzenia :) Kocham dramatyczne burzowe niebo i nasycone zachody Słońca :)
Dziękuję za informacje!

Posted (edited)

Evelinn - polaryzacyjny mam Hoya, połówkowy Hama ;)
Kinga -w nasze stałe miejsce, objechałyśmy już w zasadzie większość ścieżek parku, to jest podajże Wał Wschodni przy stacji pomp

Edited by eria
Posted

Kocham konie i jak ktos tak potrafi je uchwycić to zawsze jestem pełna podziwu:)
Muszę przyznać, że masz po prostu do tego talent:) przepiękne i klimatyczne zdjęcia:)))

Posted

Fajnie,że się konie podobają ;) a już miałam ich nie wklejać
śpiący Dumiś :evil_lol:
ulubiona pozycja

drugi szczeniaczek

podgryzanki