Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ellig, ja pisalam o tym juz na watku "co powinnismy wiedziec wyadoptowujac psy poza granice "
Przemyt psow i innych zwierzat do Szwecji trwa od wieeeelu lat. Nie wszystkie zwierzaki sa szmuglowane w tak strasznych warunkach, czesc zapewne w jeszcze gorszych. Juz przy przekraczaniu polskiej granicy powinny sluzby celne szukac ( najlepiej za pomoca psow sluzbowych ) nie zadeklarowanych/zgloszonych psow. Oszczedziloby to meczenia zwierzat w czasie drogi a potem pozbawiania zycie w Szwecji.

http://www.dogomania.pl/threads/89321-Co-powinnismy-wiedzieć-wyadoptowując-poza-granice-Polski!!!/page175

Li1 ZarejestrowanyJul 2008SkądWarszawa/SztokholmPostów1,916

Napisał waldi481
Na zdjęciu są ciała tych uśpionych psów?To były psy z Polski?
E/W

Napisal Li1
Tak, to byly psy z Polski. Na tych bidulkach chcieli dorobic sie szmalu Polacy i Szwed, ktory ma hodowle psow za Sztokholmem. Pogon za pieniedzmi robi z ludzi zwyrodnialcow. Nie wstawie zdjec z tego samochodu, do ktorego ci bandyci zaladowali psy, bo widok jest makabryczny.

Posted

Dostalam sms z prosba o napisanie "kto finansuje adopcje psow do Szwecji i czy emir zarabia na tych adopcjach oraz dlaczego robi sie z tego tajemnice".
Odp.
Ja nie robie zadnych tajemnic. Tez jestem zdania, ze nalezy otwarcie mowic i pisac o pieniadzach, bo inaczej powstaja plotki.

Fundacja zaplacila za paszporty psow i czesc badan krwi. Reszte oplacalam ja i moj maz. Sa to podroze, przeglady weterynaryjne, niezbedne zabiegi weterynaryjne w Sztokholmie, fryzjer dla psow ( dla kilku psow byla to koniecznosc ), wiekszosc smyczy i obroz, jedzenie, itp. Psy byly u mnie od 1 miesiaca do 5-8 miesiecy zanim znalazly dom. Suma wylozona z mojej kieszeni, czyli roznica miedzy wydatkami a wniesionymi oplatami adopcyjnymi wynosi ponad 20000 koron.
Na konto emira doszlo 39680 koron.
Moge sprawdzic jutro ile wynosily oplaty adopcyjne razem.
Tak wiec 19 psow dostalo wspaniale domy, fundacja po ok 830 zl za kazdego psa, ja zbiednialam o te pare tysiecy, ale 19 stworzen znalazlo swojego czlowieka i o to chodzilo.
Wiekszosc z wlascicieli psow wplaca regularnie pieniadze do emira na utrzymanie psow, ktore nadal siedza za kratami. Czesc bezposrednio na konto fundacji, czesc przez organizacje Chans.

Posted

[quote name='li1']Dostalam sms z prosba o napisanie "kto finansuje adopcje psow do Szwecji i czy emir zarabia na tych adopcjach oraz dlaczego robi sie z tego tajemnice".
Odp.
Ja nie robie zadnych tajemnic. Tez jestem zdania, ze nalezy otwarcie mowic i pisac o pieniadzach, bo inaczej powstaja plotki.

Na konto emira doszlo 39680 koron.
Moge sprawdzic jutro ile wynosily oplaty adopcyjne razem.
Tak wiec 19 psow dostalo wspaniale domy, fundacja po ok 830 zl za kazdego psa, ja zbiednialam o te pare tysiecy, ale 19 stworzen znalazlo swojego czlowieka i o to chodzilo.
Wiekszosc z wlascicieli psow wplaca regularnie pieniadze do emira na utrzymanie psow, ktore nadal siedza za kratami. Czesc bezposrednio na konto fundacji, czesc przez organizacje Chans.

Podaje rozliczenie psow przez Ciebie rozliczanych finansowo, na ktore Ty powinnas miec umowy adopcyjne (ktorych zreszta do dzis nie widzielismy).

Orion, Shira, Fredzel, Kika, Ira, Sara, Fafik, Nocka, Czarus, Renek, Ryza, Ksenia, Alfa, Klara, Beta, Kora, Gin, Fryga - to sa fundacyjne psy ktore Ty rozliczalas finansowo zarowno wobec nowych wlascicieli jak i wobec Fundacji (18 psow, nie 19)

Z naszego ostatniego rozliczenia Twoich wplat, ktore poszlo zarowno do Ciebie, do Fundacji i do mnie, cytuje:
Wplaty Lidii:

17/10-08 4000kr
28/1-09 1000kr
27/3-09 1000kr
16/4-09 4000kr
31//5-09 3000kr
10/6-09 4500kr
2/7-09 1000kr
listopad 2009 - 1500kr (przeslane przez Gagate)
suma 20 000skr

Byly to Twoje przelewy bankowe.
Poza tym wlasciciele psow wplacili bezposrednio na konto Fundacji:
na Ksenie - 1500koron
na Sare 1500 koron
za Kore 2300skr
Suma - 5 300 koron.

Z Twoimi 20 000 koron jest to 25 300 koron, czyli mniej wiecej 10 000zl.

Czyli za "Twoje" 18 psow (nie licze Lapki i Pestki, bo rozumiem ze jak je w koncu wyadoptujesz, dojdzie za nie rowniez wplata do Fundacji) wplynelo do Fundacji 10 000zl.

Sredni zwrot kosztow za psa - niecale 556 zl.

Jesli dokonalas jeszcze innych przelewow bankowych na konto Fundacji na przygotowanie psow do Szwecji - poprosze o informacje, oczywiscie sprawdzimy.

[quote name='li1']

Poprosze o informacje - kto z wlascicieli wplaca i ile. Konkrety. Bo z tego co ja wiem, zaden z wlascicieli wyadoptowanych przez Ciebie psow w ten sposob nie wplaca.

Posted

[quote name='Osiolek']

Sredni zwrot kosztow za psa - niecale 556 zl.

Koszt przygotowania psa do wyjazdu do Szwecji:

- paszport, czip, szczepienie p.wsciekliznie - ok 200zl
- proby krwi na p-ciala wscieklizny (177zl), oplata weterynaryjna za przyjazd do schroniska, pobranie, odwirowanie, porto za wyslanie - ok 350-400zl
- odrobaczenie prazikvantelem - 20-40 zl (w zaleznosci od wielkosci psa)
- frontline 20-40zl (w zaleznosci od wielkosci psa)
- kastracja/sterylizacja 250-400 zl w zaleznosci od plci i wielkosci psa

Suma - 840-1080zl od psa. Nie licze oplaty adopcyjnej ani transportu - Fundacja dwukrotnie dowozila psy do Gdanska - koszt paliwa plus czas kierowcy nie zostaly tu wliczone.

Posted

Kwiecien 2010...........

Tak sama leca psy do Szwecji!!!!!!!!!!!!!!!

Wow, that was fast! Less than a day after PETA released heartbreaking photos and posted an action alert on our Web site drawing attention to the plight of more than 50 dogs who were transported on a Lufthansa cargo plane from the U.S. to a notorious Charles River Laboratories animal testing facility in Scotland, Lufthansa has announced a new policy prohibiting the transport of dogs and cats to laboratories. To everyone who responded to our call to action, thank you!

Posted

Poprawka do pierwszej z dwoch odpowiedzi:

doszly wplaty Lidii:
styczen 2010 - od Gagaty za Sare: 1000koron
wplata Lidii na konto: 2600koron

plus wplata za Fredzla - 4500 koron.

czyli dochodzi do wplat Lidii 8100 koron.
Plus poprzednie 25 300koron - razem 33400 koron wplynelo od Lidii do Fundacji za wyadoptowane przez nia psy. Na psa wychodzi 1855 koron = 742 zl

Jesli porownamy te sume do kosztow (840-1080zl od psa plus koszty transportu do Gdanska), to nadal jest to dla Fundacji "interes deficytowy"

Posted

Osiolek napisał(a):
Koszt przygotowania psa do wyjazdu do Szwecji:

- paszport, czip, szczepienie p.wsciekliznie - ok 200zl
- proby krwi na p-ciala wscieklizny (177zl), oplata weterynaryjna za przyjazd do schroniska, pobranie, odwirowanie, porto za wyslanie - ok 350-400zl
- odrobaczenie prazikvantelem - 20-40 zl (w zaleznosci od wielkosci psa)
- frontline 20-40zl (w zaleznosci od wielkosci psa)
- kastracja/sterylizacja 250-400 zl w zaleznosci od plci i wielkosci psa

Fundacja dwukrotnie dowozila psy do Gdanska - koszt paliwa plus czas kierowcy nie zostaly tu wliczone.

To ja odrobaczalam psy a nie emir.

to tez ja placilam za kilka psow.

Posted

Tym 19 psem o ktorym pisalam jest Otero, ktoremu oplacalam podroz do Szwecji oraz proby krwi, czyli to:
"- proby krwi na p-ciala wscieklizny (177zl), oplata weterynaryjna za przyjazd do schroniska, pobranie, odwirowanie, porto za wyslanie - ok 350-400zl ."

Za tego psa Ty dostalas do reki od wlascicieli 4500kr i mam nadzieje, ze te pieniadze wplacilas do emira.

Posted

Nie wyliczamy za co i ile placilas. Wyliczamy ile Fundacja przygotowala psow i ile za to zaplacila, oraz ile dostala za to od Ciebie pieniedzy.

Otero w powyzszych kosztach nie byla liczona.
Nie oplacilas ZADNYCH PROB KRWI. Faktura z laboratorium przyszla na Fundacje, Fundacja ja oplacila fakture.
Ty wplacilas 2600 koron (rownowartosc faktury) i ta kwota jest umieszczona w powyzszych rozliczeniach (w poscie wyzej), te pieniadze sa wliczone we wplaty od Ciebie

Jesli Ty dodatkowo odrobaczalas psy to jest to Twoja sprawa, psy oddane Tobie byly w pelni przygotowane do jazdy do Szwecji, m.in. odrobaczone, co bylo potwierdzone wpisem w paszporcie.

Co do oplaty adopcyjnej za Ire, nam mowilas, ze wlascicielka nie ma pieniedzy ale dom jest super (to prawda), jej mowilas ze EMIR nie potrzebuje pieniedzy..... I oddalas psa za darmo.

Przedmiotem tego watku sa 2 suki z EMIRa, ktore nadal sa u Ciebie. Rozszerzylas watek do rozliczen Twoich za wyadopwane przez Ciebie psy z Emira. I nic wiecej.

Jedyne co Ci mozna przyznac, to ze znajdujesz psom bardzo dobre domy.

Poza tym masz totalny balagan.

Ze strony Fundacji wszystko zostalo powiedziane na ten temat, nie mam zamiaru wdawac sie w dalsze dyskusje.

Jesli nie chcesz zajac sie adopcja pozostalych dwoch suk z EMIRa i nie chcesz ich zachowac - dla suk jest miejsce w EMIRze.

W momencie przejecia suk od EMIRa przejelas za nie calkowita odpowiedzialnosc. I dopoki nie oddasz ich Fundacji, odpowiedzialnosc za ich los spoczywa na Tobie.

Posted

[quote name='Osiolek']I tutaj tez, na prywatnej stronie li1, gdzie przedstawia psy do adopcji oraz wyadoptowane:

http://www.hunddogpies.com/Hundarna.html

Tu jest Pestka:
http://www.hunddogpies.com/Pestka.html

A tu Lapka:
http://www.hunddogpies.com/Lapka.html

Widze ze strona "nie dziala"...

Sunie mozna obejrzec biorac cache strony, tzn wrzucic w google "hunddogpies" i zamiast wybrac strone, nacsnac na "cachad"..

Tu sa wyniki:

cache strony glownej:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ZLM4bEt2WpYJ:www.hunddogpies.com/Hundarna.html+hunddogpies&cd=6&hl=sv&ct=clnk&gl=se&client=firefox-a

cache Lapki:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:fxhYunERJG8J:www.hunddogpies.com/Lapka.html+hunddogpies&cd=7&hl=sv&ct=clnk&gl=se&client=firefox-a

Niestety nie znalazlam cache Pestki, ale ponizej wklejam skany trzech stron:
strona glowna:

Lapka:

Pestka: