Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!

Od dzisiejszego poranka mój piesek dziwnie się zachowuje. Wydaję mi się, że nic go nie boli - robi normalną kupę, siku, pije, je, nie piszczy, nie zachowuje się agresywnie. Problemem jest to, że wydaję mi się, jakby... przed czymś uciekał. Biega po domu, i wydaję mi się, że czegoś się boi. Zachowanie to jest konkretnie TYLKO w domu, bo po wyjściu na dwór zachowuje sie jak zawsze - biega, szczeka na innych, cieszy się i ma podniesiony ogon, który w domu kuli. Około 11 byłam z nim na spacerze, kiedy przyszliśmy do mieszkania pies w ogóle nie chcial do niego wejść, tylko znów wyjść na dwór - co zazwyczaj nigdy mu sie nie zdarzało. Kiedy jest blisko mnie wszytko ok, natomiast, gdy go puszczę biega przestraszony po mieszkaniu i nie bardzo wie, co ma ze sobą zrobić. Martwi mnie to zachowanie, choć zaczęło się dopiero dziś. Rozważam dwa powody, mianowicie:
-dziś w domu były pootwierane okna w mieszkaniu, i zrobił się dość duży przeciąg - budzik pospadał ze stołu, drzwi trzasnęły,
-rano moi rodzice trochę się pokłócili - trwało to dość długo, pies bardzo boi się krzyków, więc możliwe, że to spowodowało taka reakcje?

Jeśli do jutra mu nie minie, to wybiorę się do weterynarza... :shake:

A - pies nie ma też kleszcza, bo sprawdzałam - zresztą nie chodzimy po lesie, więc za bardzo nie miałby go gdzie złapać.

Posted

Najprawdopodobniej pies przestraszył się czegoś, i dlatego tak się zachowuje. Bardzo możliwe jest to o czym pisałaś /kłótnia, spadające przedmioty, trzaśnięcie drzwi/.

A pies zachowuje się tak konkretnie w jednym pomieszczeniu, czy w całym domu?

Posted

W całym domu.... dziś strasznie się to nasiliło, ale póki co jest dobrze - dałam mu smakołyki, kupiłam piszczącą zabawkę, na której skupił uwagę, a później trochę tresury - tzn. ćwiczyliśmy 'siad', 'waruj', 'proś', 'lapa' i zdaje sie, ze chyba zapomnial o strachu. Dzieki za odpowiedz. :)

• 6 months later...
Posted

Właśnie mam identyczny problem.... martwie się o pieska juz kiedyś miała tak samo chowała sie pod fotel wystraszona i po jakimś czasie jej przeszło , a teraz znowu trzesie sie wystraszona , chowa sie pod łóżko nie chce sie bawic , a na podwórku jest normalnie . Mam nadzieje, że szybko jej przejdzie i uda nam sie jakoś z tym uporać.