Ola&Maksio Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 Witam! Mam na imię Ola i od niedzieli jestem posiadaczką 8-tygodniowego DONka i mam do Was kilka pytań, mam nadzieję, że pomożecie mi. Po pierwsze mój psiak przesypia 2/3 doby, a na dodatek często skomla. Może tęskni do matki? Mam nadzieję że to nie jest jakaś choroba i mu przejdzie. Jeszcze nie nauczył się przychodzenia na zawołanie, w ogóle niczego się nie nauczył. Jest bardzo niegrzeczny, wszystko rozwala i wyciąga, np. zwala ubrania z łóżka i je memła. Tak samo jest z butami. Nie wiem w co mam się z nim bawić, bo on niczego nie rozumie, nie wiem jak go nauczyć aportować itp. Poza tym ciągle mnie gryzie, a to boli bo ma dosyć ostre zęby...No i ostatnie pytanie, ile powinien ważyć taki 8-tygodniowy szczeniak, bo mój jest strasznie ciężki. Bardzo proszę o rady i pozdrawiam. Quote
Paulina87 Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 To jest dopiero szczeniak. To nie jest ani Cywil ani komisarz Rex, na wszystko przyjdzie czas, na razie musi się zapoznać z otoczeniem, przyzwyczaić do nowego miejsca a dopiero później zacząć jakiekolwiek szkolenie i zanim nauczy się aportować musi nauczyć się podstawowych komend. Jeżeli chodzi o gryzienie podczas zabawy, to gdy za mocno chwyci zębami należy zapiszczeć głośno, przerwać zabawę, odwrócić się od psa i nie zwracać przez chwilę na niego uwagi. Quote
LadyS Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Ola, moja rada jest prosta - poczytaj w internecie na temat szkolenia pozytywnego, ale przede wszystkim - na temat psów ogólnie. Pies 8tygodniowy, dopiero zabrany od matki nie będzie się niczego uczył, bo jest za mały i zbyt tęskni. Będzie za to sikał w domu i niszczył - należy usuwać z jego zasięgu rzeczy, które może zniszczyć. Sikania i niszczenie może czekać Cię jeszcze kilka tygodni, a nawet miesięcy. Quote
Recommended Posts