Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Elo !

Tak sobie buszowałam w necie szukając fajnych stron i przy okazji znalazłam czeskie ca de bou. oglądając niektóre, nie wierzyłam, że to majorki

Wklejam zatem napotkane zdjęcia :

526.jpg

to tez majorka, choć na pierwszy rzut oka myslalam ze to cane corso

995.jpg

167.jpg

foto_28.htm.jpg

foto_3.jpg

foto_22.jpg

czy nie mozna tego z astem pomylic?

foto_9.jpg

gigantomachia jakaś czy co?

foto_21.jpg

i to łaciate to niby też majorki????

foto_20.jpg

no comment

foto_10.jpg

Myślę, że po obejrzeniu tych zdjęć co niektórzy powinni zastanowić się nad tym co piszą na temat pewnych psów 8)

Posted

hehe niezłe te pseudo majorki co ? . zdaje się, że w którejś z hodowli mamy psy z takiej lini?

hmm osobiście w życiu bym takiej majorki nie kupiła, ba! zastanowiłabym się gdyby ktoś mi dawał ja za darmo.

Ale cóż, większośc ludzi nie ma dostatecznej wiedzy na temat tych psów, wystarczy, że zobaczy szczeniaka i wymięknie nie pytając o nic. Jak małe to słodkie, a potem wyrośnie z tego jakieś kanaro-bulmastifo majorkowe dziwo co zresztą widać na załączonych przeze mnie fotkach.

Cóż możemy zrobić, tylko współczuć przyszłym właścicielom. Najgorsze jest to, że po kupnie takiego psa, nim minie rok, może troche dłużej będzie taki właścicieli czteronożnego potworka narzekał na to co kupił. Przynajmniej nie bedzie gadania, że nikt nie ostrzegał..... 8)

Posted

W ostatnim PSIE jest na str.8 zdjęcie naszych Zwycięzców Świata 2003-

Ikar Cheuauer Osanna i Jaśmin Belle Fille Osanna.

Suka wydała mie się niesamowicie piękna-dla mnie suuuper. :D

Nie ma skanera-szkoda :(

A psiaki wklejone do tego postu to jak dla mnie żałosne imitacje majorki :evil:

Szkoda,że takie egzemplarze psują rasę.

Posted

@ Sławek

Przyjmuję również z wdzięcznością wyrazy obolewania nad moim losem

Drogi Sławku nikt nie ubolewa nad Twoim losem! Nie przypominam sobie abym ja wymieniła Ciebie, i nie widze by inni to zrobili.

Nie wypowiadam sie na Twoj temat ani na temat Twojego pieska bo ani Ciebie ani psiurka nie znam, czego żałuję!

Z tego co widze jesteś z Wrocławia, więc jeżeli miałbyś kiedy ochotę się spotkać z psami byłoby mi bardzo miło.

Twojego psa w życiu nie widziałam, jedynie chyba na 2 zdjęciach, które tu na dogomanii były pokazane. Aha cos mi jeszcze kiedyś opowiadała Jagoda, ale nic konkretnego. Więc jak mogę cokolwieku pisać na ten temat!!!

Prawda natomiast jest, że w niedługim czasie dorobimy się majorek, podobnych do tych które zamieściłam na zdjęciach i wcale nie jest to pocieszające!!!

A to czy wzięłabym za darmo czy nie , jest moja sprawaą, nikogo nie zmuszam do takiego samego postepowania.

@sylwia&boksery

Nie widziałam tego "PSA" ale zgadzam się z Tobą ze Jasmina jest super a Ikar powala mnie z nóg!

Pozdrawiam :)

Posted
Więc sugestie , że "wirtualni znajomi z Krakowa" , że "zdaje się , że w Polsce tez mamy psy z takich linii" , że "idziemy w niektórych hodowlach w tym samym kierunku" itp. mozna by sobie darować .

Jasne darujmy sobie! załóżmy ręce i czekajmy na... No wlasnie na co?

A co do Twojego psa Sławke nie widziałam go, ale słyszałam, że uparłeś sie strasznie żeby go mieć. I masz!

Powtarzam raz jeszcze, że go nie widziałam, więc nie będę się na ten temat wypowiadac!!!

Możesz wstawisz parę zdjęć Carlosa? Z tego co Terzia mówiła to chyba za bartdzo krytycznie oceniasz swojego psa.

można spytac jak Wam poszło w Poznaniu?

I nie rozumiem dlaczego tak się unosisz! jakis nerwowy rocznik czy co... ;)

Posted

Przepraszam bardzo czy ktoś ze znajacych sie bardziej na psach moze mi odpowiedziec na pytanie co to za rasa?

foto_16.htm.jpg

DIVINO Matarife

de la Selva Libre

Bo ten piesek powyzej to tatus tej suni

foto_3.htm.vyrez.jpg

Jedno i drugie ponoć jest majorką...

Posted

Mogę się wtrącić, mogę????? :lol: Nie jestem specjalistką od majorek wiedzialam w życiu tylko kilka i do tego na wystawie i muszę powiedzieć, że te które widziałam, a te, które są na tych zdjęciach to zupełnie różne psy. Nie dość, ze są duzo większe i dłuższe (może to mix z jamnikiem :wink: ) to jeszcze mają zupełnie inne pyski (szczególnie dolna szczęka). Czytajac to wszystko dochodzę do wniosku, ze jest to bardzo młoda rasa, jeszcze nie wyrównana, gdzie dopiero kształtuje się jej wizerunek... czy tak jest w rzeczywistości??? Nie wiem czy u majorek nie zaszła taka zmiana jak u stafików w Polsce. Stafiki bowiem w swojej ojczyźnie, bynajmniej suczki, powinny mieć wagę 11 do 15.5 kg. U nas, średnia to 18 kg i nie rzadko waga idzie w górę (pies np. ważacy 24 kg). I zastanawiam się, czy to jest prawidłowa tendencja do unarodowiania juz istniejących ras. Czy ktoś z was ma zdjęcia hodowli majorek z ich ojczyzny??? Nigdy nie widziałam oryginalnych zdjęć. Jestem za tym, zeby ściśle trzymać się oryginału. Wyobraźcie sobie bowiem jak na wystawie w Nowy York'u spotykacie wielkie puchate psu typu bobtail, z np. kręconym włosem, ale pod nazwa polski owczarek nizinny. :-? Do tego utytułowane?Jak na prawdę wygląda oryginalny CDB??? Macie fotki???

Ps. Ta czeska hodowla nie tylko majorki ma paskudne...stafiki i budogi też... bleeee....

Posted

cadstaff.jpg

To zdjecie pokazuje po lewo niby amstaffa - Czesi mogliby powiedziec, ze to majorka! Te psy na tych zdjeciach sa fatalne! Le grande katastrophe!

Czlowiek przyzwyczail sie do pewnego standartu tej rady w PL i jaki widzi takie kundle, to az nie dobrze sie robi...

Posted

A tu zdjecia psow pana Lehmana, ktory hoduje na czeskich liniach. Oto np. niebieski szczeniak:

verkauf_1.jpg

A tutaj jeden z jego doroslych psow:

hund_7.jpg

O czym tu gadac?

Moze majorke to one maja, ale w wymarzonym rodowodzie!

Posted

No co, ale przynajmniej ma pręgi jak CDB :wink: :lol: :lol: :lol: Ale niebieski???? Od kiedy są niebieskie ???? Może jakieś zmiany nastąpiły w rasie a wy o tym nie wiecie? :wink: :wink:

Gorzała, fajnie, że mogę sie wbić, lubię jak jest gorąco... :wink: :lol: :lol:

Jestem za tym, żeby standard był taki sam na całym świecie, a juz na pewno w Europie. Nie po to ludzie tworzyli rasę, że by teraz robić jakieś kosmiczne odmiany. Irytująca jest dowolność wielkości, wagi, niejasne kryteria. Widziałam ostatnio doga argentyńskiego sprowadzonego ze stanów bodaj czy właśnie z argentyny... :o :o :o :o :o jaki on był gigantyczny!!!!!! te nasze dogi są mizerniutkie przy nim, oj chudzinki maleńkie takie...

Posted

Marta oto fotki majorków ;) z różnych polskich hodowli :

adonis.jpg

cadebou1.jpg

ikarek.jpg

jajko4.jpg

666.jpg

Kylie_2.jpg

12.jpg

flamenkomala.jpg

zdjęcia te to polskie ca de bou, większośc to pieski z Osanny ale nie wszystkie , żeby nie było że faworyzuję tu jakąś hodowle.

Widać chyba wyraźnie na tych zdjęciach różnice pomiędzy tym co prezentuja czeski hodowle a tym co mamy w hodowlach rodzimych. Różnica jest kolosalna.

Nie można stwierdzić, że czeskie psy są dobre, bo nie są. Wystarczy zajrzeć w ichnie rodowody...

Jeśli jest osoba, która twierdzi, że majorki pochodzące z tej wlasnie czeskiej hodowli sa dobre, to wogóle nie zna się na tych psach. Wystarczy porównać, zresztą po co iśc tak daleko, wystarczy zajrzeć do wzorca rasy.

I dziwi mnie jeszcze jedna sprawa. Jak pies może rozpocząć interchampionat, skoro nie posiada nawet PKR??? Bez tego nie może zdobyć w Polsce zadnego tytułu...

Cóż Polska jest dziwnym krajem, przyznającym championaty psom, które posiadają 2 cm przodozgryz!

:o SĄ TAKIE WIERZCIE MI 8)

Zenada... :evil: :evilbat: :(

Posted

Ja tam się z wami zgadzam, bo jak pisałam wcześniej nie jestem specem od majorek, chodź bardzo mi się podobają. Chciałabym tylko zobaczyć bojowce prosto z ichniej ojczyzny. Te z naszej są dość wyrównane, chodź różne miałam przyjemność oglądać :D

• 1 month later...
Posted

hund_7.jpg

a ja jestem wstretna i odswiezam temat 8)

Slawku jak Twoje niezadowolenie wzgledem swojej majorki ?Zmniejszylo sie ?

a ta fota....Gdyby mi ja ktos pokazal to bym sie zakladala ze to mieszaniec cc albo kanarka ale do glowy by mi nie przyszla "czysta majorka" :lol: :lol: :lol:

Posted

@ Carragan

Bo to nie jest czysta majorka :D Zdaje sie, ze to ten piesek z niemieckiej hodowli, a tam wszystkie majorki wygladaja jak ta, ze zdjęcia, które zalączylas. Okropne nieprawdaż?