Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

Hej!
Dzisiaj w parku w Bytomiu znalazłam psa w typie owczarka podhalańskiego - pies jest młody, przyjacielski. Miał kolczatkę. Na tylnich łapkach "dodatkowe" pazurki. Nosek jasny. Pies biegał też po ulicach, bałam sie,że wpadnie pod auto, więc zadzwoniłam po schronisko :( Niestety, podobno w tym schronisku większośc psów się usypia.
Nr tel. schroniska: 395 21 75 lub 395 21 44.
Mam nadzieję, że szybko znajdzie się właściciel albo ktoś chętny się nim zaopiekować.

OGŁOSZENIE NIAKTUALNE - ZNALAZŁ SIĘ WŁAŚCICIEL :)

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ifat napisał(a):
Hej!
Dzisiaj w parku w Bytomiu znalazłam psa w typie owczarka podhalańskiego - pies jest młody, przyjacielski. Miał kolczatkę. Na tylnich łapkach "dodatkowe" pazurki. Nosek jasny. Pies biegał też po ulicach, bałam sie,że wpadnie pod auto, więc zadzwoniłam po schronisko :( Niestety, podobno w tym schronisku większośc psów się usypia.
Nr tel. schroniska: 395 21 75 lub 395 21 44.
Mam nadzieję, że szybko znajdzie się właściciel albo ktoś chętny się nim zaopiekować.

może się zgubił?nieraz widziałam u nas w parku psa w typie podhalana

Posted

No!nareszcie udało misię zalogować.witam wszystkich!Baśkę i Akrim już znam z molosów,ale postanowiłam zaglądać jeszcze na dogomanię tzn ja i mój 6 miesięczny OP Baca,zwany w domu Bacuś,Bacula,Backa itp.mieszka z nami również 3-letni kocur Puszek,on był pierwszy i dlatego czuje się najważniejszy,no i na razie tyle...

Posted

Oj ale dawno mnie tu nie bylo... Piszę bo chcialbym sie pochwalic ze moja ukochana Lagunka jest bohaterką jednej z tegorocznych kartek świątecznych! Oto ona!

Kartki te sprzedawane sa jako cegiałki fundacji Dogtor (dogoterapia) a dochod z ich sprzedaży przeznaczony bedzie na cele statutowe fundacji.

Posted

Najlepiej na stronie dogtora www.dogtor.iq.pl . Jesli ktos jest z Gdanska to mozemy umowic sie gdzies na miescie i wtedy tez moge te kartki podrzucic. Koniecznie piszcie tylko jakie psy chcecie na kartkach. Bo one sa sprzedawane w pakietach po 4.

Posted

Baca przeżył pierwszy śnieg,ale co to buło za przeżycie :lol: gonitwa,skoki,tarzanie się w śniegu,no i oczywiście zajadanie się śniegiem :-? da-NUTKA Baca właśnie skończył 6 miesięcy i jest kochanym misiaczkiem,jest grzecznym pieskiem ale jak go ''chwyci''łobuzerka to koniec,mam jeszcze kotka więc Baca postanawia czasem go pozaczepiać i złapać za ogonek :lol: ale krzywdy mu nie zrobi.

Posted

No co taka cisza?zasypało was? :lol: a teraz poproszę o pomoc,mój Baca jak śpi na kafelkach to ma problem z przewrotem na bok bo mu się łapy ślizgają i wtedy piszczy,czy wy też macie taki problemik?w przyszłym tygodniu wybieram się z nim do weta ortopedy,podobno najlepszego w Katowicach,ale nie zauważyłam nic niepokojącego nawet nie kuleje...

Posted

@dorinia napisał:No co taka cisza?zasypało was?

U nas juz po śniegu :cry: , za to błota cała masa :x Dunia noce spędza w domu w wiatrołapie ale robi też obchód a czasem i gonitwy za dziećmi po domu i wtedy to najbardziej boję się o jej nogi że sobie połamie bo ślizga się niemiłosiernie na panelach.Na kaflach kuchennych jest troche lepiej.
Najgorsze są skoki z kanapy na podłogę.

Posted

dorinia napisał(a):
No co taka cisza?zasypało was? :lol: a teraz poproszę o pomoc,mój Baca jak śpi na kafelkach to ma problem z przewrotem na bok bo mu się łapy ślizgają i wtedy piszczy,czy wy też macie taki problemik? ...

dorina... :lol: jakby mnie się łapki na kafelkach rozjeżdżały to też bym piskała :lol: ale staram się nie pić tyle, coby do tego stanu nie dopuszczać :wink: :lol:
a serio - postaraj się unikać tego typu sytuacji - to może mieć fatalny wpływ na stawy. Jeżeli masz taką możliwość to tam, gdzie piesio najczęściej przebywa - bawi się, śpi lub je połóż jakąś nieślizgającą sie wykładzinę. Po co ci dodatkowe stresy? Ale ortopeda oczywiście nie zaszkodzi - mimo wszystko lepiej, żeby to była profilaktyka niz leczenie.
Ucałuj czarny nochal w białym futrze :P

Posted

to nie jest takie proste,w kuchni wyłożyłam stary chodnik ale Bacunio znalazł kawałek płytek no i tam wsadził swoją szanowną doopkę, do łazienki zakupiłam też chodnik to położył się w ten sposób że głowa była na chodniku a doopka w holy na kafelkach. :evil_lol:

Posted

dorinia napisał(a):
do łazienki zakupiłam też chodnik to położył się w ten sposób że głowa była na chodniku a doopka w holy na kafelkach. :evil_lol:

Bo pewnie gorąco mu jest, futrzakowi "małemu" :lol: .
Wasze podhalany pewnie są szczęśliwe, że się klimat ochłodził 8) .

Posted

Camara napisał(a):

Rafka i Lagunka :o ale dawno was dziewczyny nie było :nono:
Lagunka cudnie wygląda - słodziak, az miło :P i chyba troszkę schudła 8)

Oj nie bylo nie bylo nas... Coz przed sesja Laguna jako profesjonalista zrzucial kilka kilo ale teraz szybko nadrabia straty i zbiera sadełko na zimę...

Posted

$andwich napisał(a):

Bo pewnie gorąco mu jest, futrzakowi "małemu" :lol: .
Wasze podhalany pewnie są szczęśliwe, że się klimat ochłodził 8) .

Baster uwielbia tarzac się w śniegu, albo po prostu leżec.

Spacer w tej chwili wygląda tak - idzie, idzie Basterek, nagle bach i leży w śniegu, wpycha nochal w największe zaspy, bawi się śnieżkami i wsuwa śnieg - mam nadzieję, że od tego się nie przeziębi.

Dzisiaj Baster po raz DRUGI w swoim życiu poprosił na dwór. Psiak jest regularnie wyprowadzany więc uznał - jak to dziecko z dowcipu, które odezwało się w wieku 5 lat, bo zupa była za mało słona - że nie ma potrzeby proszenia. Ale właśnie dzisiaj Kaśka nie wyprowadziła go o oznaczonej godzinie i nagle pies zaczął szczekac. Ja, oczywiście, pomna wskazówek, że psa w takich momentach trzeba ignorowac :wink: wyszłam do kuchni. I wtedy Baster podbiegł do drzwi wyjściowych, trzepnął łąpą o klamkę :evil: , a potem usiadł (tak go nauczyłam, gdy chce wyjśc na balkon) i ładnie poczekał, aż pańcia szybciutko się ubierze.
Ależ jestem dumna.

Dziewczyny, regularnie zaglądam na molosy i czytałam, że macie problem ze skakaniem psa na powitanie.

Oj, chciałabym żeby Baster skakał. Niestety, po lekturach mądrych :oops: książek i radach, że nie wolno witac się z psem, skaczącego psa należy ignorowac itd. Basterowi nawet nie przyjdzie do głowy skakac. Przybiegnie, pomerda trochę ogonem i tyle...............
A ja czasami się zastanawiam, czy on się cieszy, czy nie.

Danka

Posted

no właśnie,skaczącego psa trzeba ignorować i ja staram się jak mogę,kiedy wracamy z pracy to córka zapina go na smycz wtedy łatwiej mi go opanować,ale nie jest łatwo opanować taki żywioł.Baca to mądry piesek,jak my jesteśmy w pracy to wychodzi z nim babcia która ma ponad 80 lat i z nią Baca ładniutko,powolutku spaceruje,a jak my się zjawimy albo jest weekend to jest szaleństwo,biegi no i nie chce wracać do domu,a ja się martwię że jak leży na śniegu to się przeziębi co wy na to?albo leży na schodach,daliśmy mu kocyk to chwilkę poleżał i znowu przeniósł się na beton,no i co z tym zrobić :niewiem:

Posted

Heloł!!
Daczko nas zasypało i przymroziło. Dziś np. rano było -8 stopni :o
Psy szczęśliwe, bawią się jak szalone, bo sniegu u nas jakieś 25cm :lol:
Luna skacze na powitanie ale nie NA tą osobą, tylko WOKÓŁ niej. Śmiesznie to wygląda, bo Luna podstakuje jak królik na czterech nogach, czasami jeszcze robiąc fikołki z radości :wink:

Kartki super! Napewno kupie sobie kilka :fadein:

Posted

Co do sakania to ja uwazam ze najlepsze sa proste metody. W tym wypadku ja nauczylabym psa zachowania wykluczajacego - czyli komendy siad. Jak pies siedzi to nie moze skakac - wiec problem mamy z glowy. Mozna tez nauczyc psa przynosc na powitanie jakas zabawkę zeby kojarzyl masze przyjscie z czyms radosnym (co manifestuje skaczac na "dzien dobry" ) czyli w tym wypadku zaawą. I tautj tez jak pies biegnie za rzuconą zabawk a to nie moze na nas skoczyc i pobudzic. U mnie obie metody zadziałały.
Pozdrawiamy!