Jump to content
Dogomania

Owczarek podhalański (prosimy zakladac oddzielne tematy!)

Recommended Posts

Posted

Hej!!

Byliśmy wczoraj w przedszkolu, jak już wcześniej pisałam. Była z nami również Luna - dawniej bywał tylko Ceik. Muszę z ręką na sercu przyznać, że Luna mnie tak strasznie zaskoczyła, że poprostu zdębiałam. Zachowywała się wzorcowo jak nigdy dotąd!! Dzieci były oczarowane "wielkim, białym niedźwiedziem", a Luna zachwycona, bo wszyscy się nią zajmowali :) Głaskały ją, przytulały i zaczepiały w każdy możliwy sposób, a ona jak profesjonalista ani razu nie próbowała nawet użyć zębów. Jeszcze nie widziałam aby wobec kogoś była tak delikatna jak wczoraj wobec tych dzieci :o . Była spokojna i opanowana, nie skakała, nie łapała zębami, nie "gabała" łapą, no poprostu była idealna. Kładła się tylko i prosiła o drapanie po brzuszku, lizała dzieci po rączkach a w jednym chłopcu to się chyba zakochała. Bawiła się z nim jak z równym sobie, ale z taką delikatnością aby nie zrobić mu chociaż przez przypadek krzywdy.

Ceik - stateczny gość - był oprowadzany przez dzieci po przedszkolu :wink: Na zmianę brały do ręki smycz i chodziły z nim pokazując mu zabawki, akwarium, klocki i wszystko. On ze znanym sobie spokojem wszystko obwąchiwał i oglądał a dzieci były zachwycone :D

Tak więc wyjście do przedszkolaków uważam za jak najbardziej udane i warte powtórzenia. Zostaliśmy zaproszeni ponownie, ale i ja zaprosiłam przedszkolaki do nas zimą na sanki :lol:

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Basiu, nie mogłaś mnie znaleźć bo w ostatniej chwli okazało się, że muszę iść z czarnymi terierami na inną halę. I tak cały dzień przesiedziałąm na czernyszach, bo nie mił kto się nimi zająć:(

A talefon paskudnik mi się popsuł akurat na wystawie rano. Ale będą inne wystawy:)

Posted

Pewnie, że obejrzysz :D Może już nie długo na stronie Luny :)

Mam straszne zaległości z tą stroną.

Chce zrobić galerię przyjaciół i chciałabym cię prosić o kilka zdjęć Bobiego. Oczywiście jeżeli nie masz nic przeciw temu :roll:

Poza tym zdjęć może być więcej niż kilka :wink:

• 3 weeks later...
Posted

Hej!

Widzę, że temat zamarł :( Cóż...

Może to nikogo nie interesuje, ale u nas wszystko OK. Luna kończy właśnie pierwszą cieczkę i jestem bardzo szczęśliwa, bo miałam już tego dość :wink: Poza tym spadł śnieg i szaleje i bawi się na nim i jest teraz taka czyściutka :)

• 2 weeks later...
Posted

Och, moim podoba się bardzo :lol: Ceik przez ostatnich kilka dni sporo trenował przy saniech z innymi psami i było naprawde rewelacyjnie :multi:

A Lunka skacze na śniegu, łapie spadające płatki i ciągle zaczepia Ceika, zachęcając go do zabawy :ghost_2:

Posted

u nas tez wlasnie napadal snieg :D

aczkolwiek ja nieco choruje i dzisiaj Cerry musial sie zadowolic dwoma spacerami :roll:

Mam nadzieje ze sie nie obrazi :lol:

A kiedy rozpoczynacie sezon wystawowy ? Mam nadzieje ze Twoja sunka jesli bedzie rozmnazana to wleje duzo swiezej krwi bowiem patrzac na psy z klubowki w Zakopanem w 80%mozna bylo tylko plakac :roll:

Posted

Sezon wystawowy planujemy rozpocząć już tradycyjnie od Katowic. Husky są w piątek, a owczarki w niedzielę. Z tego co się orientuje to wilczarze też w niedzielę?

Jeszcze sporo wody upłynie nim Luna zostanie mamą :) To duża odpowiedzialnośc wypuszczać w świat nowe piechy. Najpierw chce pomyśleć o karierze Luny :roll: a potem o szczeniakach. Jeżeli Luna będzie się podobała sędziom, jeżeli będzie zdrowa i w ogóle, to może kiedyś... :wink:

Posted

oczywiscie ze tylko "papierowe" 8)

Wilczarze chyba sa w niedziele narazie musze sie ze wstydem przyznac nawet nie odebralam jeszcze rodowodu z ZK mimo ze czeka od polowy grudni :lol:

Kiedy pojedziemy to od razu zglosimy Malenstwo.......a Luna bedzie w ml,posredniej,otwartej.....? 8)

Posted

bedziemy bedziemy......Musimy pobawic sie z Matrixem (czyzby ten sam ? 8) ),zdobyc pierwsze ZW.ml i BISa juniorow :wink:

Poza tym Malenstwo musi sie zaprzyjaznic z kanarkiem BT i Matrixem Matrixa :D

Posted

Myślę, że ten sam Matrix :D Mogę powiedzieć nawet, że jestem tego pewna :wink:

To może poznamy się i my? 8) Nigdy jeszcze nie miałam okazji pogłaskać wilczarza, chętnie nadrobiłabym straty, co ty na to?

Poznałabym cię z Ceikiem i Lunką, która tego dnia będzie miała pierwszy poważny występ na wystawie :)

Posted

z checia :D

Bedzie jeszcze Haluta z BOSem,vlackiem i borzojem :D

oraz Dede z OB

oraz Mats bez psa :D

same doborowe towarzycho :D

A ja sie przyznam ze nie mialam jeszcze przyjemnosci poglaskac rasowego OP :roll: Wiec z checia to nadrobie :D

Posted

najczesciej na offie a Haluta tutaj i na chartach :D

Haluta ma bialego owczarka szwajcarskiego i dlatego tu bywa no i oczywiscie vlacka :D

Ale nie musisz sie martwic na zywo tez ich nie znam :lol:

W sumie chyba nikt sie nie zna na zywo :lol:

A Dede......Dede bywa na owczarkach belgijskich i na offie :D

W sumie czemu Cie nigdy na offie nie widzialam ? :roll:

Posted
W sumie czemu Cie nigdy na offie nie widzialam ?

Niestety jestem "modemowcem" i mam ograniczoną ilość czasu, który mogę poświęcić na net. Najczęściej bywam na szpicach no i na owczarkach, tylko czasami zaglądam na charty :wink:

W sumie chyba nikt sie nie zna na zywo

I tu się mylisz :) My ze szpiców spotykamy się na zawodach i to właśnie tam poznałam wiele osób z forum :) Na wystawach też, ale już znacznie mniej :roll:

Posted

o szpickach wiem (czytalam strone Tajragi :) ).....Chodzilo mi ze nikt sie z tej grupki nie zna :D

Ale zamierzam dzisiaj to nadrobic i poznac Mats w ZK :D

pozdrawiam :D

Posted

Haha... Ja też dzisiaj się wybieram do ZK na odbiór miotu husky :D Szkoda, że nie do tego samego co ty :roll: Ach, już się nie mogę doczekać tych maluchów :baby: . Szkoda, że owczarków podhalańskich u nas prawie nie ma i nie mogę poprzytulać również ich szczeniaków :-?

Posted

A to pech! 0X

Mam nadzieję, że mnie się bardziej poszczęści i będzie OK. Jadę dopiero na 17tą, a już mnie tak nosi... :)

Słuchaj, nie znasz kogoś z owczarkiem podhalańskim? Szukam kontaktów z włascicielami. Moja sunia po cieczce strasznie się sypie (linieje). Zastanawiam się czy to normalne o tej porze roku :-?

Poza tym nie mam z kim pogadać o białych futrzakach a strasznie bym chciała :(