Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 206
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='netheter']
Ania,
no nasze nakręcenie też jest takie, że.. chwile porzucam i muszę kończyć, bo bardzo szybko ma dość. Za to za piłką może latać godzinę bez przerwy, 10 min odpoczynku i od nowa - sprawdzone. ;)

Z nowych informacji to:
W końcu trafiliśmy do weta, który chce nas leczyć, a nie tylko pakuje serię antybiotyk + steryd mówiąc 'na pewno przejdzie'. Bardzo się z tego cieszę.
najprawdopodobniej Bora ma atopowe zapalenie skóry - czyli coś, czego nie da się wyleczyć.. więc nawroty będą całe życie niestety.
To mój głupek tak ma ze wszystkim :P Freesbe w ogóle go nie interesuje .. a za resztą pobiega jakis czas i mu się nudzi .. Z resztą on całe życie był bardzo leniwy jak na labradora :D

To my dobrych pare lat temu też bylismy u takiego weta z tym uczuleniem i tez ładował w Andego sterydy -.-' Z czego później były jeszcze większe problemy ... teraz szare mydlo i po kłopocie :)

Posted

Może te szare mydło to nie jest głupi pomysł.
a jak często kąpiecie? Tylko w okresie drapania się, czy cały rok? i jak z wchodzeniem do rzeczek./stawków itp?

Heh, jak było?
Bardzo fajnie.
Robiliśmy kombinacje
hopka + tunel
2 hopki + tunel
i tunel + 2 hopki.
Bora kilka razy tunel ominęła, ale ogólnie szła bardzo ładnie.
Mam krórki filmik na kompie, ale wstawić go mogę dopiero jak wrócimy z Cz-wy do domu..
Na razie Bora jest męczona przez szczeniaka boksera i doroslego owczarka niemieckiego, ktory kradnie jej piłki gdy ta nie widzi.. :D

Wpadła juz do wody i na brzuszku ma czerwone wypryski :(
Nie wiem co mam z tym zrobić, wykąpałam ją zanim je zauwazylam...

Posted

netheter napisał(a):
Może te szare mydło to nie jest głupi pomysł.
a jak często kąpiecie? Tylko w okresie drapania się, czy cały rok? i jak z wchodzeniem do rzeczek./stawków itp?

Kąpany jest tylko w zasadzie jak ma uczulenie, czyli wiosna/lato i tylko w szarym mydle. Zimą raczej nie ma potrzeby ..
W stawach/rzekach kąpie się a owszem. :) i nie zauważyłam jakiegoś większego drapania po kąpielach w nich ..

Posted

Dziekujemy, dziekujemy i witamy również :D

Po zlocie z pewnego forum mam kilka fotek Krówki :)
fotograf: A. Zmysłowska, która nawet Borę potrafi korzystnie uchwycić :D www.feanutri.deviantart.com

i dwa moje:

I zrobiliśmy sobie kilka konkurencji..
Mini wystawa, w której mogły wziaśc udział wszystkie psy, niezależnie od rasy[czy jej braku], płci i wieku, gdzie w klasie otwartej wygrała Bora, a na BISach, niestety 4miejse:(

W mini obedience, etap pierwszy, do którego zaliczało się:
1. Chodzenie przy nodze na smyczy.
2. Komendy siad, waruj, stój przy nodze.
3. Pozostawanie w miejscu przez 30sek w dowolnej pozycji (nakazanej przez przewodnika), na odległość długości smyczy od przewodnika.
4. Aport (bieg za zabawką, podniesienie i oddanie do ręki/rzucenie pod nogi przewodnika).

mieliśmy miejsce pierwsze i przejście bezbłędne :)

a w etapie drugim
1. Chodzenie przy nodze bez smyczy.
2. Komendy siad, stój, waruj na odległość długości smyczy od przewodnika.
3. Pozostawanie w miejscu przez 1 min w pozycji siad/waruj na odległość 9 kroków od przewodnika.
4. Przywołanie - komendy ,,do mnie'' (pies siada przed przewodnikiem) i ,,do nogi'' (pies okrąża przewodnika i siada po jego lewej stronie).

Było miejsce drugie :)

Potem mini agility - hopka - huśtawka - hopka - trapez - hopka - hopka - hopka - palisada - hopka
było miejsce 1, bez zadnych błędów i zrobione w takim tempie, że padło pytanie 'już?'
5. Aport (bieg za zabawką, podniesienie i oddanie do ręki/rzucenie pod nogi przewodnika).

Posted

Dziekujemy :)
Zmora jak widać gdyby miała skrzydła to by na prawdę latała, a na razie zadowala się hopsaniem pod niebo :D [może czas dać jej redbulla?]

Zlot z forum o psiej grze.. :P Może lepiej bez szczegółów.

i znów zdjęcia A. Zmysłowskiej [www.feanutri.deviantart.com]

na piłkę, o dziwo, idzie jej to szybciej, niż na smaczki :D

Posted

przepraszam, że nie edytuje postów, ale u mnie to jest niemożliwe na każdej z przeglądarek, które mam. :/

Mamy problem.
Suka coraz częściej ucieka do roznych smaznych kąsków. U Kai w częstochowie to nie był problem, tam mają swoje pola, nikt nic nie zostawi takiego, zeby pies mógł zjeść, natomiast dzisiaj byłam z nią w parku i już po chwili zniknela w krzakach.. Zawołałam i poszłam w druga strone.. Przybiegła, czy raczej przebiegla metr obok mnie w krzaki po drugiej stronie. :/ Jestem wściekła. Miałam ze sobą smkołyki i freesbie, wiec nie chodziło o to, że ją puściłam bez zajęcia.

Posted

Znam ten ból...Moja Fifka robi to do dzisiaj chociaż jest już lepiej (odpukać), ona preferuje bardziej koopy i kości chociaż jak jakieś mięso się natrafi to też skorzysta z okazji. Więc robię tak, że jak idę z nią w miejsce gdzie menele rozrzucają jedzenie to biorę ją na linkę i mogę jak coś złapie to mogę ją od razu skarcić i wyjąć jej z paszczy zdobycz i muszę Ci powiedzieć, że to nawet pomogło tyle, że wiadomo- Fifce zawsze trudno oprzeć się pokusie.
A jeżeli chodzi o kupe to zawsze zakładam jej namordnik w te miejsca gdzie są ludzkie kupy. Ja jestem już przez nią tak obczajona gdzie kupy i gdzie 'pyszne' jedzonko, że czasami wszystko robię odruchowo :evil_lol:

Posted

Tak, tylko, że ja to bym musiała robić wszędzie :/ Linka nic nie daje, suka połyka wszystko w całości..
I linka i kaganiec odpada jak chce ja wybiegać przy piłce.

Posted

Suka jakiś czas była na BARFie, teraz dostaje suche, ale zawsze - tu bułeczka, marcheweczka, ogoreczek.. i to nic nie daje.. po prostu ludzkie kupy na dworze sa lepsze od wszystkiego :(

Posted

Całą kupę karaczanów madagaskarskich + 2 karaczany wielkoskrzydłe.
2 dorosłe ślimaki achatina fulica i całą kupę młodych. :)

i to chyba wszystko, o ile nie liczyć siostry i ojczyma.