Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

emilia- odnośnie tej farby na beton, to ja kiedyś szukałam podobnych rzeczy, ale niestety koszt tego mnie przerósł. Linoleum jest jakimś wyjściem-ale tylko grube-jednak jesli pies zahaczy gdzieś i zrobi dziurę to potrafi pięknie wszystko powyciągać:) mówie tu o normalnym linoleum-nie wiem jakie stosują dla bydła...

• Replies 311
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):
Jak dla mnie, to cała ta umowa z kryteriami jak mają wyglądać kojce jest po prostu nierealna....:roll:
Np. u Jamora kojce są tylko z betonową podłogą- chyba nie myślisz,ze przez to ludzie nie będą tam dawali psów, skoro hotel jest świetny;)
Mam też wrażenie ,że dla was-czyli klientów- wydaje się to wszystko takie proste-postawienie kojca ...piękne drewniane kojce to super pomysł, ale chyba nie zdajesz sobie sprawy jak psy potrafią niszczyć! ja u siebie co roku mam wszystko do malowania i budy do naprawy albo nowe trzeba kupować...w drewno wchodzą odchody, trudno usunąć zapach...to nie jest wszystko takie piękne jak na zdjęciach..

Tak na prawdę to moim zdaniem problem jest w tym co napisała ZuziaM-że nikt nas nie odwiedza, nie interesuje ich pies, żadko jest jakiś telefon z zapytaniem jak się miewa-tylko hopki na wątkach:roll: dzień dobry, dobranoc itp...prowadzę hotel z dogomaniackimi psami już 1,5 roku- przez ten czas było u mnie dużo psów...osób odwiedziło mnie może z 5...

Oki fajnie że jest coraz więcej wypowiedzi, bardzo mnie to cieszy.
Juz odpowiadam.
Co do dostosowania kojcy i hotelików to powinniśmy pamietać że każdy biznes prędzej czy poxniej musi się przystosować do sytuacji na rynku, także albo sie przystosują albo najzwyczajniej musza zwinąć biznes. Musimy pamietac że to ma miec na celu dobro "klijenta" nie właściciela hoteliku. Każdy hotel ludzi musi spełniac jakieś tam kryteria jeżeli uważa że cos mu się nie podoba zostaje zamknięty i już, nikt nie zwraca uwagi na to czy to bedzie tyle, czy tylew kosztowała i czy mu sie to podoba czy nie.

Jamor kiedys sam się "odgrażał" że nigdu posadzki u Niego nie będa betonowe(wiem to od dogomaniaków z bardzo długim stażem), jak widac wygoda wzięła górę, a szkoda.

Co do drewna, jeżeli ktos robi tanim kosztem to oczywiście że drewno będzie mu się nie podobało, bo ciężko utrzymac czystośc, bo się rozchodzi bo... cos tam cos tam. Wystarczy drewno odpowiednio zaimpregnować i problem z czyszczeniem odpada, nie można iśc po najmniejszej (czytaj najtańszej) lini oporu.

Co do niszczenia to rozumiem, psy niszczą, ludzie tez niszczą, ale w końcu robisz to za pieniądze, a nie na piękne oczy ;) Każda inwestycja przynosi swoje straty trzeva się z tym liczyć.

Pamietajmy że hoteliki tak naparwde zyją dzięki dogomaniakom i ich hotelowanym psom, inaczej psiaki by przebywały w hotelikach tylko sezonowo i na pewno w dużo mnijeszej ilości i w dużo krótszym czasie. Nie jest watek ze złośliwości, to jest watek mający na celu podniesienie warunków psów do jaiegoś godnego standartu. Po to pisze by uświadomić niektórym że zarabiają dzięki tym psom i ludziom nimi sie opiekującymi. W każdym biznesie jak ktos płaci to wymaga ;)

Posted

emilia- odnośnie tej farby na beton, to ja kiedyś szukałam podobnych rzeczy, ale niestety koszt tego mnie przerósł. Linoleum jest jakimś wyjściem-ale tylko grube-jednak jesli pies zahaczy gdzieś i zrobi dziurę to potrafi pięknie wszystko powyciągać:) mówie tu o normalnym linoleum-nie wiem jakie stosują dla bydła...

no ale jak to się zachowuje w zimie, kiedy np napada śnieg... nie jest śliskie???

Posted

Linoleum i inne gumowo podobne nie sa dobrym rozwiązaniem.
Byloby miło gdyby na pierwszym miejscu podczas planowania kojcy było dobro i wygoda psa. Bo widze że myslenie na razie jest jak bedzie łatwiej człowiekowi.
Guma w zimie jest zimna w lato gorąca takze powinna od razy byc zdyskwalifokowana, po za tym troche sniegu i jeździsz jak na łyżwach.
Poki co znam wiele hotelików i wiem że rozbudowali się lub po prostu powstały tylko dzieki dogomani i tym podobnym wolontariuszon i fundacjom, takze nic tylko pogratulowac że ludzie oddają Ci swoje psiaki przez cały rok. Bo niestety większośc ma tylko hotelowiczów podczas wakacji i to tez roznie bywa z częstotliwością i długością pobytu.

Posted

Wtrącę się troszeczkę:

Ja uważam, że stworzenie listy minimalnych wymogów, jakie ma spełniać hotel (każdy) jest pomysłem utopijnym.
Rzeczej należy skupić się na tym, żeby w konkretnej umowie, między danym hotelem a osobą umieszczającą psa, zawarty był dokładny opis warunków, w jakich ten pies będzie w hotelu przebywał.
Przecież psy bywają różne - jeden woli widzieć inne psy przez siatkę, inny nie chce oglądać nikogo, jeden chce mieszkac sam, a drugi najszczęśliwszy czuje się w towarzystwie i tak dalej...
Duży pies potrzebuje dużej budy, ale mały piesek w zbyt dużej budzie nigdy się nie zagrzeje - nie da się tej różnorodności psich potrzeb zawrzeć w jednym spisie wymagań wobec hoteliku.
Hoteliki różnią się - i bardzo dobrze!
Bo psy też się różnią i potrzebują właśnie różnych hotelików.
Większy nacisk bym tu kładła na opisy warunków, zdjęcia i sugestie "hotelarzy", jakim psom ich warunki odpowiadają najbardziej.

Posted

Moje zdanie jest takie iż przede wszystkim niech pomocą dla tych psów zajmą się ludzie odpowiedzialni-wtedy nie będzie problemów . Nie sztuka jest zebrać deklaracje i wrzucić psa do pierwszego lepszego hotelu - tylko prawdziwe zajęcie się adopcją od początku do końca .
I piękne kojce nie zmienią tego ,że pies szybciej znajdzie dom, a jego opiekun będzie się nim interesował.

Posted

Nikt nie mowi ze wszystko ma byc piekne,super czyste itd. przy nawet kilku psach jeszcze z biegunka... chodzi o zachowanie pewnych warunkow, w domu tez nie zawsze wszystko lsni (przynajmniej u mnie:)). Pies nie powie nam czy woli byc w boksie z siatki, z drewna, murowanego itd. To osoba umieszczajaca zwierzaka podejmuje decyzje i jak juz zostalo wyzej napisane poza podstawowymi wymogami, ktore golym okiem mozna ocenic, najwazniejsza jest opieka, kontakt z hotelem.
Wystarczy ze kazdy umieszczajacy psiaka w hotelu powinien powiedziec czego oczekuje, przedstawic swoje wymagania i to samo z drugiej strony niech hotel okresli sie co moze robic czy tylko opieka czy moze zalatwiac tez inne sprawy i jakie?

Posted

Asior napisał(a):
co do drewnianych kojcy.... hmmm niedawno u nas w schronie nie przeszło kontroli część kojcy bo były drewniane podłogi.. musieli przenieść psy doi innych a tamte muszą zalać betonem.....
Jak chcecie zmywać te drewniane podłogi???

Schroniska jednak trudno porownywac z hotelami .....
W schronisku psy siedza po kilka w kojcu i siedza tam non stop ... ewentualnie ze spacerami kilka razy w tygodniu ( jesli to porzadne schronisko z wolontariatem ).
w hotelach pies siedzi w kojcu sam ( zwykle tak bywa ) i jest wyprowadzany na spacery 3 x dziennie. Wiec nie musze sie za bardzo martwic o kwestie sprzatania kupek, bo psiaki to robia na spacerze. Ewentualnie na samym poczatku, kiedy musi sie dopiero dodtosowac do harmonogramu dnia, to pare razy sie zdarzy mu nabrudzic.
A poza tym, wiem ze pies woli sie zalatwic na ziemi, czy trawie..... dlatego wlasnie zostawilam polowe kojca na ziemi i trawie. Od czasu do czasu wylewam tam wiadro wody, a pomocny jest rowniez przy tym deszcz. Tak wiec drewniane podesty mam wlasciwie czyste.

A to co napisala Ania ... o niszczeniu przez psy .... Dokladnie tak jest.
Psy sie nudza, maja duzo czasu i lubia kombinowac ..... Gryza wiec pape z budy, obgryzaja bude, kopia doly gryza nawet drewno z podestu......
Nawet po kilka zabawek, ktore maja w kojcach, nie zalatwi sprawy ....
Budy sa obsikane przez chlopakow z kazdej strony .... nawet czasem w przedsionku ....
Mam psa, ktory sika nawet do swojej miski ...... Dlaczego ??? NIe mam pojecia .... tak robi i juz....
A opiekunowie psiakow maja czasem mylne wyobrazenie o tym wlasnie. Wydaje sie wszystkim, ze jak sie dba, to bedzie czysciutko i pachnaco ....
Nic bardziej mylnego. W sprzataniu w kojcach poza tym mozna uzywac jedynie wody .... kazde srodki czyszczace sa trujace i szkodza lapkom i skorze psiakow,
wiec sa nie do przyjecia ....
Nie bedzie kupek w kojcu , ale zapach .... niestety .... bedzie zawsze .... bedzie siersc, ktora psy gubia, a ktora potem fruwa wszedzie ....
Sprzatanie, nawet na biezaco, daje skutek na jakis czas ..... A potem od nowa ....

Posted

Ja nie mówię o tym ze ma "lśnić" w kojcach, mówię że ma być czysto. Zapach jest efektem który bardzo ciężko wywabić, ma być zachowane jakieś minimum. Nie może być tak że każdy robi co chce. Teraz każdy komu na to przyjdzie ochota otwiera hotelik, robi to po jak najniższych kosztach w większości z tego co ma pod reką i później usilnie próbuje wmówić/udowodnić wszystkim że takie warunki sa najlepsze. Mało kto pokusił się na zainwestowanie w hoteli z parwdziwego zdarzenia. Na perwszym planie jest łatwość obsługi hoteliku, a nie dobro psiaków.
Panele siatkowe sa najtańszym wyjściem i wcale nei sa dobrym, psy sie kaleczą łapiąc i ciągnąc siatkę, mozna by bylo chociaz wysilic się na panele druciane które nie są aż tak podatne, ale po co dodatkowe koszta skoro można taniej.
Beton jest super do sprzatania, nie wazne że jest niemiły i nienaturalny dla psa, nie wazne że zima zimno, latem gorąco. Można użyć drewna na podłogę, ale gorzej się czyści i drożej wyjdzie jak jeszcze trezba będzie zaimpregnować.
Dlaczego nie mozna zadaszenia bardziej wysunąc przed kojec żeby chronił przed sońcem i deszczem czy sniegiem, ano bo niepotrzebnie koszty nabija.
Nie uważam że opracowanie standartów jest utopią, bo jezeli odpuścimy to znaczy że nam nei zależy na dobru psów. Musimy tez walczyć o prawa psów.
Co do zarzutów że opiekunowie zajmują się tylko opłatami i szukaniem DT, wybacz, ale co mają robić, wyręczyc Cie w opiece nad psami w hoteliku, przeciez płaca za to żeby ktoś im zapewnił dobre warunki, po to jest hotelik. Ty masz się opiekować psem za co masz płacone podczas gdy inni szukają mu domu. Nie rozumiem Twoich "zarzutów" do opiekunów.
Chyba zapomnieliśmy że miało to wszystko dla psów powstać?!

Posted

Do sprzątania - Rapicyd - jedyny środek myjąco-dezyjfekujący , który można stosować w obecności zwierząt.
Nie wyobrażam sobie jednego psa po drugim bez dezynfekcji.
Zamiast betonu podłoga epoksydowa [powleka się tym beton] . Idealna do dezynfekcji , nie parzy latem i nie ziębi zimą.

Posted

Nie rozumiesz zarzutów?
To gdzie byli opiekunowie gdy ich psy tkwiły u Aliny S pozamykane w szopach...czy ktos interesował się osobiście jak wyglądają tam warunki? Nie. A jeszcze jak ktos zwracał uwagę to było wielkie oburzenie ,że jak można miec pretensje, ze lepiej tam niż w schronie,że Alina przeciez jednego psa hotelowała za darmo...!!
Co z tego ,że hotel wstawi piekne zdjęcie kojca jak w rzeczywistości pies moze siedziec w jakims innym- zdjęcia mozna pieknie wyretuszowac. Ile psów zabranych od Aliny było w kiepskim stanie bądz z Oborników (dopiero po wizycie Wiosny wyszło na jaw w jakich warunkach siedzą zwierzaki) na zdjęciach jakos nikt tego nie widział-gdyby opiekunowie odwiedzali swoje psy w hotelach chodz raz w miesiącu to mozna by uniknąć takich sytuacji jakie miały teraz miejsce.
Może taki zapis powinien się w umowie znajdować, aby opiekun psa bądz inna osoba zaangażowana w losy psa starała się go odwiedzić choc raz na miesiąc...

Posted

Zdję cia od Aliny S były strasznie powycinane, nikt nato nie zwrócił uwagi?

Ania , ja nie przyjmuję psa , jeśli osoba odpowiedzialna za niego nie przyjedzie do mnie osobiście.
Jeden raz zostałam zlinczowana i teraz współpracuję tylko kilkoma osobami , które są u mnie w miarę często i widzą jak to wygląda.

Posted

Ja na szczęscie tez mam grono zaufanych klientów z dogo i jest ok, ale widzę co się dzieje-pojawia się jakis nowy hotel i dziewczyny bez sprawdzenia juz psy zapisują...

No hotelik u ciebie maramc myśle,że z powodzeniem mozna nazwac jako wzorcowy:)

Posted

Czasem wystarczy napisać Hotelik domowy , Hotelik u weta i to pięknie brzmi - prawda ?
Mój Albert -pierwszy i miał być ostani psiak z Dogo, przyjechal z hoteliku od weta , nie z Obornik ale z Radomska .
Hotel 600 + karma .
Pies przyjechal zapchlony , zarobaczony , wychudzony , z biegunką , 40C - stan agonalny .
Ale przyjechał od weta , więc to nie możliwe.
A u mnie tylko hotel przy schronisku.

Posted

mariamc napisał(a):
Do sprzątania - Rapicyd - jedyny środek myjąco-dezyjfekujący , który można stosować w obecności zwierząt.
Nie wyobrażam sobie jednego psa po drugim bez dezynfekcji.
Zamiast betonu podłoga epoksydowa [powleka się tym beton] . Idealna do dezynfekcji , nie parzy latem i nie ziębi zimą.

Wlasnie mialam powiedziec o tej dezynfekcji- ze samá wodá niestety sié zarazków nie pozbédzie a gdyby tak którys pies przyszedl z ukrytym parvo? To juz w ogóle kaplica z drewnem. Impregnacja owszem, ale to nigdy nie bédzie sterylne w razie pojawienia sié zarazków. I powtarzac trzebaby bardzo czésto przy takim intensywnym uzytkowaniu a wtedy gdzie psy przeniesc?

Ta podloga epoksydowa to jest chyba to co mialam na mysli z tá farbá "gumowá".

Posted

papatkiole napisał(a):
Ja nie mówię o tym ze ma "lśnić" w kojcach, mówię że ma być czysto. Zapach jest efektem który bardzo ciężko wywabić, ma być zachowane jakieś minimum. Nie może być tak że każdy robi co chce. Teraz każdy komu na to przyjdzie ochota otwiera hotelik, robi to po jak najniższych kosztach w większości z tego co ma pod reką i później usilnie próbuje wmówić/udowodnić wszystkim że takie warunki sa najlepsze. Mało kto pokusił się na zainwestowanie w hoteli z parwdziwego zdarzenia. Na perwszym planie jest łatwość obsługi hoteliku, a nie dobro psiaków.
Panele siatkowe sa najtańszym wyjściem i wcale nei sa dobrym, psy sie kaleczą łapiąc i ciągnąc siatkę, mozna by bylo chociaz wysilic się na panele druciane które nie są aż tak podatne, ale po co dodatkowe koszta skoro można taniej.
Beton jest super do sprzatania, nie wazne że jest niemiły i nienaturalny dla psa, nie wazne że zima zimno, latem gorąco. Można użyć drewna na podłogę, ale gorzej się czyści i drożej wyjdzie jak jeszcze trezba będzie zaimpregnować.
Dlaczego nie mozna zadaszenia bardziej wysunąc przed kojec żeby chronił przed sońcem i deszczem czy sniegiem, ano bo niepotrzebnie koszty nabija.
Nie uważam że opracowanie standartów jest utopią, bo jezeli odpuścimy to znaczy że nam nei zależy na dobru psów. Musimy tez walczyć o prawa psów.
Co do zarzutów że opiekunowie zajmują się tylko opłatami i szukaniem DT, wybacz, ale co mają robić, wyręczyc Cie w opiece nad psami w hoteliku, przeciez płaca za to żeby ktoś im zapewnił dobre warunki, po to jest hotelik. Ty masz się opiekować psem za co masz płacone podczas gdy inni szukają mu domu. Nie rozumiem Twoich "zarzutów" do opiekunów.
Chyba zapomnieliśmy że miało to wszystko dla psów powstać?!

Sama wspominalam ze NIEKTORE robia z tego co maja pod reka co nie oznacza wszystkie, chcesz przyjedz do mnie, zobacz, do tego moge ci pokazac moje faktury mysle ze zdebiejesz jak je zobaczysz (bez obrazy) dom w stanie surowym bym wybudowala za kwote jaka wlozylam w hotel wiec prosze nie pisz ze KAZDY.

Posted

Fachowo to się nazywa posadzka epoksydowa i to jest właśnie ta gumowa podłoga.

Koszt wybudowania "mojego" schroniska to 4mln250tys., w ciągu roku od otwarcia w pakowaliśmy jeszcze ponad 100tys. od sponsorów i z 1%.
Jest to schronisko na 100psów , pracuje 15 osób.
Psy mają takie same warunki , hotelowane i bezdomne.
Kto prywatnie poświęci taką kasę ? dla idei?
Utrzymanie tego miesięcznie wraz z opieką wet. ok50 tys.

Posted

jednak musze się sprzeciwić. Nie uważasz że sparwdzanie hotelików zakrawa na obłęd?
Chyba coś nei tak skoro każecie się spardzać co miesiąc?!

tak były afery i nawet sa w chwili obecnej, ale po to własnie potrzeba kryteriów, po to potrezba jakiejś kontroli
nad hotelikami, osób które zechcą poświęcić swój czas na zerknięcie warunków. Sami nawet pomiędzy soba powinniście się spawrdzać nie dogomaniacy Was, dlaczego? dlatego że każda afera odbija się na Wszystkich właścicielach hotelików.
Jak będą kryteria to wtedy nie będzie żadnej dyskusji ze komuś się coś wydawało, dzięki umowie będzie można dochodzić swoich praw i móiąc króko doążyć do obciążeń finansowych, a może nawet zamknięcia takic hotelików nieuczciwych.

Posted

Może taki zapis powinien się w umowie znajdować, aby opiekun psa bądz inna osoba zaangażowana w losy psa starała się go odwiedzić choc raz na miesiąc...

Aniu, nie ma możliwości,zeby opiekunowie odwiedzali psy, jezeli jest to hotel daleko.
Przeciez do południa są wpracy, po południu czas dla własnych psów, a każda sobota i niedziela w schronie, bo tam jest zazwyczaj kilkaset zwierzakow do odwiedzanie , pomocy, szukania domów.
I ciagły bol głowy o pieniadze na opłacenei pobytu, pisanie na dogo, ogłoszenia.
Nie mówiąc już o tym, ze nie wszyscy sa zmotoryzowani, a koszt podrózy , to nieraz i ponad 50% kosztów miesiecznego utrzymania psa w hotelu.

Ja bardzo tesknie za "moimi" psiakami w hotelu, ale wizyta u nich jest mało realna - w hotelu ktoś o nie dba, da jeść, zrobi spacer, ja ten czas moge poświecić jakiemuś "schroniskowcowi".

DOGO opiera sie na wzajemnym zaufaniu użytkownikow - i tak, jak przy adopcjach są relacje z wizyt przedadopcyjnych, tak przy hotelach opieramy sie na relacjach osob, kt. znaja hotel/prowadzącego/umieszczali tam psy.
Mamy też zaufanie, ze prowadzący robią wszystko ,by zaspokoić fizyvczne i psychiczne potzreby psa na mozliwie najwyższym pozimie.
A relacje, zdjęcia i dyskusje w przypadku jakiś problemow moga byc prowadzone na wątkach , na pw i w rozmowach tel.

Posted

mariamc napisał(a):
Fachowo to się nazywa posadzka epoksydowa i to jest właśnie ta gumowa podłoga.

Koszt wybudowania "mojego" schroniska to 4mln250tys., w ciągu roku od otwarcia w pakowaliśmy jeszcze ponad 100tys. od sponsorów i z 1%.

Tyle kosztowało schronisko w szczecinku, nawet chyba troszkę mniej i warunki tam sa bardzo dobre, a to dlatego ze schronisko jest zrobione pod psy nie pod ludzi.
ja mówię tutaj raczej o hotelikach na kilkanaście psów które z reguły nie zapeniają podstawowych warunków.
Jak posiadałas takie fundusze prywatne to tylko pozazdrościć, jak bym posiadał takie tez bym zainwestował w psiaki. Niestey nie posiadam, ale mogę pomagac inaczej.

Tak znam, epoksyd choć nadal uważam że dobrez zaimregnowane drewno jest lepsze jestem w stanie przyjąć takie rozwiązanie pod warunkiem że warstwa farby jest odpowiednia i wylewka jest zrobiona z głową, bo pewnie nie wszyscy wiedza że powinno sie ocieplić?!

Napisałem że każdy może otworzyć, nie ża każdy robi z czego popadnie czytaj uważnie ;) Po za tym nie wiem na ile psów masz hotelik takze cięzko mi określać kwoty. Dom surowy możesz za 30 i za 3miliony postawić takze cięzko powiedzieć czy bym zdębiał. Ciekawi mnie tez z jakich materiałów masz kojce, jak możesz opisz dokładnie lub podziel się zdjęciami będzie można wtedy okreslić ile to jest warte ;)
Pozdarwiam

Posted

[quote name='mariamc']Fachowo to się nazywa posadzka epoksydowa i to jest właśnie ta gumowa podłoga.

A czy ten koszt utrzymania jest w calosci pokrywany z wplywów z umów z gminami, czy hotel tez dofinansowuje regularnie ten koszt? I czy plany budowy takiego obiektu, kontakty sá mozliwe do udostépnienia czy to tajne? Pytam, bo moze nie na kwoté 4mln od razu, ale Wiosna szuka projektu dla schroniska. Myslé ze jak juz budowac to brac wzorce z dobrego schronu/hoteliku, tylko na mniejszá skalé oczywiscie.

Posted

Moze i łape cie za słowka ale cyt. "Teraz kazdy komu na to przyjdzie ochota otwiera hotelik, robi to po jak najnizszych kosztach itd" chyba jednak dobrze zrozumialam....ale nie o to tu chodzi. Nie wiem czy moge po raz kolejny reklamowac swoj hotel, wiec jak chcesz zdjecia Asior swietnie je pokazala w Ewakuacja Krakowskiego Schroniska albo wpisz w wyszukiwarke hotel Amok :) ze zdjec nie da sie ocenic ile co kosztuje bo postawienie kojca to nie jest kilka desek, gwozdzie i mlotek. Wiesz wydaje mi sie ze jesli ktos z wlasnych pieniedzy stawia "porzadny" kojec to nie pozwoli sobie na złą opieke nad zwierzetami bo poprostu nie bedzie mial prawa bytu, w tym interesie najwazniejsza jest opinia ot to cale moje zdanie na ten temat

Posted

Plany mogę udostępnić,jak wrócą do mnie zrobię ksero.Pojechały z Pinki i Fiks do Rumi.
Budowę schroniska finansowało miasto + pożyczka z WFOŚiGW, będzie umorzona w 30%.
Utrzymanie schroniska to również miasto.
Schronisko jest tylko miejskie, z hotelu mam na "waciki" dla bezdomniaków, biorąc pod uwagę,że miesiąc kosztuje 200 -250 pln.

Drewno nie jest materiałem łatwym do dezynfekcji, trudno, mam na tym punkcie Kota.
Prowadziłam dwa przytuliska ,zanim wybudowaliśmy schronisko,siedzę w tym od 10 lat, na dziś nie ma lepszego podłoża od posadzki epoksydowej.

Posted

mariamc mówimy tutaj o trochę róznych wielkościach przedsięwzięcia. Ja mówię o hotelikach na kilka-kilkanaście psów których jest dużo i nikt nie ma nad nimi pieczy. Domyslam sie że Ty masz nad soba pewne słuzby które kontrolują stan wszystkiego, bo z reguły przy dofinansowaniach są stawiane wymogi.
Jak juz napisałas jesteś w tym "biznesie" od ładnych paru lat, napisz prosze jakie Ty asz warunki dla psów, co byś zmieniała gdybyś teraz mogła i jak byś to widziała.
Pozdrawiam