Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam
tak przeglądałem sobie forum i zastanawiam jaka jest róznica miedzy
air terrierem a terrierem walijskim - sa bardzo podobne

prosze o info

pozdrawiam

Posted

Witaj Egon,
Ja niewiele Ci powiem konkretnych rzeczy bo nie jestem hodowcą.
Mam airedaleteriera. Dla mnie różnica zasadnicza jest w charakterze, a właściwie w temperamencie obydwu. Welszyki, choć mniejsze, są o wiele bardziej żywiołowe od erdeli, bardziej skoczne np. Nie mówie tu o Regonie ale uogólniam. Lord Ludwig(erdel) jest bardzo skoczny np, ale welszyki to takie małe sprężynki, w tym podobne do foxów.
Oczywiście exterierowo tylko różnia się wymiarami dla przecietnego widza.
Tu juz o pomoc poprosic należy znawców, bo może i w exterierze, budowie tez sa różnice ale ich napewno przecietny przechodzień nie zauważy.

Posted

borsaf napisał(a):
Tu juz o pomoc poprosic należy znawców, bo może i w exterierze, budowie tez sa różnice ale ich napewno przecietny przechodzień nie zauważy.
Dokładnie tak :cool3:. Ja mam welshe i kiedy widzę fotkę, to jestem w stanie odgadnąć czy przedstawia welsha, czy airedale :roll:. Jednak można się łatwo pomylić w przypadku szczeniaków :evil_lol:. Dla osób postronnych, obie rasy (pomijając wielkość) są identyczne :lol:. Ileż to razy przechodzący obok ludzie brali moje piesy za małe airedale :eviltong:

• 2 weeks later...
Posted

No fakt glowna roznica w wymiarach ,tez sie myle..Ze szkotami jest gorzej..mnie wszyscy pytaja ile ma ten maly sznaucerek...hhehe juz tyle razy to slyszalam! Broda i brwi nad oczami to sznaucer dla wiekszosci.:multi: heh