papatkiole Posted July 13, 2010 Posted July 13, 2010 yumanji napisał(a):Kazdy ma prawo do wyboru tych ,ktorym chce pomagac.Wazne,ze ludzie chca i nikt nie ma prawa czegokolwiek im narzucac. Sa psy,ktore sa slabej konstrukcji psychicznej i nie sa w stanie egzystowac w schronisku. A jesli chodzi o "pompowanie kasy hotelikom"...nie spotkalam sie z powszechnym podziwem i szacunkiem,bedac bezplatnym DT...wprost przeciwnie.Nie mowiac o tym, ze kiedy brakowalo mi na rachunki albo rzeczy dla dzieci,to jedynie pies z kulawa noga by mi moze pomogl,ale on tez nie mial kasy... Tak kazdy ma prawo ratować jakiego chce psa, ale uważam że priorytetem powinny być psy chore naprawdę potrezbujące leczenia, które schroniska im nie zapewniają. Widzisz, piszesz że nie spotkałas sie z podziwem i szacunkiem bedąc bezpłatnym DT(niby nie dla "chwały" się to robi, ale miło jakby ludzie docenili trud i poświęcenie), to chyba cos jest nie tak z ludzkością. Kiedyś były tylko darmowe DT co najwyżej za karme i kase na leczenie. Później ktos wpadl na pomysł zrobienia przy okazji kilku pln i tak się zaczęły ery hotelików za spora kasę, niestety uważam że wszystko zmierza w złym kierunku. To wszystko przez to że nie ma jakiś kryteriów, w kazde fundacji pomagającej dzieciom mają kryteria, nie pomagają komu popadnie, nie pomagają dzieciom "smutnym" tylko potrzebującym i tak powinno działać tez dogo. Jest samowolka, kto ma więcej czasu i siły "wypromuje" kazde psa, niestety niekiedy kosztem tego naprawdę potrzebującego. Quote
yumanji Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Smutek jest czasem wiekszym zagrozeniem dla czlowieka niz choroby ciala.Choruje "smutna "dusza,choruje i cialo.Nie sadze,zeby z psami bylo inaczej. Nie powiedzialabym,ze to "samowolka",po prostu kazdy ma wybor.Jak to chcesz uregulowac?odgornie jakos?Zaraz znajdziesz tysiac osob,ktore Ci "udowodnia", ze w sytuacji,gdzie jest tak mnostwo cierpiacych ludzi,dzieci,w ogole "nie powinno sie"wkladac kasy w zwierzeta.I masz wszystko dac na Caritas np. Moim zdaniem trzeba sie naprawde cieszyc,ze ludzie jeszcze sie staraja,a nie cokolwiek Im narzucac.Tylko gest,ktory wyplynie z Ich wewnetrznej potrzeby, ma szanse przerodzic sie w cos trwalego. Jesli chodzi o hoteliki...czy hotele...Wolalabym,zeby moimi psami zajmowal sie ktos z poczuciem misji i z pasja,nawet za kase,niz ktos ,kto wpadl nagle na pomysl,ze to swietny biznes.A jesli podchodzi sie do tego sumiennie i z sercem,to stawka 13-15 zl za dobe to nie jest "spora kasa".I wiem,co mowie,bo jest w tej chwili u mnie kilkanascie psow,moich ,platnych i bezplatnych i to nie jest latwy kawalek chleba.Nie siedze w ogrodzie ,pijac kawe i glaszczac pieski po glowkach.Zreszta ktos rozgryzl krzeslo i nie ma czym siedziec.Ogrod z kwiatami tez zreszta szlag trafil. Quote
kika22 Posted July 14, 2010 Author Posted July 14, 2010 mimiś bardzo dziekujemy ;-) Dla Lorda Liczy sie każda złotówka Quote
papatkiole Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 yumanji napisał(a):Smutek jest czasem wiekszym zagrozeniem dla czlowieka niz choroby ciala.Choruje "smutna "dusza,choruje i cialo.Nie sadze,zeby z psami bylo inaczej. Nie powiedzialabym,ze to "samowolka",po prostu kazdy ma wybor.Jak to chcesz uregulowac?odgornie jakos?Zaraz znajdziesz tysiac osob,ktore Ci "udowodnia", ze w sytuacji,gdzie jest tak mnostwo cierpiacych ludzi,dzieci,w ogole "nie powinno sie"wkladac kasy w zwierzeta.I masz wszystko dac na Caritas np. Moim zdaniem trzeba sie naprawde cieszyc,ze ludzie jeszcze sie staraja,a nie cokolwiek Im narzucac.Tylko gest,ktory wyplynie z Ich wewnetrznej potrzeby, ma szanse przerodzic sie w cos trwalego. Jesli chodzi o hoteliki...czy hotele...Wolalabym,zeby moimi psami zajmowal sie ktos z poczuciem misji i z pasja,nawet za kase,niz ktos ,kto wpadl nagle na pomysl,ze to swietny biznes.A jesli podchodzi sie do tego sumiennie i z sercem,to stawka 13-15 zl za dobe to nie jest "spora kasa".I wiem,co mowie,bo jest w tej chwili u mnie kilkanascie psow,moich ,platnych i bezplatnych i to nie jest latwy kawalek chleba.Nie siedze w ogrodzie ,pijac kawe i glaszczac pieski po glowkach.Zreszta ktos rozgryzl krzeslo i nie ma czym siedziec.Ogrod z kwiatami tez zreszta szlag trafil. Psów ze "smutną" dusza nie usypiają w schronach, psy ze "smutną" duszą mają szanse na adopcje 100 razy większą niż pisy z cukrzycą, roszarpanym czy okaleczonym ciałem, dotkliwie pogryzione i wiele, wiele innych bardzo chory lub wręcz nieuleczalnie chorych. Współpracowałem z dziecięcymi fundacjami i oni niestety musieli ustalić jakies kryteria którym dzieciom mogą, a którym nie pomagać(każde dziecko by sie chciało uratować/wspomóc, ale niestety trezba było wybrac któe tego bardziej potrzebuje, smutne ale prawdziwe) i uwierz mi że tak powinno być, kocham psy, mam po prostu przysłowiowego zajoba, ale najpierw pospiesze z pomoca psu który tego bardziej potrzebuje, takiego który bez pomocy lekarskiej może nie przezyć najbliższych dni/tygodni. jeżeli ktos kocha psy to zrozumie że pokaleczone chore fizycznie psy są bardziej potrzebujące. Hotelik jest dobrym interesem w dzisiejszych czasach, chcesz mi powiedzieć że minimum 300pln od kazdego psa co miesiąc jest małą kwotą?! Przy dziesięciu psach masz 3tyś pln, zarobienie na dzień dzisiejszy takie sumy jest nie lada wyczynem. Ludzie "tyrają"(bo praca tego nie mozna nazwać) po min. 12 godzin za trzy razy mniej. Także już nie róbmy z hotelarzy dobrodziejów, maja z tego pieniądze, sam nawet nei ukrywam że sie zatsanawiam nad założeniem hoteliku bo pomogłoby mi to utzrymac inne psy które mam zamiar adoptować, a że seniory niestety często chorują i wymagają często specjalistycznych karm miałbym na pokrycie ich kosztów. Tych zas którzy zajmują sie z poczuciem misji i pasji niestety ze świeca trzeba szukać, dowodem sa ostatnio wybuchające afery i niestety wiele innych uwag dogomaniaków na temat innych hotelików. Quote
Linssi Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Dziewczyny (chłopaki?) błagam Was... Nie offtopujcie. Skupmy sie na pomocy dla Lorda :) Quote
egradska Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Dziewczynki, podeslijcie mi nr konta, dołoze sie do badan Quote
Linssi Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 egradska napisał(a):Dziewczynki, podeslijcie mi nr konta, dołoze sie do badan Juz wysyłam!! :D Dziękujemy!!! Quote
papatkiole Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Linssi napisał(a):Dziewczyny (chłopaki?) błagam Was... Nie offtopujcie. Skupmy sie na pomocy dla Lorda :) No pocześci o Lorda mi chodziło i jemu podobnych ;) OKi, już kończę, obiecuję już nie offtopować. Pozdrawiam Quote
yumanji Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Linssi napisał(a):Dziewczyny (chłopaki?) błagam Was... Nie offtopujcie. Skupmy sie na pomocy dla Lorda :) Dobra:lol:zabije go argumentami,jak przywiezie mi Rudusia i Lapsa:evil_lol: Quote
erka Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Linssi, rozmawiałam z Izą, oczywiście pojedzie z Lordem, tylko, jeżeli jutro to po południu,a w piatek może cały dzień. Musimy tez jej pomóc z karmą dla Lorda. Ona ma 6 swoich psów, w tym dwa wielkie i trochę kiepsko stoi finansowo, więc ma problem z odkarmieniem Lorda. Ja mam trochę suchej karmy, jakbys podejchała mogłabym podać . Może też jak , będziecie w Kielcach kupić troche korpusów i ryżu. Jeżeli nie uda sie zebrac jakiejś kasy na Lorda, to może cos pomożemy z kasy kieleckich psiaków. Wczoraj doszło do niezłej awantury. Lord znalazł jakąś dziurę pod siatką i przedostał się na sąsiednia posesję, czyli do Izy i jej stada. Bryś , wielki pies, rzucił sie na niego, co prawda niewiele mógł mu zrobic, bo to juz starszy psia, zęby pościerane, ale harmidru było co niemiara. Jeszcze Saba dołączyła się solidarnie do Brysia, a to sunia mega rozmiarów. Iza wyleciała, musiała wężem z woda rodzielać towarzystwo. Na szczęście skończyło się na hałasie, ofiar nie było:diabloti:. Quote
Linssi Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Erka, u mnie tez jest jeszcze troche Boscha to moge go dac Izie. Jutro po poludniu mnie tez pasuje, bo pracuje do popoludnia. Wyslalam kilku osobom nr konta, wiec pewnie niedlugo pieniazki dotra. Mysle, ze podjedziemy jutro do Steinhoffa. Fakture wziac na AFN? Quote
papatkiole Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 yumanji napisał(a):Dobra:lol:zabije go argumentami,jak przywiezie mi Rudusia i Lapsa:evil_lol: Oki ;) Pożyjemy zobaczymy, z checią pogadam na ten temat. Pozdrawiam Quote
agat21 Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Poproszę o numer konta. podeślę parę groszy na badania. tyle na dziś mogę :( ...cholerny wakacyjny czas!... Quote
erka Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Linssi, ale tego Bosha wogóle psy nie chcą jeść , bo on jest kiepski. A Lord jest wycieńczony, przydałaby sie trochę lepsza karma. Ja mam Josere dla wrażliwych. Quote
Linssi Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Zobaczymy, ile będą kosztować badania. Jeśli nie zrujnują nas, to kupimy jakąś lepsiejszą karmę dla niego. Quote
erka Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 Już podobno troche lepiej teraz wygląda. Jutro pewnie dziewczyny zrobia nowe fotki, jak zabiora go do weta. Quote
kika22 Posted July 14, 2010 Author Posted July 14, 2010 Linssi napisał(a):Zobaczymy, ile będą kosztować badania. Jeśli nie zrujnują nas, to kupimy jakąś lepsiejszą karmę dla niego. Ania jak bedziesz u weta na prostej, to tam można kupic Acane na kilogramy,a ja psy jedza chetnie i jest bardzo dobra. Quote
Linssi Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 kika22 napisał(a):Ania jak bedziesz u weta na prostej, to tam można kupic Acane na kilogramy,a ja psy jedza chetnie i jest bardzo dobra. Dzięki, Sylwia! Będę o tym pamiętać :) Quote
kobix Posted July 14, 2010 Posted July 14, 2010 erka napisał(a): Bosha wogóle psy nie chcą jeść , bo on jest kiepski(...) Josere dla wrażliwych.no,proszę Was.ja karmię boschem adult i wszystkim wchodzi w d(...).Josera jest co prawda lepsza,ale Bosch jest całkiem przyzwoity. Quote
kika22 Posted July 15, 2010 Author Posted July 15, 2010 kobix napisał(a): karmię boschem adult i wszystkim wchodzi w d(...).Josera jest co prawda lepsza,ale Bosch jest całkiem przyzwoity. Każdy psiak jest inny i każdy lubi co innego. Duzo osób poleca karme Bosch, bo za ta cene jest ok. Zreszta napewno jest duzo lepszza niz karmy supermarketowe. Quote
Recommended Posts