Tha Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 Mam 2 psy. Dorosła dobermnke (5-6 lat) i 1,5 roczna jamniczke. Obie kastrowane. Dobermanka sika w domu (moczy sie w nocy- nie wstaje, jak mocz robi kap kap kap ;)) i bardzo czesto trzeba z nia wychodzic (min. 8 razy dziennie!). Mała nauczyła sie przy dobermance sikac w domu (sika na zasikane poslanie dobermanki) i robi kupy w okolicach. Jak jest zamykana i nie ma dostepu do innych pokoi to jest ok i czeka na spacer (b. zadko zdarzy jej sie siknac), ale strasznie mi jej szkoda. Bardzo to meczace. Rodzina sie wkurza. Ja tez juz mam dosc. Byłam u weta i mam wziac mocz dobermanki do badania, ale jak? co z mala? Pomocy :placz: Quote
Klaudia:-) Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 Prawdopodobnie sunia ma chory pęcherz jeśli robi pod siebie. Więc konieczne jest badanie moczu,od weta powinnaś dostać pojemniczek,w który musisz zebrać mocz jak sunia będzie się załatwiać. Quote
Behemot Posted May 12, 2006 Posted May 12, 2006 A czy dobermanka była sterylizowana? Niewielki procent suk po sterylce ma problemy z trzymaniem moczu. Quote
Tha Posted May 13, 2006 Author Posted May 13, 2006 byla kastrowana w wieku ok. roku w schronisku, 2 tygodnie pozniej trafila do mnie. Jak mam pobrac mocz? nie bardzo to sobie wyobrazam. Ona bardzo nisko 'kuca'. a co z jamniczka? jak ja moge oduczyc zalatwiania sie przy poslaniu dobki? Quote
Komanka Posted May 13, 2006 Posted May 13, 2006 Kup w ludzkiej aptece pojemniczek na mocz. Jak sunia kucnie do siusiania, podkładasz pojemniczek i po kłopocie. Dobermanka jest dość wysoka, dasz sobie radę. Ja to przetestowałam na swojej jamniczce :) Aczkolwiek według weterynarzy może to być efekt uboczny sterylizacji. Ale najpierw zrób badania, które wykluczą lub potwierdzą choroby układy moczowego. Quote
Tha Posted May 13, 2006 Author Posted May 13, 2006 sprobujemy. a ile mniej wiecej kosztuje badanie moczu? czy moge zaszczepic przeciwko wsciekliznie dobermanke przed badaniem czy lepiej nie bo moze to zmienic sklad moczu? Quote
Komanka Posted May 14, 2006 Posted May 14, 2006 Kiedyś płaciłam za takie badanie około 15 zł, ale to było 2 lata temu. A co do szczepienia, to możesz w tym samym dniu dać mocz do badania i chwilę potem zaszczepić :) Tak na wszelki wypadek zrobiłabym w tej kolejności, bo nie znam wpływu szczepionki na wynik badania. Quote
Recommended Posts