Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zapytać zawsze można w Urzędzie Miasta. Albo lepiej w jakimś mniejszym urzędzie gminy, wiejskim. Moze kilka gmin by było zainteresowanych? Czyli powiat? Czasem podpowiedzą, kto ma na zbyciu ziemię i budynki po jakimś upadłym małym przedsiębiorstwie? Moze z takim właścicielem sie dogadać o spółkę?

Posted

[quote name='malagos']Zapytać zawsze można w Urzędzie Miasta. Albo lepiej w jakimś mniejszym urzędzie gminy, wiejskim. Moze kilka gmin by było zainteresowanych? Czyli powiat? Czasem podpowiedzą, kto ma na zbyciu ziemię i budynki po jakimś upadłym małym przedsiębiorstwie? Moze z takim właścicielem sie dogadać o spółkę?[/QUOTE]

a jak myślisz będą mogli to przekazać na rzecz schronu czy fundacji czy w dzierżawe, bo dzierżawy nie bierzemy pod uwagę

Posted

Ja jestem w TOZie od 3 lat. Myśleliśmy o przytulisku, bo u nas na terenie powiatu nie ma żadnego. Wspomnieliśmy o tym władzom... Oj, żebyście widzieli ich miny. Nie ma szans.

U nas jest tak, że psy są wywożone do takiego punktu przetrzymania w okolicznej wsi na tydzień i ogłaszane na stronie internetowej. Jeśli nie zgłosi się właściciel, pies jest przewożony do odległego Chorzowa. Tam w Chorzowie jest fajne schronisko, ale kurczę chcielibyśmy mieć tu taki mały azyl, na powiedzmy 10 psów. Jeśli znajdujemy psa w sobotę, to jest zamykany w klatce u weta i czeka aż na poniedziałek na wywiezienie... Dużo zachodu. Ale taką umowę ma gmina i ona na pewno nam nie pomoże w finansowaniu.

Wydaje mi się, że pierwsze, co trzeba zrobić - jeżeli przytulisko ma być choć częściowo finansowane przez gminę - to porozmawiać z władzami, szczególnie tymi od ochrony środowiska. I dowiedzieć się, jak w danym mieście/powiecie jest rozwiązywany problem bezdomnych psów. Jeżeli są już umowy i oferta finansowa jest korzystna, to nie wierzę, by władze zgodziły się na przytulisko :roll: Ewentualnie trzeba by szukać takich prozwierzęcych wtyków we władzach miasta, zawsze się znajdzie radny-kociarz czy jakiś dyrektor-psiarz. I u niego zasięgnąć języka, co robić i jak to robić.

Chyba że ktoś ma jakieś rozwiązanie, chętnie bym się dowiedziała co tu robić.. Szczególnie mnie szlag trafia, kiedy mamy zgłoszenie o psie w piątek wieczorem czy sobotę i z tym zwierzakiem nie ma co robić, dwa dni potem wisi w klatce u weta - straszne :shake:

Posted

Był tu na dogo punkt przetrzymań, taki na 10 psów, bo miasto (nie pamiętam, Chorzów?) ogłosiło przetarg na taką właśnie działalność gospodarczą. I zgłosił się facet z miejscem pod taki mini-schronisko,jakąś cenę podał do przełknięcia i wygrał. Ale nic to nie miało współnego ze stowarszyszeniem czy gminą, po prostu taka forma działalności gospodarczej. Ale jest to juz jakis punkt zaczepienia, moze współpracy, tak myślę.

Posted

[quote name='malagos']Był tu na dogo punkt przetrzymań, taki na 10 psów, bo miasto (nie pamiętam, Chorzów?) ogłosiło przetarg na taką właśnie działalność gospodarczą. I zgłosił się facet z miejscem pod taki mini-schronisko,jakąś cenę podał do przełknięcia i wygrał. Ale nic to nie miało współnego ze stowarszyszeniem czy gminą, po prostu taka forma działalności gospodarczej. Ale jest to juz jakis punkt zaczepienia, moze współpracy, tak myślę.[/QUOTE]

Z tego co piszesz, rozumiem, że miasto samo ogłosiło takie zapotrzebowanie... A co innego jeśli my z tym wyskoczymy, kiedy gmina ma już umowę z firmą wywożącą psy. Ja już straciłam nadzieję na takie przytulisko małe czy punkt, im to się zwyczajnie nie opłaca :shake: