Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=verdana]"Rada szczurów" - Fontaine La de Jean

[/FONT] [FONT=verdana][SIZE=-1] Attyla kotów, Gryzosław krwiożerczy,
Straszne wśród szczurów czynił spustoszenia.
Gdzie spojrzeć, stoją mary lub mogiła sterczy,
A niedobitki szczurzego plemienia
Siedząc jak trusie w norach, aby ujść przed zgubą,
Marły z głodu i ze strachu.
Lecz raz, gdy z Minetką lubą
Kot zakochany igrał gdzieś na dachu,
Szczury przeciwko wspólnemu wrogowi
Walną naradę zwołały.
Prezes sejmu, Myszomir w bojach posiwiały,
Radził dzwonek do szyi uwiązać kotowi,
Ażeby szczury, dzwiękiem ostrzeżone,
Miały czas zmykać, każdy w swoją stronę.
Sejm, tak dowcipnym zdumion wynalazkiem,
Mowę prezesa nagrodził oklaskiem.
Lecz wnet ostygły zapały,
Skoro Myszomir spytał, kto dzwonek przywiąże.
"Jam stary - rzecze jeden - za kotem nie zdążę."
"Ja w męstwie nie szukam chwały" -
Rzekł drugi. "Ja za wszystkich mam nadstawiać skóry?
Nie głupim!" - rzecze trzeci. Słowem, mądre szczury,
Sejm zakończywszy na próżnej gawędzie,
Z kwitkiem do nor wróciły.
Chciejcie przyznać sami,
Czy tak nie dzieje się wszędzie,
Nie tylko między szczurami? :lol:[/FONT]

Posted

Standard. Solidna praca u podstaw jest mało zajmująca.
No to ja mam newsa. Z dniem 13 grudnia 2010 r. Komendant Janda zrezygnował z pracy w zespole konsultacyjnym ds. ustawy o ochronie zwierząt u posłanki Muchy. Zresztą, tak na moje oko on tam występował chyba w roli konia trojańskiego. :evil_lol:
http://zespoldlazwierzat.pl/

Posted

Myślę,ze między innymi powodami,są takie: to nie jest już projekt Straży dla Zwierząt,więc z "wygranymi" nie ma chęci do współpracy:diabloti: I w takich sytuacjach wychodzi cała prawda o niektórych "miłośnikach zwierząt"- własne ego najważniejsze:mad: Pewnie też towarzystwo niezbyt temu panu odpowiada:evil_lol:

Posted

Ja myślę, że są jeszcze inne...poważniejsze ;) Jednak personalia to ważna sprawa a po otrzymaniu pewnych informacji (już jakiś czas temu, uzupełnienie art. z RP) uważam, że zespół bez tego nazwiska wygląda po prostu...wiarygodniej. O ile zespół będzie wogóle miał okazję działać...nie wiem ile "za" ustawą, ile "przeciw" trafiło do poseł Muchy.

Posted

W tym tygodniu projekt zmian Ustawy o utrzymaniu porządku... trafi do Komisji Sejmowej. Gdy będzie wiadomo do jakiej, warto napisać do tej Komisji. Myślę jednak, że nie na zasadzie "pospolitego ruszenia". Kilka organizacji powinno wystosować oficjalne pismo w sprawie tej nowelizacji, zachęcając do usunięcia bezużytecznego formalnie zapisu o "ochronie przed bezdomnymi zwierzętami". Jak to zorganizujemy?

Posted

Myślę,że dobrym wyjściem byłaby możliwość uczestnictwa w obradach takiej podkomisji!
"Pańskie oko konia tuczy";) Inna jest moc argumentów w trakcie dyskusji,a inna słowa pisanego!
Wiem to z doświadczenia nad pracami przy zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych!
Trzeba "tylko" znaleźć posła z takiej podkomisji,który wprowadzi "lobbystów" na posiedzenia podkomisji!

Posted

Dzisiaj, tj. 17 grudnia 2010 ukazała się informacja na stronie Zespołu Przyjaciół Zwierząt dot. proponowanej przez Koalicję ustawy o ochronie zwierząt - podaję link: http://zespoldlazwierzat.pl/

Ponadto, dowiedziałam się, iż zmianami w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach zajmuje się Komisja Ochrony Środowiska.

Na tym wątku jest kilkoro przedstawicieli organizacji: Ada-jeje, Epe, Ekostraż, wolontariusze Viva!, stąd moje pytanie do wymienionych Osób:
czy napiszecie, zgodnie z pomysłem Ekostraży, pisma do Komisji Ochrony Środowiska o uwzględnienie usunięcia wiadomych zapisów ?
Ewentualnie - która z organizacji będzie się starać o wzięcie udziału w pracach tej komisji, zgodnie z pomysłem Epe ?
Ada-jeje, czy pytałaś T. Wypycha o to, czy on zwróci się ze swoim komentarzem do komisji sejmowej na piśmie ?
Jeśli nie pytałaś, to czy mogłabyś zapytać ?
Dobrze by było wiedzieć na czym stoimy.
Wiem, iż mój mail, o którym wspominałam wcześniej, został przekazany Pani Poseł.
Szczegóły i c.d. mam poznać w najbliższy wtorek.

Przypominam też o pisaniu do członków Zespołu e-maili popierających projekt ustawy o ochronie zwierząt autorstwa Koalicji.
Niechaj członkowie Zespołu wiedzą, że choć oni mają zwierzęta gdzieś, oprócz nielicznych kilkorga osób, to my patrzymy na ich poczynania i nam na zwierzętach zależy.

Posted

Odbyło się wczoraj spotkanie.na sali łącznie było 5 osób. Miejmy nadzieje, że w połowie stycznia będziemy mieli więcej szczęścia co do terminu spotkania i więcej osób się pojawi.
Marek Suski wykazał spory entuzjazm w stosunku do prac nad Ustawą. Joanna Mucha rozmawia z posłami a my? My musimy pisać poparcie! Do Zespołu i do władz PO!

Posted

OK, od jutra zaczynam pisać chociaż obawiam się, że wielu deputowanych może nie zajarzyć co jest grane. Miesiąc temu słaliśmy maile ze stanowczym protestem. Ale co tam, miejmy nadzieję, że co bystrzejsze egzemplarze powinny skumać. :lol:

Posted

Mysle ze Pan Wypych nie bedzie mi mial za zle, ze wklejam prywatna korespodnecje na watek, ale przeciez los zwierzat, nie jest nam obojetny a to wskazowki jak mamy dzialac. Oprocz informacji od Fundacji Argos, dostalam tez poczte od Ekostrazy. Kilka org. jest juz powiadomione. Ten watk tez czytaja osoby z org. No to mamy dwie pieczenie do pilnowania.

W sprawie zmiany ustawy "śmieciowej", nad którą obradować będzie Sejm

Wiemy już, że projekt zmiany ustawy o utrzymaniu czystości w gminach rozpatrywany będzie w dwóch komisjach.

Moja propozycja minimum działania na początek:

1. pobrać plik PDF z postulatem http://www.boz.org.pl/prawo/zm_ucpg_.pdf i zapisać w swoim komputerze.

2. Wejść na strony Sejmu, Komisja Ochrony Srodowiska, Zasobów Naturalnych i Lesnictwa, gdzie jest formularz do wysyłania listów do komisji:
http://orka.sejm.gov.pl/ListydoS6.nsf/JK1?OpenForm&OSZ

a) Napisać dwa słowa od siebie: przynajmniej o popieraniu postulatu, że to ważne, i o tym kim się jest (dobrze było by w imieniu organizacji, ale zawsze koniecznie z nazwiskiem i kontaktem konkretnej osoby). Dobrze, żeby każdy list był inny, autentyczny. Lepiej też nie rozpisywać się o innych postulatach i potrzebnych zmianach prawa, a tylko o tej konkretnej sprawie do załatwienia.

b) Jako załącznik w do listu wskazać plik PDF z postulatem.

3. Ta sama treść i załącznik do Komisji Samorzadu Terytorialnego i Polityki Regionalnej
http://orka.sejm.gov.pl/ListydoS6.nsf/JK1?OpenForm&STR

Poczekajmy, trochę to będzie trwało, może później potrzebne będą kolejne listy, może ważni okażą się jeszcze inni adresaci.

Posted

W sprawie zmian w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminach wysłałam na podane powyżej adresy obu komisji sejmowych wiadomości o treści takiej samej, jak uprzednio wysłany przeze mnie e-mail do Pani Poseł Joanny Muchy.

Ado-jeje, wiesz może czy T. Wypych, jako BOZ, wysłał swój postulat do obu w/w komisji sejmowych oraz czy będzie uczestniczył w posiedzeniach tych komisji - wg pomysłu Epe ?

Posted

Mamy odp. od pana Wypycha:
[FONT=Verdana]Ja też się cieszę, że wiącej osób zainteresowało się postulatem i ustawą śmieciową (to ona bardziej dotyczy w praktyce losów bezdomnych zwierząt niż ustawa o ochronie zwierząt). P[/FONT][FONT=Verdana]lanów i propozycji działania może być wiele, ale ja nie miałam zamiaru tym "zarządzać" ani być "przedstawicielem". Niezręcznie jest też pisać o planach i zamiarach na publicznym forum.[/FONT]

[FONT=Verdana]Postulat w imieniu Fundacji Argos oczywiście składam na piśmie do komisji i nie tylko.[/FONT]

[FONT=Verdana]Jeśli ktoś zaprosi by go referować, to trzeba będzie pójść - postulat nie jest anonimowy. Choć wydaje mi się, że argumentacja formalno-prawna broni się sama. Trudno jest przekonywać, że czarne jest czarne a białe jest białe. Zwracałem się o listy do komisji z myślą o tym, że gdy listów będzie więcej, to może komisja nie przeoczy postulatu, zechce się nad nim pochylić i zająć stanowisko. W końcu to dla niej zupełnie uboczna sprawa.[/FONT] [FONT=Verdana]To wszystko.[/FONT]

[FONT=Verdana]Ta komisja z pewnością nie będzie się zajmowała kwestiami ochrony zwierząt, zatem argumenty z tej dziedziny mogą nie być brane pod uwagę, a nawet wysłuchiwane. Nie napiszę, że wylądują w koszu, ale przecież Sejm dostaje mnóstwo listów... Dlatego proponuję wsparcie tylko dla postulatu uzasadnionego formalno-prawnie, bo tylko z tego powodu komisja mogła by się nim zająć.[/FONT]

[FONT=Verdana]Jest jeszcze trochę czasu, nie ma jeszcze harmonogramu obrad komisji, a może dopiero wyłoniona będzie wspólna podkomisja. Wtedy można będzie listy celniej adresować.[/FONT]
[FONT=Verdana]Przebieg prac można śledzić np. tu: (druk 3670)[/FONT]
[FONT=Verdana]http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/projustallkom6?OpenAgent[/FONT]
[FONT=Verdana]a także tu:[/FONT]
[FONT=Verdana]http://orka.sejm.gov.pl/PlanyKom.nsf/wgDat?OpenPage&Expand=1[/FONT]

[FONT=Verdana]Proponuję nie tracić sprawy z oczu i konsekwentnie, za to w dłuższym czasie, dopominać się w Sejmie o ten jeden postulat z tym jednym uzasadnieniem, bo wszystkiego na raz nie załatwimy. Można by coś jeszcze zrobić obok Sejmu: postarać się o ekspertyzę prawników z renomowanej kancelarii, dopytać się prof. Radeckiego dlaczego uważa inaczej, zainteresować prasę przykładami stosowania tego przepisu, itd ...[/FONT]

Posted

ledwo zyję, jakiś okres beznadziejny, czuje sie, jakbym na giełdzie nowojorskiej racowała ;-). żebym chociaz swieta przygotowywała, a gdzie tam! nawet nie miałam czasu przeczytać art w polityce, choć powiem wam, ze też mnie od niego odrzuca. polityka po raz kórys uprawia nędzne pseudodziennikarstwo i prywatę, ku mojemu rozczarowaniu...

Posted

Dlaczego tak malo org. wysyla maile, przynajmniej nie potwierdzaja na watku, a szkoda, mozna przypuszczac ze tak naprawde losy zwierzat interesuja nas tylko na dogo, a kiedy nadarza sie okazja do poparcia projektow to tylko nieliczne grono to rozumie. :-(

Posted

Nie rozumiem tego......dziś w tv. pokazywali jakieś pseudo:angryy:, facet krzyżuje amstaffy np z owczarkiem środkowoazjatyckim :- wychodzi - drakula :angryy:::chyba .. psy zagryzły jakiegoś czlowieka z tej wsi :shake:.. potem jest nagonka na amstaffy i inne rasy . , a to mieszanki , bóg wie jak krzyżowane i przez kogo . , jkichś dziadów popieprzonych , z chęci zysku i ciekawości chorej :!!!. Ale prawo pozwala - no więc można wszędzie i przez każdego durnia ., czy psychola , tylko niech psy przez to nie cierpią potem , czy niewinni ludzie......Pózniej powstają bajki o psach mordercach - astach np......Gówniane prawo ...., na dodatek ich nie pilnował , jak trzeba . .. Ludzie wiedzą o tej hodowli :mad:, kiedy to się skończy w końcu !!!:shake::::

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Dlaczego tak malo org. wysyla maile, przynajmniej nie potwierdzaja na watku, a szkoda, mozna przypuszczac ze tak naprawde losy zwierzat interesuja nas tylko na dogo, a kiedy nadarza sie okazja do poparcia projektow to tylko nieliczne grono to rozumie. :-(

ada, wybacz, ale nie wszyscy mają czas pisać o wszystkim na dogo... a takie pisanie wcale nie polepsza atmosfery :roll: