Fantowa Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 Chciałam napisać, że rozmawiałam z wetem i powiedział, że psy można często kąpać, jeżeli dobierzemy odpowiedni szampon. Trzeba uważać, żeby nie przesuszyć psu sierści. Podobno nie wolno często kąpać psów, jeżeli mają tzw. psi łupież. Co wy o tym myślicie? Czytałam dużo opinii, że nie można często kapać psów, jednak mój wet jest taki zaufany i myślę, że może mieć rację w tej kwestii. :lol: Quote
taks Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 Skoro pan doktor taki zaufany to myslę że spokojnie możesz zapytać go jak jego zdaniem ma sie częste kompanie psa w szamponach ( jakiekolwiek by nie były zawsze "czyszczą" nie tylko brud ale i całą florę baktreryjną, osłone lipidową itd) do zachowania naturalnej ochrony skóry - łój, bakterie saprofityczne itd. No i na czym ma dokładnie polegać to uważanie aby nie przesuszyć skoro częste kapanie w szamponach własnie do przesuszania prowadzi . I jeszcze jedno - czy jest jakaś osobna jednostka chorobowa "psi łupież" ? Czy chodzi o łupież jako taki , czyli patologiczne nadmierne złuszczanie się naskórka. Bo jeśli tak to właśnie zbyt częste traktowanie skóry chemią w postaci mniej lub bardziej "niealergizujących";) szamponu to dośc prosta droga do solidnego łupieżu. No ale wtedy to juz pan doktor zaleca żeby przestać , tak? Bo jak pies juz ma od nadmiaru prania ten "psi łupież" to dopiero pora zauważyć i inne metody jak skórę i sierśc utrzymac w czystości nie koniecznie wyłącznie przy pomocy szamponów Quote
filodendron Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 Już było: http://www.dogomania.pl/threads/110444-Jak-cz%C4%99sto-kapa%C4%87-psa Można w nieskończoność na ten temat... Quote
Recommended Posts