ajowsky Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Jakie są objawy tego ? bo jedna osoba mówi że chyba mój pies to ma a ma tylko 5,5 mies i jest kundlem Quote
vege* Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 gdy pies idzie to chwieje mu się tyłek na prawo i lewo i ma krzywe tylne łapki i pies chyba często siada bo odczuwa ból gdy się porusza Quote
Impresja&Simarilion Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 jedyny sposób na stwierdzeniu u psa dysplazji to zdjęcie RTG. Dysplazja może bardzo dlugo przebiegać zupełnie bez objawów, zwłaszcza jeśli pies od małego ma dużo ruch i silne mięśnie. rozwinięte mięśnie "nadrabiają " za chore stawy a kulawiny pojawiają się dopiero w późniejszym wieku a wtedy zmieny w stawach mogą być już bardzo daleko posunięte. Quote
olekg89 Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 Rozjeżdżanie się ,problemy ze wstaniem z pozycji leżącej.Ja niebawem będę robił prześwietlenie mojemu szczeniakowi i mam pełne gacie...Mam nadzieje ,że dysplazja nas ominie.Więc trzymajcie kciuki.:) Quote
ajowsky Posted July 8, 2010 Author Posted July 8, 2010 kurde zrobiłbym mu prześwietlenie ale nie mam na to kasy , ale w sumie dla mnie normalnie chodzi , rośnie i do tego to jest mieszaniec wiec mam nadzieje że mu to nie grozi ;) Quote
Impresja&Simarilion Posted July 8, 2010 Posted July 8, 2010 RTG to koszt poniżej 100 zł, warto nazbierać i miec czyste sumienie potem, że zrobiliśmy wszystko co mozna było Quote
Recommended Posts