Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

MonikaP napisał(a):
Bo u nas to jest cat power :diabloti: ! Kot (tylko ten, reszta wieje przed Tośką) pozwala łaskawie się dusić i obgryzać po uszach (jak widać na jednym ze zdjęć), a potem równie łaskawie pozwala Tośce położyć się na legowisku.
Takie to kotki, drodzy Państwo, można dostać od Andzi69 :diabloti: :evil_lol: .

kotki różnej maści - do wyboru, do koloru - jest w tej chwili ok. 13 maluchów do wydania!!! i rude, i czarne, pręgowane i nawet szylkretowe!!!!
Komu????????

A "moja" kotka i boksia - 8 i 9 cuda świata!!!!

• 2 weeks later...
  • Replies 733
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Posted

Ech, Tosizna niedobra jest chora :-(. Otóż małpa jedna jest śmietniczką, odkurzaczem i nienażartym stworem - i się doigrała. Od paru tygodni walczyliśmy z brzydkimi kupami, ale gdy pojawiła się w nich krew, trzeba było zasięgnąć porady weta....No i Tosia albo ma zapalenie jelita grubego, albo niewydolność trzustki, albo jakieś pierwotniaki.... :-(. Ostatnio zaczęła chudnąć, widać jej żebra, chociaż dalej zjada wszystko, co stanie na jej drodze (wczoraj niestety było to 6 surowych wieprzowych kotletów, które na kilka sekund zostawiłam na blacie kuchennym :-o ).
Badania krwi nie wskazują na chorą wątrobę czy trzustkę, ale dla pewności zrobimy jeszcze badanie kału, także w kierunku pierwotniaków.
Tosia dostaje leki i dle lepszego wchłaniania enzymy trzustkowe. U lekarza jest zadziwiająco grzeczna i cierpliwa - postawiona na stole robi się potulna, wtula się we mnie i tylko widać trzęsące się łapy i kuperek...
Zdjęcia będą, jak Tosia trochę wydobrzeje.

Posted

Ja tez miałam taką śmieciarę - wszystko co sie tylko do pyska dało wziaść i wymemłać było ok. Przepowiedziałam jej,ze umrze przez swoje łakomstwo - no i doigrała się - mając 17 lat zezarła 4 całe czekolady no i niestety - odeszła:-(

No ale miała 17 lat wiec i Tosi śmietniczce tego życzę:loveu:

• 2 months later...
Posted

Tosia się czuje lepiej, tzn. o tyle, że jest na karmie dla alergików, ma szlaban na bieganie bez smyczy i staram się ją utuczyć,żeby w końcu znikły jej żebra.

A to zdjęcia z dzisiejszego spaceru :-)

Posted

Bodziulka napisał(a):
u bokserów żebra wystające przy prawidłowej wadze to nic złego ;) mój też tak miał, jak był młodszy, waga w normie, a żeberka u nich i tak czasami widać ;)

No ale Tosia jest za chuda zdecydowanie :-(. Ma już z 10 miesięcy,a waży tylko 20 kg :shake: .

Aha, a tak w ogóle, to właśnie ma pierwszą cieczkę!

Posted

Ależ ona ma zawadiacki ryjek :loveu:

A ciotka się niską waga nie przejmuje.
Moja znajoma ma roczną cane corso co waży 34 kilo... w porównaniu do mojej 54 kilowej Abi to przecineczek... ale taka widać jej uroda!
Póki psina zdrowa i z humorem się nie ma co martwić i paść jej na siłę :razz:

Posted

PaulinaT napisał(a):
Ależ ona ma zawadiacki ryjek :loveu:

A ciotka się niską waga nie przejmuje.
Moja znajoma ma roczną cane corso co waży 34 kilo... w porównaniu do mojej 54 kilowej Abi to przecineczek... ale taka widać jej uroda!
Póki psina zdrowa i z humorem się nie ma co martwić i paść jej na siłę :razz:

No z tym zdrowiem to tak różnie....bo zapalenie jelita stało się nadwrażliwością pokarmową, w związku z czym Tosia może jeść tylko i wyłącznie RC Sensitivity Control... Jeśli zje cokolwiek innego, nawet odrobinę, zaraz ma biegunkę :-(.
A na siłę paść jej nie sposób - ona nawet dostając podwójne porcje rzuca się na nie, jakby nie jadła przez tydzień, zmiata wszystko w ciągu paru sekund i gdyby mogła, zjadłaby jeszcze.

Posted

PaulinaT napisał(a):
Przykro mi ze Tosi zdrowie nie jest takie jak powinno :shake:
Czy to efekt "trudnego" dzieciństwa daje skutki tego typu?

Trudno powiedzieć... Może częściowo tak, ale poza tym to efekt Tosi upodobania do zjadania wszystkiego, co jej stanie na drodze :-(. Teraz oczywiście pilnujemy, żeby tego nie robiła....

• 1 month later...
Posted

Może ktoś nam coś doradzi? Od dobrych paru tygodni borykamy się z chorym oczkiem Tosi :-(. Dostaje Gentamycynę, Corneregel, Atropinę co drugi dzień i do niedawna Nacloff (jednak ten, zamiast działać p/bólowo, jeszcze ból i swędzenie potęgował). Oczko rzadko kiedy jest szerzej otwarte.... Coś podobnego zaczęło się dziać już latem, ale wtedy leki szybko pomogły. Tym razem jest znacznie gorzej :-(. Jeśli po Świętach dalej będzie tak, jak teraz, Tosia będzie miała zabieg (razem ze sterylką). Najgorsze jest to,że i w drugim oku zaczyna się coś dziać....

Posted

Monika, może to tzw. wrzód boksera, tak to nazwał u mojej boksi
dr Garncarz, chyba jeden z najlepszych okulistów w Polsce.
Podobno występuje u bokserów, to brak enzymów sklejajacych rogówkę
z następną warstwą gałki ocznej.
Bunia miała już to dwa razy.
Leczenie za każdym razem trwało dosyc długo, chodzilismy
na wizyty i za każdym razem miała czyszczone oko.
Dostawała jeszcze Tobrex.
Gentamycyny wcale.
Tylko na każdym etapie leczenia było to stosowane troche inaczej.
I leki były w różnych konfiguracjach.
I leczenie było prowadzone równolegle w obu oczach.

Posted

[quote name='MonikaP']Może ktoś nam coś doradzi? Od dobrych paru tygodni borykamy się z chorym oczkiem Tosi :-(. Dostaje Gentamycynę, Corneregel, Atropinę co drugi dzień i do niedawna Nacloff (jednak ten, zamiast działać p/bólowo, jeszcze ból i swędzenie potęgował). Oczko rzadko kiedy jest szerzej otwarte.... Coś podobnego zaczęło się dziać już latem, ale wtedy leki szybko pomogły. Tym razem jest znacznie gorzej :-(. Jeśli po Świętach dalej będzie tak, jak teraz, Tosia będzie miała zabieg (razem ze sterylką). Najgorsze jest to,że i w drugim oku zaczyna się coś dziać....

Nikolas dopiero co skończył kurację leczenia wrzodów rogówki. Walczyliśmy żelem i kroplami! Była to bardzo skuteczna kuracja! Zeszło mu bardzo szybko. Jak tylko wróce do domu to wysyłam smsa z nazwami tych lekarstw.
Pozdrawiam...

Posted

No właśnie to prawdopodobnie wrzód boksera :-(. I nie jest zbyt ciekawie - jedno oko ma zupełnie przymknięte, widzę, że ją boli gdy daję jej tam leki.... Jest nieskończenie cierpliwa, fafle aż jej drżą z bólu i ze strachu, a mimo to pozwala mi na zakraplanie...

Posted

[quote name='MonikaP']No właśnie to prawdopodobnie wrzód boksera :-(. I nie jest zbyt ciekawie - jedno oko ma zupełnie przymknięte, widzę, że ją boli gdy daję jej tam leki.... Jest nieskończenie cierpliwa, fafle aż jej drżą z bólu i ze strachu, a mimo to pozwala mi na zakraplanie...

Moniko dokładnie to samo Tosie dopadło co Nikolasa! Gdy wróce do domu pisze ci te nazwy leków! Są rewelacyjne!

Posted

[quote name='mm.templum']Moniko dokładnie to samo Tosie dopadło co Nikolasa! Gdy wróce do domu pisze ci te nazwy leków! Są rewelacyjne!

dzien dobry Moniko, wczoraj nawaliłem, ale dzis z samego rana piszę ci nazwy tych leków.
MAXITROL- krople do oczu
SOLCOSERYL - żel do oczu
Nikolasowi pomogły bardzo szybko!!!
Pozdrawiam.