Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

gdgt napisał(a):
tak tak! jeszcze kilkanaście lat z encyklopedią i firanką!
A MÓJ PRZYJACIEL TO MI NAEWT ZJADŁ ZDJĘCIA ZE ŚLUBU I NIE MAM PAMIĄTKI JAKA BYŁAM PIĘKNA I MLODA:mad:

• Replies 733
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

wandul 66 napisał(a):
A MÓJ PRZYJACIEL TO MI NAEWT ZJADŁ ZDJĘCIA ZE ŚLUBU I NIE MAM PAMIĄTKI JAKA BYŁAM PIĘKNA I MLODA:mad:

PHI a widzieliście boksera wyciągającego pralkę na spacer :cool3: bo u mnie w bloku taka agregatka mieszkała :evil_lol:

Zdrowiej nam kruszynko!

Posted

Musiałam jechać z Tosią o 22 do lekarza, bo okazało się, że wenflon już do niczego się nie nadaje. Nie bez trudu udało się wreszcie założyć nowy i teraz Tosia ma go na nóżce. Malutka miała też zbadaną krew i niestety wyniki są fatalne - m.in. b.silna anemia. Od jutra Tosia będzie dostawała Hemofer w kroplach i kwas foliowy.

Posted

Tosia spała dziś część nocy pod kroplówką, niestety ciągle interesuje się wenflonem, mimo, że między kroplówkami jest zabandażowany i zaklejony plastrem. Ta nóżka to ostatnie miejsce,w które można się było wkłuć, więc jeśli mała zniszczy sobie wenflon, będą poważne problemy z nawodnieniem jej :-(.
Dziś obie obudziłyśmy się wcześnie rano, Tosia zjadła, a potem przytuliła się do mnie i....no cóż, obudziłyśmy się godzinę temu :oops: ... - ja nieprzytomna, a Tosia pełna chęci do walki ze skarpetką, rękawem koszuli powieszonej na krześle, kocim ogonem, rożkiem dywanu i Bardzo_Niebezpieczną_Czerwoną_Torbą stojącą na podłodze :diabloti: .

Posted

I jeszcze poważna anemia na dodatek... :shake: Biedna myszka.
Ale widać że ma wielką wolę życia - mała się nie poddaje i chce się bawić! Tak trzymać!
A jak kupki?
Trzymam ciągle kciuki!!!

Posted

Kupki dalej nieciekawe, a wręcz paskudne :-(. Zobaczymy, czy zdziała coś dodawanie Trilacu do karmy. Zamówiłam specjalną pastę z probiotykiem dla szczeniąt, ale będzie dopiero na początku tygodnia.
Niestety z wenflonem znów są kłopoty, płyn zamiast iść do żyły chyba leci pod skórę :shake: ...Nie wiem już, co robić, na razie sprawdzam, czy na pewno tak jest...nie wiem, gdzie jeszcze można założyć małej wkłucie, bo wszystkie łapki już są pokłute :-(.

Posted

[LEFT]Monika - pamiętam jak moja poprzednia sunia pod koniec życia bardzo chorowała i miała odwodnienie i anemię ( po krwotokach) wet. polecił mi jakiś preparat krwiopochodny -pewnie też się go podaje w kroplówce.
Popytam dzisiaj siostre swoją osobistą- jest neonatologiem (taki lekarz od noworodków), co oni podają ludzkim maluszkom w takich sytuacjach.

Moze coś wspólnymi siłami z wet. wymyślimy.
[/LEFT]

Posted

Tosia już dostaje Hemofer w kroplach i kwas foliowy.

Co do dalmatyńczyka - jest to nieduża (drobna) suczka, wysterylizowana, raczej niezbyt młoda. Nie jest agresywna, raczej przyjaźnie nastawiona do ludzi.

Posted

No i klops. Nie ma wenflonu. Płyn na pewno szedł pod skórę, zamiast do żyły, a ponieważ Tosię przy tym chyba szczypało, nawet po odłączeniu kroplówki, wystarczyła chwila mojej nieuwagi (mimo, że wenflon był jeszcze zakryty bandażem i plastrem) i drenik już był na wierzchu, wyrwany :-(. Nie wiem, co teraz, jej nie ma już gdzie kłuć :placz: . Za chwilę będę musiała zadzwonić do lekarza i mu o tym powiedzieć... jest mi tak głupio, bo wczoraj specjalnie dla nas przyjeżdżał do gabinetu o 22, solidnie się namęczył, żeby ten wenflon założyć...Jak teraz nawadniać Tosię?

Posted

kiwi napisał(a):
jesli to tylko nawadnianie, to mozna zawsze podskornie, podobno dzialanie troche slabsze ale zawsze lepiej niz wogole

Tak, właśnie rozmawiałam z lekarzem, zaraz zacznę ją nawadniać podskórnie, ale nie będzie łatwo, bo przecież ona jest maleńka i chudziutka, a płynów musi dostać...hoho....

Posted

MonikaP napisał(a):
Tosia już dostaje Hemofer w kroplach i kwas foliowy.

Rozmawiałam z siostrą o środkach przy anemii .Ona proponuje w syropie FERRUMLEK zamiast Hemoferu. Hemofer niszczy zęby - szkliwo.

Posted

Jak minął Wam dzień ? A jak wygląda sprawa z wyciekiem z oczka, o którym kiedys wspominałaś ? Pytałaś o mozliwośc zbadania kału na obecnośc pasozytów - robia gdzieś u Was takie badanie ?(chyba gdzieś powinni, bo mi te robale tak spokoju nie dają :shake: )

Posted

[LEFT]W każdym laboratorium sądzę można je zrobic, nawet w ludzkim.Poza tym w laboratoriach przy lekarzu powiatowym weterynarii wykonuja wszelkie podstawowe badania analityczne.
[/LEFT]

Posted

Faro, Tosia ma się nieźle, dokazuje, podskakuje, znów przybrała na wadze - całe 10 dag!Na pewno jest jej "więcej" - czuję to biorąc ją na ręce! Kupki są może troszkę bardziej zwięzłe, ale w dalszym ciągu brzydkie - lekarz określił je jako typowe dla nosówki. Na razie chyba nie będę badać jej kału, bo ona jest zbyt słaba na odrobaczanie, a wszystko wskazuje na to, że przyczyną biegunki jest przede wszystkim infekcja. Tosia dostaje Trilac na odbudowanie flory bakteryjnej przewodu pokarmowego.
Ponieważ tak, jak pisałam, nie mamy już gdzie założyć wenflonu, nawadniałam dziś Tosię podskórnie - biedaczka wyglądała jak balonik, nie można jej było dotknąć, bo leciała z niej woda. Najważniejsze jednak, żeby to wszystko pomogło.

Posted

[LEFT]Monika - nie pierwszy i nie ostatni raz to piszę - podziwiam wolę walki, jaką wykazujesz o to malutkie życie!

Dziewczyny życze dużo sily i wszystko dobrze się skonczy.
[/LEFT]

Posted

Kika napisał(a):
Monika - nie pierwszy i nie ostatni raz to piszę - podziwiam wolę walki, jaką wykazujesz o to malutkie życie!

Dziewczyny życze dużo sily i wszystko dobrze się skonczy.

To nie ja mam tę wolę walki, a Tosia - ja tylko usiłuję ją w niej podtrzymać.

Faro - wycieku ropnego z oczka już nie ma, wprawdzie i nosek, i oczka są wilgotne, ale na szczęście nie jest to już ropa.