bajadera Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 W Austrii jest na pewno taka mozliwość. Piszą o tym w informacji dla publiczności. Na Węgrzech oficjalnie nie wiem, ale jak byłam, to sporo widzów miało jakieś psiaki ze sobą. Weź książeczkę lub paszport ze sobą dla tej nie wystawianej. Quote
Elitesse Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 w zeszlym roku widzialam psy nie zgloszone na terenie wystawy wiec pewno da sie wejsc Quote
bajadera Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Tu cytat ze strony wystawy : Besucherhunde haben freien Eintritt, benötigen aber einen Impfpass mit einer gültigen Tollwutimpfung. Oznacza to, że psy widzów maja wolny wstęp na wystawę, pod warunkiem posiadania ważnych szczepień na wściekliznę. Quote
Cervarius Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 wielkie dzięki za pomoc, a to się suka ucieszy , że nie będzie musiała w domu z dziadkami lub u znajomych zostawać!:multi: :multi: :multi: a my spokojnie, bez pośpiechu obejrzymy sobie kawałek Europy Quote
karenina Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 sirion napisał(a):Z tą klimatyzacją bywa różnie. Raz jak byłam, wszystkie hale były klimatyzowane , tylko w mojej klima wysiadła. A było tak, jak teraz w Polsce !:diabloti: Karenina, od strony Wiednia są dwie możliwości, Albo autostradą na Gratz albo drogą wzdłuż jeziora Nezyderskiego i dalej na południe. W każdym razie jak sie wjedzie do Oberwarthu, to przed centrum miasteczka trzeba skręcić w prawo, a pózniej po kilkuset metrach w lewo. Tu juz jest zwykle oznakowane. Dwa lata temu, gdy zgubiliśmy drogę i sie o nią pytałam po angielsku, to zaczęto mi odpowiadać po węgiersku ! Wzięto nas za Węgrów. Tam ich duzo mieszka, bo do 1918 roku te tereny należały do Węgier. Wiele miejscowości ma tabliczki z nazwami dwujęzyczne. Kiedyś mieszkaliśmy w Pinkafeld i gdy mówiliśmy gospodyni, że jedziemy do Szombathely to ucieszona poinformowała mnie, że jej wujek jest tam burmistrzem. W tamtych okolicach jest mieszanka przedziwna. Są wsie chorwackie, tuż obok słoweńskie lub węgierskie. Sirion dziękuję bardzo :multi: Jeszcze tylko jedno, wystawa zaczyna się o 9 czy o 10 ? Ja nie znam niemieckiego, nie umiem tej informacji znalezc. Quote
bajadera Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 Wpuszczają od 8, początek sędziowania o 10. Ja będę na ringu 1. A i nie zdziw się katalogiem. Jest ułożony w kolejności ringów i sędziowania na nich, a nie grupami i rasami alfabetycznie jak u nas. Quote
karenina Posted July 13, 2006 Posted July 13, 2006 sirion napisał(a):Wpuszczają od 8, początek sędziowania o 10. Ja będę na ringu 1. A i nie zdziw się katalogiem. Jest ułożony w kolejności ringów i sędziowania na nich, a nie grupami i rasami alfabetycznie jak u nas. To katalog tak samo jak na wegrzech, juz to przerabiałam.. :cool3: Ale stresa mam strasznego. Chyba sie muszę zacząc uczyc niemieckiego, nienawidzę niemożnosci porozumienia sie ... Quote
Elitesse Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 karenina napisał(a):To katalog tak samo jak na wegrzech, juz to przerabiałam.. :cool3: Ale stresa mam strasznego. Chyba sie muszę zacząc uczyc niemieckiego, nienawidzę niemożnosci porozumienia sie ... mam ten sam problem :evil_lol: a dzis do mnie przyjezdzaja Niemcy pos zczeniaki - ciekawe jak sie dogadamy :diabloti: Quote
bongobongo Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 To będziesz mogła już zacząć szlifować swój niemiecki, Elitess :evil_lol: Jakbym potrzeowała tłumacza, to szukam Ciebie "w ciemno" ;) Quote
bongobongo Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 sirion napisał(a):Wpuszczają od 8, początek sędziowania o 10. Ja będę na ringu 1. A i nie zdziw się katalogiem. Jest ułożony w kolejności ringów i sędziowania na nich, a nie grupami i rasami alfabetycznie jak u nas. To widzę, że Austriacy nie są osamotnieni w tej metodzie, w Estonii tez tak jest Quote
bajadera Posted July 14, 2006 Posted July 14, 2006 Uff !!! Właśnie skończył się koszmar - pakowanie się rodziny na dwa tygodnie wakacji w Austrii 3 ludzie + rzeczy dla 3 psów. Obłęd !:diabloti: :diabloti: :diabloti: W dodatku palmtop z GPS nagle skasował wgrane oprogramowanie i mąź mi każe ładować wszysko od początku. Ja się zabiję !!! Córka wściekła ! A psy czują pismo nosem, że coś się szykuje ! Do zobaczenia na wystawie !:evil_lol: Quote
k.iwona Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 HEJ :) jwdziemy po raz pierwszy na wystrawę w Oberswarcie i Szombathely plis powiedzcie mi czy te wystawy mają jakiś adres?? Czy odbywają się na hali ? czy też na powietrzu ? - pozdrawiam wszystkich wycieczkowiczów :) Quote
karenina Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 [quote name='k.iwona']HEJ :) jwdziemy po raz pierwszy na wystrawę w Oberswarcie i Szombathely plis powiedzcie mi czy te wystawy mają jakiś adres?? Czy odbywają się na hali ? czy też na powietrzu ? - pozdrawiam wszystkich wycieczkowiczów :) W Oberwart wystawa jest w halach, podobno klimatyzowanych :multi: , adres : Informstraße 1, 7600. Quote
Noelani Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Czy jest gdzies plan sedziowania na Wegrzech? Quote
Jakaranda Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 My też po raz pierwszy i zastanawiam się którędy będzie najdogodniejszy dojazd? Quote
karenina Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Noelani napisał(a):Czy jest gdzies plan sedziowania na Wegrzech? Węgrzy nie podaja planu sedziowania. Na dodatek, u nich sie zmienia czaem w trakcie oceniania kolejnosc.. Jakaranda, a skad bedziesz jechac? Quote
Jakaranda Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 karenina napisał(a): Jakaranda, a skad bedziesz jechac? Od strony Katowic. I zastanawiam się czy przez Bratysławę czy przez Wiedeń? A może jeszcze jakoś inaczej? Quote
karenina Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Jakaranda napisał(a):Od strony Katowic. I zastanawiam się czy przez Bratysławę czy przez Wiedeń? A może jeszcze jakoś inaczej? Ja jade z krakowa na Cieszyn, potem na Zyline, pozniej Bratysławe i Wieden, wole jechac autostradami, niz mniejszymi drogami, juz kilka razy zaliczałam te trasy nocą albo po wystawach zmeczona i mam dośc :evil_lol: ,na dodatek, to ta trasa jest najszybsza, trasa przez sama bratysławe i chyzne zamiast cieszyna jest 70 km krótsza i ok godziny dłuższa; my jedziemy na sobote, wyjezdzamy ok północy w piątek z krakowa, akurat 8 godzin na dojazd plus doprowazenie sie do stanu uzywalnosci. Quote
Jakaranda Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Też zamierzam przez Cieszyn, Żylinę i Bratysławę a dalej... kombinowałam jak koń pod górkę i wolałam zapytać. Dziękuję za radę. :loveu: Quote
karenina Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Jakaranda napisał(a):Też zamierzam przez Cieszyn, Żylinę i Bratysławę a dalej... kombinowałam jak koń pod górkę i wolałam zapytać. Dziękuję za radę. :loveu: Nie ma za co :lol: Quote
bongobongo Posted July 18, 2006 Posted July 18, 2006 Jakaranda napisał(a):Też zamierzam przez Cieszyn, Żylinę i Bratysławę a dalej... kombinowałam jak koń pod górkę i wolałam zapytać. Dziękuję za radę. :loveu: Widzę, że nie jesteśmy osamotnieni w tych poczynaniach;) ! DZIĘKI KARENINA! MY TEZ SKORZYSTAMY Z RAD :loveu: :lol: Quote
k.iwona Posted July 19, 2006 Posted July 19, 2006 Bardzo dziękuję Karenino za info :) ;) no i do zobaczenia w sobote Quote
Elitesse Posted July 19, 2006 Posted July 19, 2006 loj to juz jutro trzeba psy wyszykowac i zapakowac graty do samochodu ! wyjazd w piatek o swicie Quote
marisia Posted July 19, 2006 Posted July 19, 2006 Elitesse napisał(a):loj to juz jutro trzeba psy wyszykowac i zapakowac graty do samochodu ! wyjazd w piatek o swicie No to trzymam :kciuki: za udany wyjazd i sukcesy :lol: Quote
Jakaranda Posted July 19, 2006 Posted July 19, 2006 A ja mam jeszcze pytanko bardzo przyziemne: co z kupkami naszych milusińskich? Jakie tam są zwyczaje? Sprzątamy? Quote
Recommended Posts