author Posted July 3, 2010 Posted July 3, 2010 od wczoraj mam dalmatyńczyka. sky ma 4 miesiące i niestety sika w domu. czytałem ze jak się zauważy, że pies sika to trzeba do szybko wyprowadzić na dwór. jak przeczytałem tak tez zrobiłem. zaczaiłem się i zobaczyłem jak pies sika, złapałem do szybko w pół i zaniosłem na dwór. pies chodził chodził parę minut bez rezultatu. wróciliśmy do domu nie mineło 5 minut a skubany znów sika w przedpokoju. wiec znów psa za fraki i na podwórko. chodziliśmy kilka minut i nic. nie wiem czy się zestresował tym ze go wyniosłem czy było na podwórku zbyt dużo interesujących rzeczy a z drugim razem już mu się poprostu niechciało? może poprostu trzeba akcje kilka razy powtórzyć żeby pies zrozumiał o co chodzi ... pomocy bo mam drewnianą podłogę i zaraz nie będę miał czego ratować Quote
author Posted July 3, 2010 Author Posted July 3, 2010 ile średnio zajmuje nauczenie psa sikania na dworze? z forum wynika że koło 1-2 tyg Quote
Martens Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 Może 1-2 tygodnie, a może i kilka miesiecy. Na podwórku się sterczy dopóty, dopóki pies się nie załatwi, żeby móc go nagrodzić. Podłogę trzeba zabezpieczyć, np. folią malarską. To raczej proste do przewidzenia że szczeiakw tym wieku będzie sikał gdzie popadnie, jeśli nie był wcześniej uczony. Co ile wychodzisz z psem i o jakich porach? Czy czekasz aż zacznie lać w domu i dopiero go wynosisz? Quote
Recommended Posts