Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Heyka!!
Mam do wszytkich pytanko... czy to, że mój 1,5 roczny beagielek biega przy rowerze spowoduje u niego dysplazję?? nie chcę, zeby pozniej moj pies cierpiał przez moja niewiedze wiec prosze o odpowiedz!!
pozdrawiam :lol:

Posted

Moja 10-letnia ON-ka biega przy rowerze, odkąd skończyła1,5 roku (wet pozwolił); 0 dysplazji. Pamiętaj jednak, ze to pies narzuca tempo.
Pozdrawiam:hand:
Beta (Elżbieta) & :Dog_run: Czata (On-ka)

Posted

moja mala suczka wieksza od yorka mniejsza od wiekszosci kotow;p biega przy rowerku juz z 7 lat;p ma prawie 8... tak samo moj ONek 13 miesieczny klusuje spokojnie przy rowerku:)))) i nic im nie ejst:))

Posted

[quote name='Sonika']Tez sie nad tym zastanawiam. Na tej stronie:http://www.goldenretrieverklub.pl/index2.php?PHPSESSID=ad7caca3bb0a0ffe45a838603004c009&Topic=porady&Name=trening
jest wyraznie napisane, ze mozna.
Sonika, gdzie tam jest napisane, że chory pies może biegać? Jest napisane, że pies po operacji. Jak sądzę założenie jest takie, że operację robi się po to, żeby psa wyleczyć. :cool1: Tak jak napisali, to jest zdrowa forma ruchu, spokojny, równy bieg. Ale do wszystkiego potrzebny jest zdrowy rozsądek ;)
Ale jeśli psu cokolwiek dolega, to najrozsądniej jest zapytać się weterynarza jaki wysiłek, w jakiej formie i ilości jest dla psa wskazany. ;)

Posted

Sonika napisał(a):
Jesli jest LEKKA dysplazja, to chyba nie mozna nazwac tego chorobom.(przynajmniej mi sie wydaje, ze Betty miała to na mysli, piszac,toche chore stawy)

Nie wiem "co poeta miał na myśli" ;)

Posted

Nie przejmusz sie, tez tego nie rozumiem, dlatego analizujac wszystko jeszcze raz zmienilam posta, niestety zdarzylas to przeczytac :diabloti:

Cos ta matematyka na mnie zle dziala :P

Posted

a ja jeszcze dodam, ze jak patrze na moja 10-cioletnia bokse, ktora biega za rowerem odkad pamietam, to az sie jakos tak fajnie robi - jest w dobrej kondycji (pomimo wieku i encortonu) i naprawde sadze, ze taka dawka ruchu dobrze na nia wplynela.
problemow ze stawami nie ma (tylko bokserowato tylek jest zarzuca - tak zalotnie :P).

i rzeczywiscie, pies narzuca tempo. teraz juz jezdzimy duzo wolniej, a nozki przebieraja pieknie :)

Posted

Beagle raczej nie są podatne na dysplazję, dotyczy to najczęściej ras dużych i ciężkich. Jest już w odpowiednim wieku - na pewno będzie się świetnie czuł przy rowerze :) Pamiętaj tylko, żeby stopniowo zwiększać mu dawkę ruchu i jeździć po podłożu przyjaznym dla łap - łąka, leśne ścieżki. Bieganie po asfalcie przyniesie więcej szkody niż pożytku, ale to chyba wiesz ;)

Posted

courtney7 napisał(a):
Beagle raczej nie są podatne na dysplazję, dotyczy to najczęściej ras dużych i ciężkich.

czyżby? ;) 17,4 (percent dysplastic..wg. offa.org)..dla porównania goldeny ok. 20. Problem jest w tym, że u duzych i cieżkich dysplazja daje o sobie znać..lżejsze mogą żyć z tym bez żadnych objawów i nawet się z tym nic nie robi.

Posted

Nor(a) napisał(a):
czyżby? ;) 17,4 (percent dysplastic..wg. offa.org)..dla porównania goldeny ok. 20.

Dlatego napisałam - raczej - ;) bo jakoś nie mogłam sobie skojarzyć żadnego beagle z dysplazją, może dlatego, że rzeczywiście przebiega bezobjawowo :)

Posted

no my najczęsciej jezdzimy po lesie:) Twister kocha biegac i ja chodzac czy nawet biegajac nie jestem w stanie go dogonic...tak przynajmniej jak jest zmęczony to nie ma sily na wariowanie i np. kopanie dziur w ogrodzie:):):) no i zacząl regularnie jesc... to dobrze ze bieganie daje mu duzo pozytku a mniej szkody:)

Posted

betty_labrador napisał(a):
chodzilo mi o suke mojej kuzynki, amstaffke, ktora ma chore stawy, no i kuzynka zamierza zabierac ja na wycieczki rowerowe.

Myślę, że najlepiej będzie spytac weterynarza, który wie co z tymi stawami jest nie tak...

Posted

coztego napisał(a):
Myślę, że najlepiej będzie spytac weterynarza, który wie co z tymi stawami jest nie tak...

mi tez sie wydaje ze to nie bedzie dobre. Wet wie o stawach ale nie wie chyba ze pies ma biegac przy rowerze.
zaciagne kuzynke na forum to sobie pogadacie.