Agaa Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 Witam Mam pewien problem z moim szczeniakiem i prosze o jakies porady. :modla: Malucha mam od 4 dni i zauwazylam, ze drapie sie tu gdzies kolo szyi/grzbietu, podgryza/oblizuje tylnie lapki i okolice jajek i ta siersc na lapkach jest taka jakas czerwona lekko. Oprocz tego "jezdzi" tylkiem po podlodze/dywanie. :shake: Co to moze byc ?? Poradzcie mi cos... Az zal mi go jak sie tak drapie.... A do weterynarza dopiero w poniedzialek Quote
Erica Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 Drapanie - pies może mieć pchły lub alergię skórną. Saneczkowanie jest najprawdopodobnie wynikiem zarobaczenia. Raczej wątpliwe, żeby szczeniak miał zapchane gruczoły odbytowe. Quote
sachma Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 mój szczyl miał zapchane gruczoły około odbytowe miał koło 3 miesięcy kiedy je u weta wyciskaliśmy.. szczeniak jest odrobaczony? ile w ogóle ma? Quote
zaba14 Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 drapanie się też może być związane z robakami, czy szczeniak był odrobaczany? ile razy? idzcie do weta po tabletki a na drugi dzien zobaczysz w koopie robale ;) moja suka miała tak samo, drapała się strasznie z tym że nie saneczkowała, a pcheł mieć zwyczajnie nie mogła, po kuracji tabletkami wszystko ustało :) Quote
badmasi Posted June 26, 2010 Posted June 26, 2010 Zależy jak często jeździ tyłkiem po dywanie...Niektóre psy tak się podcierają jak mają rozwolnienie a rozwolnienie może być spowodowane alergią pokarmową, lub nieprawidłowym żywieniem. Robaczyca też prawdopodobna jeśli pies pochodzi z niepewnego źródła. Wet oceni najlepiej. Co do skóry to może być wiele przyczyn od pcheł po alergie aż po świerzbowca, nużycę lub zakażenia bakteryjne. Wszystko zależy od tego skąd masz psa. Wet powinien pobrać zeskrobinę ze skóry jeśli przyczyną nie są pchły. Zakażenia bakteryjne wyglądają na tyle specyficznie-częste u młodych psów, które lubią leżeć na ziemi, że weterynarz rozpozna gołym okiem (pojawiają się zazwyczaj na brzuchu nie osłoniętym sierścią). Quote
Agaa Posted June 27, 2010 Author Posted June 27, 2010 Dziekuje za odpowiedzi, ;) Maluch ma 6 miesiecy, pochodzi z dobrej hodowli nawet ta Pani jest tu na Dogo. Biorac go z hodowli dostalam tabletke na odrobaczenie, ktora mam mu podac za nie caly miesiac. W ksiazeczce zdrowia ostatnie odrobaczenie wpisane przez weta bylo w dniu: 14.04.10 (4x odrobaczany przez weta), a pozniej to nie wiem czy mu sama podawala tabletki, bo sie nie zapytalam... Czyli robaki raczej odpadaja. Myslalam, ze to pchly, wiec polecialam do zoologika i dal mi jakies kropelki za 5 zl, minely 2 dni a on nadal sie drapie... Czyli to chyba nie pchly Czytalam o tych gruczolach okoloodbytowych. Zagladalam mu tam kolo doopki i tej wydzieliny nie zauwazylam ani nie smierdzi nic. Zobaczymy co wet stwierdzi :shake: Quote
sachma Posted June 27, 2010 Posted June 27, 2010 Zagladalam mu tam kolo doopki i tej wydzieliny nie zauwazylam ani nie smierdzi nic. u Lennego też nie było widać ani czuć - a jednak wyciśnięcie dało zadowalający efekt.. jeśli chodzi o drapanie, to Lenny się drapał pierwsze dni, bo u hodowcy nie chodził w obroży - potrzebował 2 tyg żeby się do niej przystosować, drapał się przez obrożę właśnie, później znów zaczął się drapać - wyrwaliśmy włochy z uszu i już jest si :) kropelki za 5zł.. hymm nie wiem ile twój pies waży, ale na moje 5kg bydlątko kropelki kosztowały 20zł :P to daje jakieś porównanie jakości - bo zakładam że cena oznacza właśnie jakość ;) Ja bym się przeszła do weta, bo to lizanie łap jest niepokojące - ale może to być ze stresu czy frustracji.. czyli bardziej podłoże psychiczne niż somatyczne.. Quote
SuperGosia Posted June 27, 2010 Posted June 27, 2010 Z takimi pytaniami należy się zwrócić w pierwszej kolejności do hodowcy, a jeśli odpowiedź nas nie satysfakcjonuje - do weterynarza. Fora internetowe nie są najlepszym źródlem informacji ;) Quote
badmasi Posted June 27, 2010 Posted June 27, 2010 [quote name='SuperGosia']Z takimi pytaniami należy się zwrócić w pierwszej kolejności do hodowcy, a jeśli odpowiedź nas nie satysfakcjonuje - do weterynarza. Fora internetowe nie są najlepszym źródlem informacji ;)[/QUOTE] Ja właśnie tak bym zrobiła i zawsze robię. Hodowca, szczególnie hodowli wieloletnich, z tradycjami jest niezastąpionym źródłem wiedzy. Dzięki radom hodowcy mojego psa uniknęłam nerwowego biegania do weterynarza z byle sr....ą i oszczędziłam psu i sobie stresu. Quote
Agaa Posted June 28, 2010 Author Posted June 28, 2010 Wiec tak rozmawialam z hodowca i Pani powiedziala, ze to normalne, a problemu z gruczolami okoloodbytowymi nie moze miec, bo jest za maly.. Quote
corrida Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 Częste drapanie i natrętne wylizywanie łap nie jest normalne - idź do weta. Może to nic wielkiego, a może to jakieś choróbsko skórne, pasożyty, alergia etc. Idź i sprawdź. A tak z ciekawości, jakiej rasy jest Twój psiak? Quote
taks Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 Agaa - zerknełam na Twoje posty w innych wątkach i cóz mogę podpowiedzieć - chyba za intensywnie i za szybko sie zabrałaś za działania przy siersci szczeniaka. Nie wiem jak w tej akurat rasie, bo tu nie mam doswiadczenia i byc może sa inne wskazania (choc wątpię) ale odżywki, kąpiele to jednak ingerencja w naturalną barierę obronną sierści i efekt podraznienia delikatnej szczenięcej skóry mnie nie dziwi .Na wszystko przyjdzie czas- teraz stosowałabym miekką szczoteczkę, jak się psiak upaprze wodę ale nie kosmetyki, zwłaszcza te dla dorosłych psów No i karma Royal... to nie jest niestety najlepszy wybór -zdarza się że uczula no i te chemiczne konserwanty... Quote
sachma Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 jeśli chodzi o odżywki.. to mi hodowczyni zakazała wręcz stosowania jakichkolwiek.. Lenny dostał w wyprawce szampon, który jest koncentratem - wg wskazań producenta powinien być rozcieńczany 1:2, ale hodowczyni radziła rozcieńczać go 1:6, kąpiemy go co 2tyg, bo pies śpi w łóżku a uwielbia się tarzać w różnych dziwnych rzeczach.. i nie ma żadnych skutków ubocznych, a szczylek jest czysty ;) w ogóle słyszałam że na początku nie ma sensu stosowania odżywek :) Quote
Agaa Posted June 28, 2010 Author Posted June 28, 2010 Ja nie kompalam pieska jeszcze, tylko tak jak go przywiozlam z hodowli tak jest. Szampon mam dobrej jakosci, firmy Iv San Bernard zielone jabluszko do siersci dlugiej. I jego sie rozciencza w stosunku 1:3 Odzywka/Balsam Héry dla siersci puszystej i obfitej. Ale tak jak pisze, nie kompalam malucha jeszcze, ale jutro zamierzam. Co do karmy. W hodowli karmiony byl Royalem mini junior i Medium i u mnie tez je to samo. A jak rozpoznac czy piesek ma uczulenie wlasnie na ta karme ? Tylko sie drapie ? Quote
sachma Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 ale czy drapał się już u hodowcy? bo jeśli był tym karmiony to nie powinien nagle dostać uczulenia u ciebie.. chyba że początki alergii miał u hodowcy. Jeśli ma kłopoty ze skórą to najpierw zrobiłabym wycieczkę do weta i ew testy skórne, a dopiero później kąpałabym malucha.. odżywki tym bardziej bym nie używała. Quote
Agaa Posted June 28, 2010 Author Posted June 28, 2010 Podczas mojej wizyty gdy go odbieralam nie zauwazylam, zeby sie drapal. W hodowli chyba sie nie drapal, bo mi nic hodowczyni nie powiedziala, a mowilam jej, ze sie drapie nie wiem dlaczego i w sumie nie dostalam sensownej odpowiedzi. Czyli bez wizyty u weta sie nie obedzie ? Quote
sachma Posted June 28, 2010 Posted June 28, 2010 wiesz, to twój wybór - ja bym poszła, ale ja przy szczurach się nauczyłam, że lepiej iść jak coś się zaczyna niż czekać aż się rozbucha.. przy saneczkowaniu też słyszałam od wszystkich, nawet od weta, że to mało prawdopodobne żeby gruczoły były zapchane.. że może po prostu wyciera sobie dupkę bo miękkiej kupie, ale poszliśmy i okazało się że to jednak te gruczoły.. problem załatwiony w ciągu 24h.. Quote
Agaa Posted June 28, 2010 Author Posted June 28, 2010 Jestesmy juz po wizycie u weterynarza :smile: Pani nie stwierdzila nic konkretnego na to, ze sie drapie... :/ Skore ma ladna, nie podrazniona, nie zaczerwieniona i zaproponowala mi tylko tabletki: GAMMOLEN (uzupelnia diete w Wielonienasycone Niezbedne Kwasy Tluszczowe - omega 3 i omega 6) ciekawe czy przestanie sie potym drapac... Moze zna ktos te tabletki ?? Zbadala mu tez doopke i wyszlo, ze jednak te cholerne zatoki, wiec mu cos tam wycisnela. Chyba nic to nie dalo, bo po powrocie do domu widzialam, ze troszeczke jeszcze pocieral doopka. Oprocz tego okazalo sie, ze zaczyna mu sie zapalenie spojowek.. wiec dala kropelki GENTAMICIN WZF 0,3 % Jeszcze co do tego drapania to mowila, ze jesli dalej bedzie sie drapal to trzeba by zmienic karme taka dla wrazliwych.. Quote
*Monia* Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 Po czyszczeniu gruczołów mógł mieć jeszcze zadek brudny - mi wetka kazała umyć młodej tyłek żeby zmyć pozostałości po zabiegu. Co do drapania to przyczyn może być wiele. Jeśli nie zmieniła się karma, nie używałaś żadnych kosmetyków i skóra czysta to może maluch ma uczulenie np. na proszek do prania albo jakiś płyn do czyszczenia? Gammolen podawałam i nie zaobserwowałam rewelacyjnych efektów, sierść i tak wypadała a łupież tylko się zmniejszył. To tylko uzupełnienie diety w kwasy i wątpię żeby wpłynęło na zaprzestanie drapania. Zmiana karmy może pomóc jeśli to jest spowodowane alergią pokarmową. U nas pomogła karma z rybą i jak tylko próbuję Hexę przestawić na karmę z kurczakiem czy jagnięciną to sierść znowu się sypie. Quote
taks Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 Gammolen to bardzo dobra mieszanka naturalnych olejów roślinnych - doskonały suplement diety ubogiej w NNKT i co ważne zero chemii. Wypróbowałam na kilku psach i jestem bardzo zadowolona i jeśli chodzi o moją opinię - polecam. I duga sprawa czyli karma. Jak pisałam Royal to świństwo nafaszerowane chemicznymi dodatkami. To że pies je tę karmę od zawsze a dopiero po jakims czasie wystąpiły objawy alergii nie oznacza że przyczyna nie jest karma. Uczulenie na dany czynnik to nie tylko cecha z którą pies sie rodzi ale jest także ( i to najczęściej własnie ta forma występuje w praktyce) alergia nabyta. I jak w przysłowiu "póty dzban wodę nosi póki się ucho nie urwie" - dłuższa ekspozycja na alergen może dopiero z czasem wywołać reakcję i widoczne objawy "protestu" organizmu. Fakt więc że nie była zmieniana karma wcale nie oznacza że to nie ona jest przyczyną świądu skóry. Tyle fajnych karm na rynku że trzymanie sie tego rozreklamowanego badziewia to moim zdaniem błąd. Quote
Yana Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 [quote name='taks']Gammolen to bardzo dobra mieszanka naturalnych olejów roślinnych - doskonały suplement diety ubogiej w NNKT i co ważne zero chemii. Wypróbowałam na kilku psach i jestem bardzo zadowolona i jeśli chodzi o moją opinię - polecam. I duga sprawa czyli karma. Jak pisałam Royal to świństwo nafaszerowane chemicznymi dodatkami. To że pies je tę karmę od zawsze a dopiero po jakims czasie wystąpiły objawy alergii nie oznacza że przyczyna nie jest karma. Uczulenie na dany czynnik to nie tylko cecha z którą pies sie rodzi ale jest także ( i to najczęściej własnie ta forma występuje w praktyce) alergia nabyta. I jak w przysłowiu "póty dzban wodę nosi póki się ucho nie urwie" - dłuższa ekspozycja na alergen może dopiero z czasem wywołać reakcję i widoczne objawy "protestu" organizmu. Fakt więc że nie była zmieniana karma wcale nie oznacza że to nie ona jest przyczyną świądu skóry. Tyle fajnych karm na rynku że trzymanie sie tego rozreklamowanego badziewia to moim zdaniem błąd.[/QUOTE] a jaką inną karme poleciłabyś dla szczeniaków ? bo oczywiście kazdy producent poleca i zachwala swój wybór i cięzko jest się czasami zdecydować co jest rzeczywiście dobre a co rozreklamowane Quote
Adamant Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 a jaką karmę polecasz? Ja swoje karmie RC ale jedna suczka ma coraz bardziej zapłakane oczka - są zdrowe - przebadane u dr Garncarza. Na jednych z forów wyczytałam że może być problem z jedzeniem. Zastanawiam jaką karmę wybrać? Mam ACS - a są bardzo wrażliwe zastanawiam się na Bozzitą? Czy to dobry wybór? Quote
*Monia* Posted July 1, 2010 Posted July 1, 2010 Z tych co służą/służyły moim psom mogę polecić Brit Care (u nas ten z rybą sprawdza się świetnie), pro plan rybny, nutrę gold rybną, Brit zwykły z kurczakiem też nie jest najgorszy. Acana było do czasu ok, ale później coś chyba zmienili w składzie i psisko mi dostało mega łupieżu. Mam zamiar jeszcze Joserę spróbować jak skończymy kolejny worek brita, bo sporo osób ją chwali. Najlepiej mi Hexa wygląda na gotowanym a młoda na barfie ;), niestety na gotowanie rodzice się nie chcą zgodzić a młode się na surowe wypięło i obydwie wcinają karmę. Quote
Recommended Posts