Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oj z nią też ostatnio mamy problemy...
Pod koniec cieczki zauważyłam jakiś wyciek z pochwy. Zaniepokoił mnie zapach i kolor, jakby ropa...Do tego Wanda przez czas cieczki strasznie dużo piła...

Zrobiliśmy morfologię. Wszystko wyszło w jak najlepszym porządku. Ale oddałam też surowicę na mocznik. No i niestety mocznik jest podwyższony-92. Tak więc nerki Babuliny też nie pracują już jak powinny.

Wanda dostała antybiotyk na 10 dni, koenzymy, preparaty ziołowo-witaminowe i karmę na niewydolne nerki. Nie wyobrażam sobie, że Wandy mogłoby nie być :-( Będziemy przedłużać jej życie tak długo jak to tylko możliwe. To nasz kochany skarb !!!

Smutno jej teraz będzie bez Misia. I dom już nie ten sam...

• 5 weeks later...
  • Replies 695
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niedobrze :shake: Powtórzyliśmy badania. Poziom mocznika wzrósł-teraz mamy go 110,5...Chyba starość Babulinę porządnie dopada. Ale walczymy, nie poddajemy się!!! :loveu: Wanda jest silna, za bardzo chce żyć z nami, żeby zabierać się z tego świata! :evil_lol:

Posted

Pojutrze mamy wizytę u dr zajmującego się kardiologią. Trzeba ustalić leki przy kardiomiopatii rozszczeniowej, nie zmniejszające przepływu nerkowego. Mocznik mógł bowiem wzrosnąć na skutek długotrwałego podawania tamtych leków. Mam nadzieję, że to coś pomoże....

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Bywało lepiej...
Przez tą ciążę urojoną, Wandula miała większe problemy z oddychaniem niż poprzednio. A jeszcze do tego podwyższony mocznik...Musieliśmy kombinować z lekami nasercowymi, które nie zmniejszają przepływu nerkowego. Próby trwały z miesiąc i Wanda wtedy bardzo źle się czuła. Mocznik był wysoki -> niewydolność nerek + cięzki oddech -> kardiomiopatia rozszczeniowa.
Na szczęście teraz jakoś wszystko się stabilizuje...Dobraliśmy odpowiednią karmę, leki i witaminy.

Jakiej dwa tygodnie temu Babula napędziła mi niezłego starchu. Wymiotowała (na skutek podawania leków zatrzymujących laktację), spadło jej ciśnienie i zemdlała :shake: Myślałam, że to koniec, bo w ogóle nie mogłam jej docucić. Na szczęscie jakoś zaskoczyła, poszłyśmy przewietrzyć się na dwór i już było ok.
Kochane z niej stworzenie. Widzę jednak, że dwa lata temu, gdy do nas przyszła, była bardziej żywotna, na więcej mogła sobie pozwolić. Teraz też, a jakże! ganiałaby bez końca, aż do utratu tchu, ale nie pozwalamy jej na to. Boimy się, że serducho nie wytrzyma. A przecież tak smutno i pusto byłoby bez Niej :calus:

Posted

Każdy dzień u Was to dla niej dzień wygrany od losu...
A teraz wiosna idzie, cieplej będzie, będzie można poleżeć na trawce, więc leż Wandula i zażywaj rekreacji, zważając jednak na swój poważny wiek.
Byle zdrowo, byle do przodu.Trzymam kciuki za zdrową i radosną wiosnę, lato, jesień, zimę...

Posted

Dziękujemy anielico :) Ale spróbuj wytłumaczyć Wandzie, że jest starszą panią i nie można jej się forsować, żeby lepiej poleżała na trawce, pogrzała stare cielsko na słońcu. A gdzie tam! :mad:
Jeśli kiedyś przyjdzie jej kres to przynajmniej odejdzie szczęśliwa, wolna i kochana...

Posted

I to jest najważniejsze. Gdyby została w schronisku... dobrze wiemy jak by się to kończyło. I tu nie ma najmniejszych wątpliwości, że podarowaliście jej piękny kawałek życia!

• 3 weeks later...
Posted

Wandula zwymiotowała dziś kiść zbitej trawy i...pieczarkę :-?
Tylko, że w domu pieczarek nikt nie jadł i Wanda u nikogo nie mogła podeżreć. Myślicie, że mogła zjeść jakąś dziko rosnącą?

Posted

O śmierdzeniu nic mi nie mów, łyżwowate mają padlinę w stałym repertuarze:evil_lol:
Jeszcze pamiętam, chociaż już rok prawie Bonko za TM biega :-(

• 3 weeks later...
Posted

Już głupio pisać ciągle nowe rzeczy na temat naszej Babci, bo pomyślicie, że mamy świra :stupid: Ale autentycznie o Wandzie możnaby pisać ciągle i ciągle. Ona ma takie pomysły, że można czasem skonać ze śmiechu. Często podpuszczamy ją, albo się jej chowamy, żeby nas szukała-uwielbia to, ale tylko na własnej posesji. Gdy schowaliśmy się jej niedawno za drzewo na nieprzejezdnej ulicy oddalonej od domu, Wandula spłoszyła się i pobiegła szukać nas w krzakach. Widać było, że jest przestraszona, wyglądało na to że myślała, że ją zostawiliśmy. Oczywiście zaraz wyłoniliśmy sie zza drzewa, a morda od razu się roześmiała.

Ostatnio mój TZ chowa przed Wandą piłkę, bo to prawdopodobnie z nią ma ciąęe urojone :ylsuper: Nie ma już wprawdzie mleka w wymionach :evil_lol: bo dość długo przyjmowała na to ziółka, ale gdy widzi piłkę, ściska ją w pysku, wtedy piłka piszczy, a Wanda zanosi ją na przykłada na balkon, kładzie na ziemi, sama kładzie się obok niej, a nosem przykłada ją do cyca:lol:

śmiechu co nie miara. Ostatnio złapaliśmy się na tym, że zamiast uczyć się do egzaminów (sesja :mad: ) to godzinamy gapimy się jak nienormalni na Wandę. Śmiało mogę stwierdzić, że im pies starszy, tym pomysłów ma więcej. I z każdym dniem mocniej się ją kocha. Ja nie wiem co to będzie jak jej zabraknie. Traktujemy ją jak nasze owłosione, troche śmierdzące dziecko...