Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 695
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja tam sądzę, że wszytsko będzie ok. Nagotuję dzisiaj Wandzie smakołyków, pójdziemy na długi spacerek :painting: i w końcu zrobi co powinna :roll: W schronie jadła delikatnie mówiąc niezbyt dobre rzeczy, więc nie dziwię się, ze w brzusiu wszystko się zatrzymało.
Wydaję mi się, że ona jest nawet zbyt stara na ciąże, nie sądzicie? Nie wiem dokładnie ile ma lat, to 12 to tak 'na oko'. Ale siekacze zjedzone, kły brązowe, do tego nie jest zbyt ruchliwa..12 lat to minimum.

Posted

Kurczę :angryy: Miejmy nadzieję, że nic sie nie wykluje...
Fotki wstawie wieczorem, bo będę u niej cały dzień a tam nie mam dostępu do internetu :shake:

Posted

Pratel nie nadaje sie dla suk w ciąży ale już np Endopar PPO można ale najpóźniej 10 dni przed porodem. Drontal też można w pierwszym okresie ciąży. Tak więc nie ma problemu zawsze coś można dopasować.

Posted

Już po wizycie u wetki :multi: Wanda świetnie to zniosła, zero stresu :evil_lol: Powiem więcej-podobało jej się...
Niestety, wetka nie podała żadnych leków, nie pobrała krwi, nie zaszczepiła. Dała jedynie skierowanie na prześwietlenie-twierdzi, że bez tego ani rusz. Moim zdaniem ma rację, trzeba wykluczyć ciążę. A jeden dzień zwłoki ze szczepieniami i badaniami suni nie zaszkodzi :) Wetka podejrzewa, że to może byc powiększony pęcherz moczowy ze względu na np. kamienie..Faktycznie, Wanda często przykuca, ale tylko kropelkuje. Ma trudności z oddaniem dużej ilości moczu, trochę posikuje np. w samochodzie. Także koncepcja z kamieniami wydaje mi się realna.
Dziś jadę na wieś na nockę, żeby poobserwować Wandę-także nie zamieszczę już dziś zdjęć i nie pojawię sie na forum.
W każdym razie Wanda jest genialna!
Buniu1 gdybyś była jutro w Lublinie, napisz mi smsa dziś, to jakoś się pojawię w umówionym miejscu. Raniutko wracam.
Więcej info jutro, gdy Wanda będzie miała usg.

Posted

czyli, że wetka nie wykluczyła ciąży?? o kurcze, ale byłby przykry numer...ona taka stareńka mogłaby tego nie przetrzymać... , no kamienie tez nie byłyby fajne, ale sio złe myśli!!!:shake:

Bardzo się cieszę, że Wanda ma w tobie Masza4 swojego anioła struża:p
czekamy na nowe wiadomości od Wandy:p

Posted

Przed chwilą przyjechałam do Lublina-rowerem :eviltong: ale masakra!
W każdym razie wyszalałyśmy się z Wandą, że głowa mała!
Jak mnie zobaczyła, skakała, kładła się, przynosiła patyki, kamienie :crazyeye: Jest niesmamowita! Wykonuje komendy! Siada, kładzie się, aportuje :-o ktoś nieźle ją wyszkolił...
Jeden problem...Ona nie sika WCALE! Tylko przykuca i jak wyleci jej kilka kropelek to dobrze, ale ani razu jeszcze nie zrobiła sio normalnie-także ja osobiście wykluczam ciążę, sądzę, że to kamienie :-( Jeśli tak to chyba trzeba będzie natychmiast operować, bo Wandzie w końcu pęknie pęcherz :-( Do tego suńka pije ogromne ilości wody-nie chciałam dać jej tyle ile sobie życzyła, bo mimo, że rano wypiła ok. litra-chciała jeszcze. Zadzwonie zaraz na prześwietlenie, może coś ustalę.

Posted

Faktycznie konieczne RTG lub USG. Ale nie siusia z krwią? Pieski potrafią sobie wyhodować całkiem niezłe kamyki. U mojej suni jamnika usunęłam wielkości całkiem dorodnej śliwki, gdzie się to zmieściło? Trzymam kciuki.

Posted

Ojejku !!! to może byc naprawdę coś powaznego!!!

Masza jak ustalisz prześwietlenie ....i będziesz miałą problem z transportem to ja jutro jestem wolna od rana do 12.00 i pojutrze w tych samych godzinach....Dzisiaj niestety mam cały dzien zajęty do późnego wieczora....

Posted

No to czekamy na wyniki badań !!! Masza4 wspomożemy cię finansowo, nie martw się, jeśli operacja będzie konieczna to trzeba ją zrobić.
Wandziu- jak tylko cię zobaczyłam na zdjęciach to wiedziałam że musisz być cudowna:loveu: :loveu: :loveu:

Posted

nareszcie w domu! a więc...
Byłyśmy dziś na badaniach-Tiger dzięki za propozycję transportu, ale woziła nas anielica :cool3: Na klinikach zrobiono Wandzie USG i RTG. Stwierdzono, że ma 'nadmiernie !! wypełniony pęcherz, sięgający do żeber!, nerki powiększone,...zaawansowane zmiany zwyrodnieniowe, artrozy (?) wyrostków stawowych, w badaniu USG mocz w pęcherzu zagęszczony'
Tyle wiadomo-czyli ten jej duży brzusio to po prostu pęcherz :crazyeye: Wanda nie sikała tak jak pisałam wcześniej, ale jak weszła do gabinetu-po dłuższym spacerku-siuśki zaczęły się z niej lać. Możliwe jest więc to, że niewypróżnianie pęcherza spowodowane jest uszkodzeniem przez ukł nerwowy...Wychodziłoby na to, że po długim ruchu-sunia popuszcza bo coś tam się podrażnia.
Wetka przepisała jakieś leki, nie wiem dokładnie jakie :oops: bo już trochę zamotana byłam. W każdym razie Wanda dzis dostała zastrzyk i na jutro też mam. Teraz jesteśmy u mnie w domu, niedługo jedziemy na wieś-siusia sobie :multi:Nie można zostawić jej nawet na chwilę samą w pokoju-wyje, szczeka i !!!otwiera sobie sama drzwi!!! straszna z niej przylepa-pewnie myśli, że ją zostawię...

Posted

Na razie sunia jest na lekach do czwartku. Zobaczymy czy są jakieś rezultaty i albo będziemy kontynuować tę kurację, albo znajdziemy inne leki. Moim zdaniem Wanda miała przede wszystkim za mało ruchu, a do tego była w ogromnym stresie :-( Mogła przez to wszystko trzymać w sobie mocz. Teraz będziemy dużo chodzić, może coś się ruszy. Trzeba troszke zaczekać, żeby postanowić co robic dalej. Operacja tak starego psa może być ryzykowna...Może to był tylko stres?
Za USG nic nie zapłaciłam...pani stwierdziła, że skoro to pies ze schrona to zrobi gratis. Także jesteśmy jakieś 50 zł do przodu, a może nawet więcej..
A i u wetki pobrałyśmy krewkę na mocznik, allat i morfologię. Jutro będą wyniki.

Posted

wyje?....cieszy się?.... cudownie, że taka odmiana po schronisku...moja znajda leśna też chyba prawie dwie doby się n ie załatwiała a piła litrami.....ale tu chyba jest troszkę inaczej, ale napewno będzie dobrze....zupełnie inna dziewczyna z niej teraz