Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

rozmawialam z mariamc 2 dni temu - tel. nie bylo...
a Abis chodzi sobie pomalenku i zabki ma starte / jak staruszek / a na zdjeciach tak pieknie wyglada
mariamc obiecala nowe fotki , taka sesje Abisiowi zrobi niedlugo.

• Replies 3.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Atomówka']Jeżeli chodzi o łapkę to jest może ciuteńkę lepiej, troszkę mnie kuleje ale nic nie robimy bo lelarz wysłał Tekle na odchudzanie.
Dopiero jak będzie odpowiednia waga to działamy dalej ja odchudzam mojego kudłatego jamnika, ale chyba musimy się bardziej postarać...
trzymam kciuki za zdrówko Tekli :)
[quote name='beataczl']rozmawialam z mariamc 2 dni temu - tel. nie bylo...to ja już nie wiem jak mu szukać domu. Niedługo zamówię Abiemu kolejny pakiet..

a Abis chodzi sobie pomalenku i zabki ma starte / jak staruszek / a na zdjeciach tak pieknie wyglada
mariamc obiecala nowe fotki , taka sesje Abisiowi zrobi niedlugo.
a rozmawiałyście o operacji ? Biedny Abi

Posted

Estrella, nic mariamc nie wspominala o operacji... nie wiem nawet czy zdjecie odczytane, ale pewnie nie, bo mariamc by juz wiedziala
liczylam wplaty- wyszlo mi 170 zł. wiecej na plus
nie do konca wiem jak liczyc wplaty some, czy ten listopad i grudzien sa zaplacone, czy to sa kwoty po 10 zł ?...
bo wtedy byloby jeszcze wiecej...

Posted

Estrella napisał(a):
dzięki Tobie Sonia na nowo poznała i pokochała człowieka. trzymaj się
jeej, ale daleko uciekłaś :)

Wracam juz niedlugo....Abisiu ciotka caluje i zyczy dobrego DS...jaki odzew na ogloszenia?

Posted

nikt do Abiego nie zagląda ?
dobra, opowiadajcie ciotki co u Was nowego słychać, bo ja mam np. kota. Tymczasowo raczej, ale mam :) czarny maluszek, tato zgarnął go z ulicy, ale jak to zrobił - jedzie samochodem i widzi kota (już od kilku dni próbował złapać) który przechodzi powolutku przez ulicę i zatrzymuje się na środku. Z przodu nadjeżdżały już inne auta, więc przejechał obok kota, stanął w poprzek ulicy, wszyscy zwolnili/zatrzymali się, wyszedł, wziął maluszka na ręce i do domu :)
kotek chuuuudy, ale puchaty, cały brudny, zapchlony i pogryziony. Kuleje na tylną łapę. Teraz już czuje się lepiej.
Z początku na każdego syczał, teraz kiedy wyciąga się do niego rękę, to straszy, ale zaraz daje się głaskać i drapać :)
Jest już po kąpieli, woda cała brudna od błota i krwi. Dużo je i pije, więc jest ok. A jutro weterynarz.
Nie wiem ile może mieć, ale jak na moje oko to nie więcej niż 4 miesiące... cały czarny i jak już pisałam - puchaty, ma takie śmieszne malutkie oczy :)

Posted

właśnie Estrello wrzuć jakieś fotki kotka. a ja mam małe pytanko... chyba muszę już wykastrować Muszka. dziewczyny czy jest jakiś minimalny wiek kiedy można poddać psa zabiegowi? ile piesek będzie dochodził do siebie ? ostatnio dostał jakiegoś szału! rzucał się na ogrodzenie widząc suczkę sasiadów. piszczal niemiłosiernie. i po galezaich wchodziul zeby przedostac sie na druga strone!!

Posted

no i nie udało się :) Jutro wyślę przez bluetooth'a do kogoś, żeby zgrał zdjęcia na komputer i wysłał mi je e-mailem..
z kastracją some, to ja Ci żadnej rady nie udzielę niestety. Poczekamy na bardziej doświadczone ciotki :)

Posted

some napisał(a):
właśnie Estrello wrzuć jakieś fotki kotka. a ja mam małe pytanko... chyba muszę już wykastrować Muszka. dziewczyny czy jest jakiś minimalny wiek kiedy można poddać psa zabiegowi? ile piesek będzie dochodził do siebie ? ostatnio dostał jakiegoś szału! rzucał się na ogrodzenie widząc suczkę sasiadów. piszczal niemiłosiernie. i po galezaich wchodziul zeby przedostac sie na druga strone!!

No to znowu ja odpowiem :evil_lol:

Co do wieku - nie ma minimalnego - np w USA kastruje się już kilkutygodniowe/miesięczne psiaki (co akurat jest przesadą), u nas przyjmuje się, że jak pies ma ok roku, może być już spokojnie kastrowany ;)

Zabieg jest niewielki, trwa pół godzinki, pies bardzo szybko dochodzi do siebie, po kilku dniach nie będzie pamiętał, co mu było (i że coś miał :diabloti:). Szwy zdejmuje się po ok. 10-14 dniach.
Przez ten czas powinien nosić kołnierz, żeby ich nie rozlizał (np. w Szczecinku wszywają takie specjalne wkładki, żeby pies nie lizał szwów, które się rozpuszczają i wchłaniają, nie muszą psiaki nosić wtedy kołnierza).

Na początku może mieć czerwoną i opuchniętą mosznę (nawet nie będzie widać, że nie ma już jajek ;)), ale to szybko przejdzie.
Będzie dostawał środki przeciwbólowe, antybiotyk i przeciwzapalne przez ok 5 dni.

To tak w skrócie :evil_lol:

Posted

agnieszka32 napisał(a):
No to znowu ja odpowiem :evil_lol:

Co do wieku - nie ma minimalnego - np w USA kastruje się już kilkutygodniowe/miesięczne psiaki (co akurat jest przesadą), u nas przyjmuje się, że jak pies ma ok roku, może być już spokojnie kastrowany ;)

Zabieg jest niewielki, trwa pół godzinki, pies bardzo szybko dochodzi do siebie, po kilku dniach nie będzie pamiętał, co mu było (i że coś miał :diabloti:). Szwy zdejmuje się po ok. 10-14 dniach.
Przez ten czas powinien nosić kołnierz, żeby ich nie rozlizał (np. w Szczecinku wszywają takie specjalne wkładki, żeby pies nie lizał szwów, które się rozpuszczają i wchłaniają, nie muszą psiaki nosić wtedy kołnierza).

Na początku może mieć czerwoną i opuchniętą mosznę (nawet nie będzie widać, że nie ma już jajek ;)), ale to szybko przejdzie.
Będzie dostawał środki przeciwbólowe, antybiotyk i przeciwzapalne przez ok 5 dni.

To tak w skrócie :evil_lol:

Co do USA to kastruja, sterelizuja wczesnie zalezy od weta....zabieg krotki bo caly pic, ze narkoza wziewna....
Szwow sie nie zdjemuje , bo sie rozpuszczaja , stosuja czesto klamerki metalowe one sie tez rozpuszczaja co jest w Polsce niestosowane bo drogie...tak powiedzieli polscy weci...z tym w Polsce mialam przygode z Bullym bo po RTG wet powiedzial , ze pies ma metal ja wpadlam w panike, a druga diagnoza byla to malutka pozostalosc po kastracji.... ... w koncu zniknie bo ze 1-2 mm....

Posted

edytowałam rozliczenie na pierwszej stronie
-dodałam za sierpień-wrzesień i wrzesień-październik po 7.50 zł od some
[quote name='some']dobry wieczór cioteczki. estrello przelałam 35 zł na 2 miesiące więc wychodzi po 17,5 zł na wrzesień i październik. czyli:
SIERPIEŃ-WRZESIEŃ
10zł dudson13
10zł ranias
10zł some + 7,50zł = 17,50zł
20zł kasiek252
10zł beataczl
20zł furciaczek
87,50zł

WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK
10zł dudson13
10zł ranias
20zł kasiek252
20zł furciaczek
10zł beataczl
87,50zł

więc teraz tak - mamy zapłacone za lipiec-sierpień i sierpień-wrzesień
za wrzesień-październik i październik-listopad są już uzbierane pełne sumy

Beatko, nie ma jeszcze fakturki za wrzesień-październik ?
aha i na koncie wychodzi mi że Abi ma 840,50zł

Posted

[quote name='coronaaj']Co do USA to kastruja, sterelizuja wczesnie zalezy od weta....zabieg krotki bo caly pic, ze narkoza wziewna....
Szwow sie nie zdjemuje , bo sie rozpuszczaja , stosuja czesto klamerki metalowe one sie tez rozpuszczaja co jest w Polsce niestosowane bo drogie...tak powiedzieli polscy weci...z tym w Polsce mialam przygode z Bullym bo po RTG wet powiedzial , ze pies ma metal ja wpadlam w panike, a druga diagnoza byla to malutka pozostalosc po kastracji.... ... w koncu zniknie bo ze 1-2 mm....

U nas w Polsce też stosuje się szwy rozpuszczalne, z tym że one częściej dają odczyn, niż zwykłe.

A tutaj ciekawostka, nowa metoda kastracji ;)

[quote name='Dona__']Hehh, no ja tak napisałam na brzuchu, bo on ma te cięcia tak bardziej od strony brzucha, nie od strony tyłka. Spróbuję zrobić temu zdjęcie dzisiaj. Duże nie są, tak ze 3cm każde.

[quote name='Ulka18']Bardzo ladnie zrobiona ta kastracja. Lepsza metoda niz ciecie moszny. Goi sie dobrze :kciuki:

Posted

[quote name='Estrella']edytowałam rozliczenie na pierwszej stronie
-dodałam za sierpień-wrzesień i wrzesień-październik po 7.50 zł od some
czyli:
SIERPIEŃ-WRZESIEŃ
10zł dudson13
10zł ranias
20zł kasiek252
10zł beataczl
20zł furciaczek
87,50zł

WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK
10zł dudson13
10zł ranias
20zł kasiek252
20zł furciaczek
10zł beataczl
87,50zł

więc teraz tak - mamy zapłacone za lipiec-sierpień i sierpień-wrzesień
za wrzesień-październik i październik-listopad są już uzbierane pełne sumy

Beatko, nie ma jeszcze fakturki za wrzesień-październik ?
aha i na koncie wychodzi mi że Abi ma 840,50zł

liczylam jeszcze raz, wtedy mi wyszlo 1003 zł ( teraz tak samo mi wyszlo) plus od some dodatkowo 15 zł = 1018 zł.
i takie jest saldo Abisia ( jakby nie liczyc tyle wychodzi)

dzieki za przypomienie o fakturce- jutro zadzwonie do mariamc, bo nie dostalam jeszcze

odn. kastracji- ciekawe czy u nas tez robia nowa metoda, bo Skate tez jeszcze jajeczny ...

Posted

A ja się chciałam pochwalić. Dawno temu napisałam tak dla zabawy artykuł do tej nowej gazety " Mój kochany pies"
Zupełnie zapomniałam o tym, i dziś zupełnym przypadkiem odkryłam,że umieścili mój artykuł i fotkę mojej suczy w listopadowym numerze.
Nie kupuje tej gazety, więc gdyby wątek na dogo na temat tej gazety nigdy bym się nie dowiedziała, że zamieścili moją opowieść

Wklejam link