Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Chiquita&DeeDee']Na jaką karmę teraz? Utul ją od cioci:) i Lolę też... chociaż ona chyba mniej chętna by była ;)[/QUOTE]

była na hillsie na kamice, teraz jest na royalu.

dziękuję, utule:)

Posted

Cześć!
Smutno, że Franeczka chora, życzenia zdrowia przesyłamy golusiej dziewczynie:angel:

A jak tam ubranka? Franula zmarźlak, ale Su też coraz częściej się ubiera, w dzień obleci sweterek, ale na wieczorny spacerek to już dresik, żeby się mogła cieszyc spacerem, a nie kulić tyłeczek z zimna.

Pozdrawiam serdecznie :)

Posted

[quote name='oliva']Cześć!
Smutno, że Franeczka chora, życzenia zdrowia przesyłamy golusiej dziewczynie:angel:

A jak tam ubranka? Franula zmarźlak, ale Su też coraz częściej się ubiera, w dzień obleci sweterek, ale na wieczorny spacerek to już dresik, żeby się mogła cieszyc spacerem, a nie kulić tyłeczek z zimna.

Pozdrawiam serdecznie :)[/QUOTE]

zamówiłam u tej polecanej przez ciebie pani kombinezon ocieplany plus derke do tego na wieksze mrozy:) kupiłam tez własnie druga domowa piżamke i zastanwaim sie jeszcze nad kolejna od tej pani, z polarku. tylko musze podliczyc kasę;)

Posted

[quote name='Chiquita&DeeDee']Jak tam moja łysolka:D Franeczka ukochana?;) I Lolusia? Tęskno za Wami, ale by były spacerki, nie mogę odżałować... :D[/QUOTE]

ano spacerki byłyby swietne:)
u dzieczyn ok, ale pogoda im sie nie podoba;)

Posted

[quote name='paniMysza']zamówiłam[/QUOTE]bardzo jestem ciekawa, czy będą Ci się podobać :)
Ja miałam już nic nie zamawiać, ale właśnie szykuję sie na kolejne zamówienie :oops:
Potrzebujemy dereczkę, bo na wieczornych treningach jest naprawde chłodno, szczególnie jak Su czeka na swoją kolej.
No i nieocieplany kombinezon p.deszczowy, bo wiadomo: jesień :roll:

Posted

[quote name='paniMysza']zamówiłam u tej polecanej przez ciebie pani kombinezon ocieplany plus derke do tego na wieksze mrozy:) kupiłam tez własnie druga domowa piżamke i zastanwaim sie jeszcze nad kolejna od tej pani, z polarku. tylko musze podliczyc kasę;)[/QUOTE]
Możecie mi też "podesłać tę Panią"?

"Moje małe chorowite. Ciągle cierpi, ciągle chlipie. Lecz zje lekarstw parę kilo, wszystkie złe choróbska miną." Dużo zdrówka :)

Posted

[quote name='Chiquita&DeeDee']A gdzie zdjęcia Frani w nowych ubrankach???:mad: Oj Myszko... zaniedbujesz mnie:evil_lol:[/QUOTE]

ubranka sie szyja, a pizamke dopiero dzis kupiłam na allegro. rok sie zastanawialam nad nia, bo na maksa droga. nawet sie wstydze powiedziec, bo w sumie to kawałek bawełny;)

Posted

[quote name='Chiquita&DeeDee']Oj tam, nikt nie jest idealny;) a kupiłaś to dla psiaka, nie dla siebie, to dopiero miłość:D mów jakie:)[/QUOTE]

dresik szary w paski, a ubranka szyte na zamówie tez szare, kombinezon podszyty ciemno rózowym polarem, z ciemno rozowym zamkiem. derka tez szara. a kombinezon do tego z zakrytym brzuchem i golfikiem:)

Posted

[quote name='paniMysza']była na hillsie na kamice, teraz jest na royalu.

dziękuję, utule:)A patrzyłaś na karmy Trovet? Sama się zastanawiam nad nimi ...

"

Z trovetem przygodę zaczęłam ok. 6 lat temu. Niestety najpierw testowałam RID - i nie ma wg mnie lepszej na rynku karmy dla nerkowców. Na royalu wyniki szybko poszły w górę, do tego w ogóle nie smakowała. Zamiennie czasami kupowałam bosch special light low protein - ze względu na cenę trovetu nie zawsze finansowo dawałam radę.
Teraz dziewczynki - 12 i 9 lat - są na trovet Mobility & Geriatrics. Dostają zamiennie z innymi karmami, m.in. również RRD od ok. półtora roku. Zamiennie tzn. jeden worek M&G, coś innego, jak się worek skończy, to kolejna karma. W tej chwili są na MG i tak już raczej zostanie. Testowałam sporo karm dla seniorów i tylko na tej widzę efekty, dziewczyny zjadają ze smakiem, nie tyją (mimo iż jedna po sterylce), mają ochotę i siły na bieganie, kupy tak ze dwa razy dziennie średniej wielkości. Przeszłyśmy przez seniory z orijena, nutry gold, arden grande, blue buffalo, boscha, brita care, więc rozeznanie jakieś mam ;-)
Zjadły też dwa duże worki RRD - bardzo im smakuje, po pierwszej kupie miałam atak paniki z powodu jej koloru - myślałam, że wątroba wysiada - a to po prostu po tej karmie. Dość długo trwa przystosowywanie się do tej karmy - burczy w brzuszku przez ok. 1,5-2 tyg, później jest ok. Ogromny plus - u Berci, białej bullterierki, często miałam problem z pazurami, które z białych robiły się wiśniowo-brązowe. Odkąd dostały RRD widziałam jak ładnie odrastają śliczne białe pazury. Kupy mniejsze niz na MG, rowniez ok. 2 x dziennie.
Kusi mnie jeszcze LRD i ew. VPD, ale ogólnie mam nastawienie anty-dziczyznowe ;-) więc jakoś trudno mi się zdecydować.
W kązdym razie karmy trovet bardzo polecam.
Co do BHA I BHT to też bardzo zwracam na to uwagę i nie zauważyłam na opakowaniu ich w składzie, chyba że ich obecność jest jakoś zakamuflowana."

Posted

tak, tylko przykład dałam jakiejś konkretnej wypowiedzi, bo ciężko o tej karmie dużo więcej sie dowiedzieć. Sama szukam czegoś na zmianę i kusi mnie....tylko cena:( :((( I niska zawartość białka, bo widziałam nawet ok5,8% i tu jest duży plus. Te karmy są "zwykłe" i weterynaryjne...
EDIT
Poza tym kamica poniekąd wiąże się z nerkami ??? Jeśli pisze bzdury to znaczy że nie mam zielonego pojęcia
Znalazłam takie coś:

[FONT=Verdana]TROVET ASD Urinary Struvite[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Dieta pokarmowa dla dorosłych psów stosowana w przypadkach kamieni moczowych - struwitów (fosforowo-amonowo-magnezowych).[/FONT]

[FONT=Verdana]Wskazania:[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Kamica moczanowa spowodowana przez kamienie fosforowo-amonowo-magnezowe
Zapobieganie powstawania kamieni moczowych - struwitów. [/FONT]

[FONT=Verdana]Dodatkowe informacje:[/FONT]

• [FONT=Times New Roman]Utrzymuje niskie pH moczu by przeciwdziałać powstawaniu kamieni moczowych i infekcji dróg moczowych.[/FONT]

• [FONT=Times New Roman]Obniżony poziom potasu wpływa na utrzymanie niskiego pH moczu[/FONT]

• [FONT=Times New Roman]Obniżony poziom magnezu, fosforu i wapnia wpływających na powstawanie kamienia.[/FONT]

• [FONT=Times New Roman]Wysokiej jakości białka podwyższają smakowitość karmy.[/FONT]

[FONT=Verdana]Przeciwwskazania:[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Szczenięta, ciężarne i karmiące suki
Psy otrzymujące substancje zakwaszające mocz
Psy z kamieniami szczawianowymi, cystynowymi, moczanowymi.[/FONT]

[FONT=Verdana]Stosowanie:[/FONT]

[FONT=Times New Roman] Podawane przez minimum 6-8 tygodni TROVET ASD Urinary Struvite zapobiega ponownemu tworzeniu się kamieni i infekcji układu moczowego. Po tym czasie TROVET ASD Urinary Struvite może być podawane zwierzęciu do końca jego życia jako pełnowartościowy pokarm.[/FONT]

;)

Posted

a twoje maja kamice struwitową?
ja na razie przeszłam na royala. je go od niedzieli. zobaczymy.
frania miała badanie krwi na nerki i dwa razy robione usg plus rentgen. odpukac, jak na razie z nerkami ok.

Posted

[quote name='paniMysza']a twoje maja kamice struwitową?
ja na razie przeszłam na royala. je go od niedzieli. zobaczymy.
frania miała badanie krwi na nerki i dwa razy robione usg plus rentgen. odpukac, jak na razie z nerkami ok.[/QUOTE]My idziemy na badanie krwi we czwartek, i pełną diagnostykę, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Na razie Liza jest na starterze ;) na podtuczeniu.

Posted

[quote name='magdola']My idziemy na badanie krwi we czwartek, i pełną diagnostykę, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Na razie Liza jest na starterze ;) na podtuczeniu.[/QUOTE]

aha, czyli nie wiadomo jeszcze co jej jest? a ma jakies niepokojace objawy?
dużo zdrowia życzę:)