Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jaka postawa jest milej widziana na wystawach (golden retriever)? Z podtrzymywaniem glowki i ogonka czy bez (ta naturalna postawa, czy jakos tak) :eviltong: ? Na smakolyka czy podtrzymywaniem?

Propozycja - powstawiajcie tu fotki psiakow w pozycji wystawowej - zobaczymy i porownamy, co ladniej wyglada. :lol:

Posted

ja mysle, ze wystawianie tzw."z reki" jest w przypadku goldenow lepsze... Pamietam przypadek, ze znajoma wygralaby, gdyby wczesniej ustawila swojego psa wlasnie z reki, bo tak to ustawila go tzw."wolno" i przegral jej golden z innym psem (sedzina powiedziala jej to po ustawieniu na lokatach).

Posted

Z ręki, to chyba chodzi o to, że psa się podtrzymuje.

A sposób kiedy stoi się przed psem nazywa się swobodnym.

Jeśli pies (Golden) sam pięknie się ustawia, tak, że nie trzeba przenieśc łapki, czy coś a kiedy stoi trzyma ogon na poziomie lini grzbietu (czyli kiedy np nim macha) to fajnie wygląda jak jest ustawiany w sposób swobodny. Figo, forumowej Amokk, jest ustawiany w taki sposób - wspaniały elegancki pies, z merdająjącą na poziomie lini grzbietu chorągiewką... Dorota_Fiszer też tak ustawia Fiszera. Super to wygląda. I sędziowie mile na to patrzą.

WIększość goldenów jest ustawianych tak, że wystawca podtrzymuje głowę, albo trzyma przed nią smakołyk i trzyma ogonek. Plus takiego wystawiania to to, że w każdej chwili można psu przestawić łapkę, poprawić ogon.

Myślę, że te techniki zależą od psa. Który jak lepiej się prezentuje. Większośc pocztąkujących wystawia psa podtrzymując, bo wiadomo - młody psiaczek, nieobyty z wystawami - źle postawi łapke, czy coś, to można skorygować :lol:

Posted

kazdy sedzia podchodzi do ustawiania inaczej.

Na jednej wystawie sedzina oceniala Jamniczke na stole,kazala psa ustawic.
A Nastepnej wystawie gdy psa ustawialam do oceny,sedzia na glos powiedzial LUDZIE NIESTAWIACI PSOW JAK KUKIELKI:-o oceniam psy w ruchu PIES MA STAC NATURALNIE nie ustawiony:lol:.

Wiec najlepiej poznac zywczaje sedziego.

Posted

Mona4 napisał(a):
kazdy sedzia podchodzi do ustawiania inaczej.

Na jednej wystawie sedzina oceniala Jamniczke na stole,kazala psa ustawic.
A Nastepnej wystawie gdy psa ustawialam do oceny,sedzia na glos powiedzial LUDZIE NIESTAWIACI PSOW JAK KUKIELKI:-o oceniam psy w ruchu PIES MA STAC NATURALNIE nie ustawiony:lol:.

Wiec najlepiej poznac zywczaje sedziego.

Ale jamniczki to jednak troche coś innego niż goldeny, jeżeli chodzi o ustawianie. U Goldenów chodzi o pokazanie włosków na ogonie.

Posted

Ja gdzieś czytałam szukają informacji jak uczyć swojego stać, że jeśli pies ma "pióra" na ogonie to powinno się ogon podtrzymywać, jeśli nie ma to ma byś w naturalny sposób eksponowany.

Posted

paulinka13 napisał(a):
no to tu wam nie pomoge bo sie kompletnie na tym nie znam...raz wystawialam goldena i podtrzymywalam ogon, ale nie bylam (i nadal nie jestem) pewna czy to dobrze zrobilam...

Dobrze :lol:

Sylrwia - ale golden MA mieć pióro na ogonie :lol:

Posted

Aha. Tzn tak - ja probowalam uczyc suke na smakolyka jednak skapo mi to wyszlo, bo nie byla zbytnio zainteresowana... Glowka byla zdecydowanie za nisko... Wiec teraz ustawiam podtrzymujac jej glowke. Tak jest zdecydowanie lepiej choc jak jej sie nudzi o odbiera to za przymus. Albo jak jej sie nie chce to sie kreci i probuje ,,zabrac" pyszczek. :-(

Posted

Madalenka, nie musisz uczyc suki na smakolyk, rownie dobrze moze to byc ulubiona zabawka - pileczka, ring, maskotka, patyk....cokolwiek, za czym twoja sunia szaleje:) .
Jak znajdziesz taka ulubiona rzecz, to dalej pojdzie juz latwiej, bo sunia bedzie bardziej zainteresowana tym co trzymasz w reku. Nie staraj sie jednak jej zmuszac do niczego i cwicz w krotkich sesjach, tak zeby skonczyc jeszcze wtedy kiedy pieskowi sie podoba, no i daj jej co jakis czas upragniony przedmiot w nagrode za pilne cwiczenie - nauczysz ja wtedy, ze "patrzenie na pancie sie oplaca, bo mozna dostac ulubiona zabawke no i trzeba ten czas dobrze wykorzystac, bo nie wiadomo kiedy nastepnym razem sie nia pobawimy";)

Posted

Tak, staram sie... :cool3: Ale te przednie lapki to nasz najtrudniejszy punkt... I czasami ona robi cos takiego, ze sie uklada w literke ,,C". Tzn. Lapki sa do siebie rownolegle, ale brzych ma wygiety w jedna albo druga strone... I co mam wtedy zrobic? (ustawianie na nowo nie pomaga, ani delikatne posuwanie brzuszka palcem - idzie cala)

Posted

No wlasnie, starsznie malucha wyciagasz;) Betty z dgm ma flatke, ktora przez to ze sucz czasami miewala za wysoko zadek tez tak wlasnie wyciagala. Ale jak ja z Tosca cwiczylam i ja wystawialam to bylo tak:

i wydaje mi sie, ze sucz stoi ladnie, nie jest wycoiagnieta a i zadek ma dobrze ;) Przy czym ja jej ogona nie przytrzymywalam, bo na ringu ladnie nim majtala:eviltong:
A tak suczka byla ustawiana wczensiej-

Posted

Gazuś napisał(a):
Zakla, psa mozna troszku "wyciągnać" ale pod warunkiem, że przednie łapy ma ustawione prosto :lol:

i ze nie psuje to tylnego katowania ;)

Posted

Bo ostatnio wyciagnelam mniej i bylo za malo. Trudno mi trafic. :roll:
Wytlumaczcie mi dokladnie to tylne katowanie, bo nie wiem o co chodzi :shake: Moze jak bede wiedziala to bede pilnowala :lol:
Dzieki Zakla.:cool3:

Posted

Osobiście mam sznaucera miniaturowego 7 miesięcznego i powiem tyle ,że maluch potrafi mi już ustać 5 minut z zegarkiem na reku( wczoraj sprawdzałam )z czego jestem bardzo zadowolona. Swoją kariere rozpoczyna dopiero w wakacje ale mimo wszytsko uczyc trzeba od najmłodszego.Uczyłam Go poprostu na nową komęde ,,postawa,, dopiero kiedy ładnie stoi dostaje smakołyk a ,że z niego straszny żarłok to wytrzyma te 5 minut aby dostac nagrodę.

madalenka tak jak już tutaj piszą staraj się nie wyciągac tak psiaka bo to nie wygląda ładnie i nie ma takiego kątowania. Ale trzymam kciuki ;) no i przedewszystkim ćwiczenia i ćwiczenia :cool3:

Posted

Ale nie moge dlugo, bo choc jest zarlok to nie zrobi mi na smakolyka wszystkiego niezaleznie co by to bylo. My tez ustoimy kilka minut, ale bedzie bardzo nieszczesliwa... A chyba nie takie wrazenie ma sprawiac? :roll:
Ale dzieki :lol:

Posted

nie mówiłam ,że ma sprawiac wrażenie nieszczęśliwego.
Ale możeszmu pokazać ,że to mimo wszystko jest całkiem fajne i nie aż takie złe..( chociaż by ,,smyraniem ,,pod pyszczkiem etc.)

Posted

Ale ona woli sie bawic niz stac i nic. No i nie wiem jak ja zachecic. Smyrgam, glaszcze, prowadze monolog (:lol: ) no i nie jest zainteresowana.
To co to jest to tylne katowanie?

Posted

Pies ma traktowac wystawy jak zabawe, a przynajmniej traktowac je obojetnie (jak moj ;) ) .

Kątowanie to część tylnych nóg, która ma byc prostopadla do podloza... ;)

Osobiście mam sznaucera miniaturowego 7 miesięcznego i powiem tyle ,że maluch potrafi mi już ustać 5 minut z zegarkiem na reku( wczoraj sprawdzałam )z czego jestem bardzo zadowolona.

:crazyeye: gratuluje sukcesu :cool1: swietnie !:)