Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jest hodowla gonczych slowackich niedaleko wrocka jakas godzina drogi, sama wlasnie mam stamtad sunie, jest jesszcze 6 pieskow do odbioru maja po 1o tygodni, jak chcesz wiecej info to pisz na gg# 3986433 :)

• 1 month later...
Posted

Witam ogórkowo i cieplutko :D

Jeśli ogary to OLFACTUS (poszukaj strony, mają). A jeszcze lepiej skontaktuj się z Anią Nowacką- włascicielką Zw Św Dusiołka z Gończaków (służę kontaktem). U mnie ogórkową rozmnożę nie wcześniej niż za rok (teraz zbieramy CWC na Championa). Jeśli Ogar Polski- służę pomocą. Tylko- kochana- taki pies to prawdziwe wyzwanie- czy o tym napewno wiesz? Ogary Polskie i ich własciciele- to naprawdę rodzina. Ogarów jest niewiele i dobre psy są cenne dla nas wszystkich w tym kraju(i tak je odpowiedzialnie traktujemy). No cóż- rozejrzyj się za czymś ,,łatwiejszym"- to taka moja ogórkowa rada!

• 2 weeks later...
Posted

Ja mam suczkę gończy polski. Kupiłam ja w Rusi pod Olsztynem u pana Kamińskiego. Ma niespełna 2 lata i rozmanzac będziemy ja za najwcześniej 2 lata, bo teraz zabieramy sie za sport i zamierzamy robić karierę w agility :P Rasę bardzo polecam wszystkim tym, którzy lubia sie ruszać. Jest też bardzo rodzinna

• 2 years later...
Posted

może nie całkiem w temacie ale chciałem Was zapytać o hodowlę gończego polskiego. Otóż parę lat temu przeczytałem, że pierwszy miot z metrykami wyhodowała w 1983 roku Pani Ewa Danielska w Katowicach.
Jaki był przydomek hodowlany tych szczeniąt?
Czy dysponuje może ktoś zdjęciami szczeniąt, a potem dorosłych psów z tego miotu?

Posted

Matrix

Psy od Ewy Danielskiej miały przydomek " Z Groczańskiego Sioła" mioty F i G.

Chyba wszystkie gończaki rodowodowe mają te psy w swoich rodowodach.

Ewa zaczynała od Mery , potem zostawiła sobie Fajkę " z G.S.".

reszta obu miotów zapoczątkowała inne hodowle, a psy zostały uznanymi reproduktorami.

Na koniec po zejściu obu suk Ewa miała WATRĘ, ale to nie ze swojej hodowli. To już leciwa suka.

Fotki szczeniąt i dorosłych psów "z Gorczańskiego Sioła" ma np Piotr Macherski na swojej stronie.

- z Gorczańskiego Sioła -

FAKIR z Gorczańskiego Sioła
FAKTOR z Gorczańskiego Sioła
FLET z Gorczańskiego Sioła
FUGA z Gorczańskiego Sioła
FUKS z Gorczańskiego Sioła
GŁUSZA z Gorczańskiego Sioła

pod tym linkiem http://www.gonczypolski.com/strona/wg_hodowli.php

Żałuję, że gdy zaczynałam z nią znajomość w '90 roku i razem pracowałyśmy w oddziale katowickim nie zrobiłam fotek obu sukom Merze i Fajce. A to dzieki niej utwierdziłam się w wyborze gończaka polskiego.

Jeszcze odnośnie pierwszych miotów. Wklejam to co napisałam w historii gończego i ogara polskiego:
... mioty z metryczkami pojawiły się dopiero w 1983 roku u Ewy Danielskiej „Z Gorczańskiego Sioła” oraz u Żywieckiego „Krakowskie Muzykanty” (pierwszy miot z metryczkami pojawił się u Ewy Danielskiej w 1983 roku).

także wraz z hodowlą Ewy i Kraków doczekał się wtedy szczeniąt.

Posted

Musiu! Serdecznie dziękuję za ten "wykład". Rzeczywiście Fuga z Gorczańskiego Sioła to prababcia mojej suni, Mera to praprababcia. Rodowody są pod tym względem super :lol: .