Izura Posted June 23, 2010 Posted June 23, 2010 Witam. Mam problem z moim piesem, ma roczek, troszke ponad, taki średniej wielkości kundelek. Od małego wychodziłam z nim na spacerki, i często był z nami (wtedy) moj kolega. Na początku było fajnie, bawili się, ale pies był skupiony na mnie. Ale podrosł, a moje relacje z "kolegom" się zmieniły. Nie da się teraz wyjśc razem, bo pies skacze mu po nogach i probuje "gwałcić". Jak mu wytłumaczyć że tak nie wolno? Nie skacze tak na wszystkich, tylko na 2, może 3 osoby. Pomożecie..? Quote
Izura Posted June 23, 2010 Author Posted June 23, 2010 Nie chce go kastrowac, za bardzo się boje że zmieni mu sie charakter i zacznei tyć(a mieszkając z dobrą dla pieska babcia która dokarmia go, bo "biedny chudy piesek jest napewno głodny"-niereformowalna jest). Myślałam o oduczeniu go tego, mam na to 3 miesiące wakacji;) Quote
Martens Posted June 25, 2010 Posted June 25, 2010 Nie pozwalać. Pies zna polecenia typu "zostaw" czy "nie wolno"? Jeśli nie, to najwyższa pora je wprowadzić. No i porządnie psa zmęczyć, wybiegać, żeby nie mial głupot w głowie. Broń Boże nie dopuszczać do suki, bo będzie jeszcze gorzej. Ze względu na wiek psiaka może to być burza hormonalna okresu dojrzewania i nie wyrokowałabym, że rozwiązaniem jest tylko kastracja, szczególnie u tak młodego psa. Za jakiś czas może się wyciszyć. Jeśli skakanie ma inne podłoże niż zachowania seksulane - służy rozładowaniu nadmiaru energii, podniecenia, jest próbami zwrócenia na siebie uwagi, podporządkowania, to kastracja i tak guzik da. Quote
Izura Posted July 10, 2010 Author Posted July 10, 2010 Piesu zrozumial ze nie wolno:) Dzieki za pomoc:) Quote
fonfel Posted August 18, 2010 Posted August 18, 2010 Też znam ten problem ale w tym wypadku akurat wyperswadowanie psiakowi jakoś szybko i bezproblemowo poszło ;) Quote
magdzia Posted August 23, 2010 Posted August 23, 2010 piesek mojej siostry tez upatrzyl sobie tylko kilka osob ;p a na reszte nie skacze .. ale i tak jego ulubionym obiektem seksualnym jest jego kocyk... ale na szczescie czeka go kastracja ;) Quote
Recommended Posts