mysza 1 Posted June 8, 2012 Author Posted June 8, 2012 [quote name='ronja']mogę zwiększyć mu porcje, ale jeżeli ma rozwolnienia, to nic to nie da, a wręcz pogorszy. stres, jasne robi swoje. ale on przyjechał już z żebrami na wierzchu do nas. u nas nie chudnie, jego stan utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie. co do badań trzustki, nasza lecznica może je wykonać, wspominałam o tym. Ale to gapa ze mnie, prosiłam o badania trzustki więc myślałam, że te, które mogli, juz wykonali i nic poza tym nie zrobią. Ile kosztuje badanie? Wiadomo do jakiego labu wysyłają? Bo z trzustką są zawsze kłopoty. [quote name='maja602']Nie chcę się za bardzo wtrącać i wymądrzac ale czy ona ma podwyższoną gorączkę? Jeszcze raz zasugeruję zmianę karmy. Zmieniona ;) [quote name='hop!']Zwiększanie porcji przy przewlekłej biegunce nie ma sensu. Najpierw trzeba zrobić badania, a potem podawać lek. Na wszystko potrzeba tyle kasy... Szkoda, że nie zamówiłaś karmy Trovet Hepatic - http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=2040&sess_id=6f3dba1e689ecaada30ef1c8630726e4. Moim zdaniem jest lepsza od Eukanuby, a cena podobna. Celowo nie zamówiłam Troveta, mam z nim nieciekawe doświadczenia, większość moich podopiecznych go nie tolerowała. A jak Jasper znosi nową karmę? Jakaś zmiana czy nic? Naszkarek- Twoja wpłata doszła, 30 zł, bardzo dziękuję :) Quote
ronja Posted June 8, 2012 Posted June 8, 2012 badanie enzymu TLI to koszt 65zł. nie pytałam do jakiego laboratorium wysyłają. sugerują badanie kału, jakieś rozszerzone to 60zł. sraczka się utrzymuje i Bartka zdaniem wręcz się nasila (wczoraj nie dostał nifuroksazydu). podczas naszej 2 godzinnej nieobecności załatwił się w domu, a potem na dworzu ze mną przysiadał po kilka razy i nada robił wodę. byłam dziś w lecznicy i wzięłam nowe opakowanie nifuroksazydu (wliczone zostało w fakturę, którą wkleję wieczorem) Quote
maja602 Posted June 8, 2012 Posted June 8, 2012 Czy w karmie, którą dostaje Japer jest kurczak lub wołowina? Jeżeli możecie kupić jedną lub dwie puszkę Trovet LRD - ryż i baranina i sprawdzić czy będzie trochę lepiej. Quote
ronja Posted June 8, 2012 Posted June 8, 2012 wklejam zaległą fakturę (krew, rtg, karma, nifuroksazyd 2 op, aniprazol i kołnierz Kacperka) Quote
mysza 1 Posted June 9, 2012 Author Posted June 9, 2012 ronja napisał(a):badanie enzymu TLI to koszt 65zł. nie pytałam do jakiego laboratorium wysyłają. sugerują badanie kału, jakieś rozszerzone to 60zł. sraczka się utrzymuje i Bartka zdaniem wręcz się nasila (wczoraj nie dostał nifuroksazydu). podczas naszej 2 godzinnej nieobecności załatwił się w domu, a potem na dworzu ze mną przysiadał po kilka razy i nada robił wodę. byłam dziś w lecznicy i wzięłam nowe opakowanie nifuroksazydu (wliczone zostało w fakturę, którą wkleję wieczorem) Poproszę to badanie jak najszybciej będziecie mogli pojechać do lecznicy. I mam prośbę- możecie mu namaczać karmę? Może będzie troszkę lepiej. maja602 napisał(a):Czy w karmie, którą dostaje Japer jest kurczak lub wołowina? Jeżeli możecie kupić jedną lub dwie puszkę Trovet LRD - ryż i baranina i sprawdzić czy będzie trochę lepiej. Marta, mają u Ciebie w lecznicy tą karmę? Quote
hop! Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Czy Jasper nadal ma silne rozwolnienie, czy jest trochę lepiej? Quote
ronja Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 hop! napisał(a):Czy Jasper nadal ma silne rozwolnienie, czy jest trochę lepiej? jest bez zmian Quote
mysza 1 Posted June 11, 2012 Author Posted June 11, 2012 Kiedy możecie podjechać na to badanie trzustki? Quote
mysza 1 Posted June 11, 2012 Author Posted June 11, 2012 mysza 1 napisał(a):Kiedy możecie podjechać na to badanie trzustki? Już wiem ;) Jasper był dzisiaj w lecznicy- miał usg i badanie trzustki (krew). Niestety są kamienie i powiększona prostata, wg weta może to być przyczyna biegunek. Musimy go wykastrować, przy okazji usunąć guza z ogona, dostał tez leki na te kamienie. Marta miała umówić zabieg możliwie szybko, jak zajrzy to nam więcej napisze. Biedny Jasper :( ciągle coś. :( No i koszty kolejne. Quote
ronja Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 Badanie trzustki było dziś. Wyniki za kilka dni. Doktor zrobił też usg jamy brzusznej - jest dosyć powiększona prostata i złogi w woreczku żółciowym, co wpływa na pracę trzustki i wątroby. Na rozbicie kamieni dostał ursopol (2 razy po 1 tabl przy posiłku) i hepatil na podratowanie wątroby (2 razy po 1 tabl). Hepatil już kupiłam, ursopol będzie do odbioru jutro. Kosztuje około 80zł. Konieczna jest kastracja z powodu powiększonej prostaty, która też może działać drażniąco i wywoływać rozwolnienia. Przy okazji kastracji będzie usunięty guz z ogona (czy ma być próbka wysłana do badania hist - pat?) i dobrze by było usunąć też wilcze 2 pazury, które się dyndają i będzie problem z wrastaniem. Orientacyjny koszt zabiegu z guzem i pazurami to ok 400zł - w zależności ile środka znieczulającego pójdzie. Kastrację umówiłam na środę 13.06 na godz. 12 Karmy nie należy zmieniać co chwila, na jej efekty po zmianie i tak trzeba czekać ok 3 tygodnie. Czy będzie to RC, Eucanuba czy odpowiednik Trovetu, na który tak się upieracie - nie ma znaczenia. Jasper waży 32,30kg. Schudł więc 40dkg przy naszym karmieniu. Koszt dziś to 70zł TLI, 50zł usg (doktor policzył jak za jeden organ, a nie całą jamę brzuszną). 25zł z tej faktury to wścieklizna Opaj - podopiecznej Ewy Marty, która Myszy te 25zł przeleje. Dojazd to 7,50zł (na pól z Opaj). Quote
maja602 Posted June 12, 2012 Posted June 12, 2012 Biorąc pod uwagę stan ogólny psa i utrzymującą się od pewnego czasu biegunkę, czy kastracja Jaspera jest w tej chwili wskazana? Czy nie za dużo tego wszystkiego? Może trzeba go trochę podleczyć i wzmocnić zanim poda mu się narkozę? Quote
mysza 1 Posted June 12, 2012 Author Posted June 12, 2012 maja602 napisał(a):Biorąc pod uwagę stan ogólny psa i utrzymującą się od pewnego czasu biegunkę, czy kastracja Jaspera jest w tej chwili wskazana? Czy nie za dużo tego wszystkiego? Może trzeba go trochę podleczyć i wzmocnić zanim poda mu się narkozę? Kastrację zalecił wet z powodu biegunki. Ucisk prostaty podobno może ją powodować. Wczorajsze usg to pokazało. Aha, tak, poproszę badanie hist-pat. Quote
mysza 1 Posted June 12, 2012 Author Posted June 12, 2012 ronja napisał(a):pazury mają też być być usunięte? Poproszę ;) Quote
ronja Posted June 12, 2012 Posted June 12, 2012 nacierpi się chłopak, ale mam nadzieję, że będzie lepiej. Quote
Mysza2 Posted June 12, 2012 Posted June 12, 2012 Też mam nadzieję że mu to wszystko razem poprawi komfort życia Quote
Ania i Kajber Posted June 12, 2012 Posted June 12, 2012 ronja napisał(a):(...) Konieczna jest kastracja z powodu powiększonej prostaty, która też może działać drażniąco i wywoływać rozwolnienia. Przy okazji kastracji będzie usunięty guz z ogona (czy ma być próbka wysłana do badania hist - pat?) i dobrze by było usunąć też wilcze 2 pazury, które się dyndają i będzie problem z wrastaniem. (...) Jak już Jasper będzie uśpiony, to warto by mu też spojrzeć w zęby, czy nie ma jakiegoś ze stanem zapalnym do usunięcia , no i usunąć kamień -stary pies na pewno ma go dużo. No i można też wyczyścić porządnie uszy. Quote
bela51 Posted June 12, 2012 Posted June 12, 2012 Trzymaj sie Jasperku. Ja o Tobie pamietam, miałam wystawic bazarek, ale ciągle nie dostałam obiecanych fantów. Quote
ronja Posted June 12, 2012 Posted June 12, 2012 Ania i Kajber napisał(a):Jak już Jasper będzie uśpiony, to warto by mu też spojrzeć w zęby, czy nie ma jakiegoś ze stanem zapalnym do usunięcia , no i usunąć kamień -stary pies na pewno ma go dużo. No i można też wyczyścić porządnie uszy. myslę, że zęby to trochę za duzo jak na jeden zabieg. poza tym, koszty i tak są spore, a Mysza została z Jasperem i jego długami praktycznie bez wsparcia. odebrałam lek na rozbicie kamieni - jego koszt na 25dni to 115zł. może ktoś wspomoże Jaspera finansowo? Quote
ronja Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 wklejam fakturę za leki. fakturę wzięłam na siebie, bo w aptece nie ma płatności przelewem. doliczę kwotę za ursopol (115zł) i hepatil (12zł, ten droższy hepatil jest dla innego psa) do rachunku na koniec miesiąca Quote
mysza 1 Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 Ania i Kajber napisał(a):Jak już Jasper będzie uśpiony, to warto by mu też spojrzeć w zęby, czy nie ma jakiegoś ze stanem zapalnym do usunięcia , no i usunąć kamień -stary pies na pewno ma go dużo. No i można też wyczyścić porządnie uszy. Jak miło, że zajrzałaś do Jaspera. Niestety nie mam na to pieniędzy. ronja napisał(a):myslę, że zęby to trochę za duzo jak na jeden zabieg. poza tym, koszty i tak są spore, a Mysza została z Jasperem i jego długami praktycznie bez wsparcia. odebrałam lek na rozbicie kamieni - jego koszt na 25dni to 115zł. może ktoś wspomoże Jaspera finansowo? Dokładnie, wystarczy mu atrakcji... Z finansami sytuacja bardzo ciężka, a długi są ogromne. Spodziewane koszty to ok 500 zł plus lek 115, zaległa faktura za ostatnie badania 120. Moje konto w Vivie jest puste. Quote
Ania i Kajber Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 mysza 1 napisał(a):Jak miło, że zajrzałaś do Jaspera. Niestety nie mam na to pieniędzy. Dokładnie, wystarczy mu atrakcji... Z finansami sytuacja bardzo ciężka, a długi są ogromne. Spodziewane koszty to ok 500 zł plus lek 115, zaległa faktura za ostatnie badania 120. Moje konto w Vivie jest puste. Spojrzenie psu w zęby i ew. podważenie kamienia w 2-3 miejscach nie jest żadnym zabiegiem i nie generuje kosztów - większość weterynarzy robi to bez dodatkowych pieniedzy, w ramach " pełnego przeglądu na jednej narkozie" ( szczegolnie dla bezdomniaków). Czasem trzeba tylko przypomnieć i poprosić weta o spojrzenie w zęby. Zalegający kamień może, wcześniej , czy póżniej powodować stany zapalne w jamie ustnej , co zatruwa cały organizm. Wiadomo,że to właśnie koszt środka znieczulającego wpływa głównie na koszty zbiegów, a sam środek ma wpływ na zdrowie, więc po jego zaaplikowaniu warto zrobić wszystko to, co jest niezbędne, by nie musieć narkozy za jakiś czas powtarzać. Ale być może Jasper ma zęby w porządku i nie ma potrzeby sprawdzać. Quote
Recommended Posts