Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To się wtrącę ;) Na trzustkę jesli chodzi o badania to najlepiej zrobić badanie poziomu enzymów - wówczas się dowiemy czy Jasper potrzebuje Amylanu.
Ja nie widzę przeszkód, by podać Jasperowi porcje Gotykowe "na próbę".. natomiast należałoby zrobić jednak badania. Mysza 1 - te gabinety weterynaryjne, które moga wysyłać badania do Niemiec to miód - nie dość, że badania są dokładne to o wiele tańsze niż te badane u nas w kraju.
Nie wydaje mi się - ale to na moje oko - by Jasper miał problem z trzustką - kurczaka z ryżem przy trzustce tez by nie strawił, alergia czy nietolerancja pokarmowa raczej tez to nie jest - najczęściej wiążą się one ze świądem i zmianami skórnymi.. ale mogę się mylić. Jak najszybciej te badania trzeba zrobić.
Donka, przy biegunce - można podać węgiel, a także kleik z siemienia lnianego - zalewasz siemię wodą i gotujesz- jak się zagotuje to 10min - jak ostygnie to dajesz do miski z wodą, albo oddzielnie ( a zamiast wody mozna zrobić napar z kory dębu, lub zaparzyć zwykłą czarną herbatę)

Posted

Z tą trzustką to różnie bywa, mam pod opieką Amigo, raz wychodzi, ze trzustka chora, za chwilę, że jest ok.
Miejmy nadzieję, że wet prowadzący wybierze najlepszą opcję dla Jasperka ;)

Posted

libra. napisał(a):
To się wtrącę ;) Na trzustkę jesli chodzi o badania to najlepiej zrobić badanie poziomu enzymów - wówczas się dowiemy czy Jasper potrzebuje Amylanu.
Ja nie widzę przeszkód, by podać Jasperowi porcje Gotykowe "na próbę".. natomiast należałoby zrobić jednak badania. Mysza 1 - te gabinety weterynaryjne, które moga wysyłać badania do Niemiec to miód - nie dość, że badania są dokładne to o wiele tańsze niż te badane u nas w kraju.
Nie wydaje mi się - ale to na moje oko - by Jasper miał problem z trzustką - kurczaka z ryżem przy trzustce tez by nie strawił, alergia czy nietolerancja pokarmowa raczej tez to nie jest - najczęściej wiążą się one ze świądem i zmianami skórnymi.. ale mogę się mylić. Jak najszybciej te badania trzeba zrobić.
Donka, przy biegunce - można podać węgiel, a także kleik z siemienia lnianego - zalewasz siemię wodą i gotujesz- jak się zagotuje to 10min - jak ostygnie to dajesz do miski z wodą, albo oddzielnie ( a zamiast wody mozna zrobić napar z kory dębu, lub zaparzyć zwykłą czarną herbatę)

Ok.Jak będzie lekarz ,to pobierze krew do badań ,a teraz skorzystam z rad.Dzięki:-)

Posted

Biegunki to ponoć "uroda" ON-ków. Mojemu zaczęły się biegunki tak gdzieś w 7 roku życia. Gotuję mu od tamtej pory kurę, skrzydełka kurze, z marchewką i z ryżem. Jeśli uda mi się kupić, to i z łapkami kurzymi. Do porcji dodaję kleik z odtłuszczonego siemienia lnianego (łyżeczka zalana gorącą wodą). Po południu dostaje jeszcze garść suchej karmy z jagnięciną lub z rybą (purina Dog how), namoczone w wodzie. Biegunki ustały po około 2 miesiącach (dokładnie nie pamiętam?). Pies ma już prawie 14 lat :). To już dziadzio, ale za to jakie ma piękne futerko (od lnu).

Posted

betka napisał(a):
Biegunki to ponoć "uroda" ON-ków. Mojemu zaczęły się biegunki tak gdzieś w 7 roku życia. Gotuję mu od tamtej pory kurę, skrzydełka kurze, z marchewką i z ryżem. Jeśli uda mi się kupić, to i z łapkami kurzymi. Do porcji dodaję kleik z odtłuszczonego siemienia lnianego (łyżeczka zalana gorącą wodą). Po południu dostaje jeszcze garść suchej karmy z jagnięciną lub z rybą (purina Dog how), namoczone w wodzie. Biegunki ustały po około 2 miesiącach (dokładnie nie pamiętam?). Pies ma już prawie 14 lat :). To już dziadzio, ale za to jakie ma piękne futerko (od lnu).

Zakupie len,bo widze ,że jest ogólnie polecany:-)

Posted

Ania i Kajber napisał(a):
No i jak tam Jasperek?

Czy nadal męczą go biegunki?
Czy są w planach te badania?

Dałam Jasperkowi na próbe drugi dzień lek Gotyka-kupa ok.wiem,że to jeszcze o niczym nie świadczy .Trzeba zrobić badania.Badania będą w następnym tyg.jak przyjedzie wet.do Gotyka -zrobić zastrzyk.

Posted

Donka5 napisał(a):
Dałam Jasperkowi na próbe drugi dzień lek Gotyka-kupa ok.wiem,że to jeszcze o niczym nie świadczy .Trzeba zrobić badania.Badania będą w następnym tyg.jak przyjedzie wet.do Gotyka -zrobić zastrzyk.

Pewnie że trzeba zrobić

Posted

Mam pytanie: czy Wasze pieski mają biegunkę po chrupkach (takich od weta), bo mój odwrotnie. Musze coś dorzucić do jadłospisu domowego dla rozluźnienia...Może trzeba przejść na dietę chrupkową...

Posted

[quote name='andegawenka']Mam pytanie: czy Wasze pieski mają biegunkę po chrupkach (takich od weta), bo mój odwrotnie. Musze coś dorzucić do jadłospisu domowego dla rozluźnienia...Może trzeba przejść na dietę chrupkową...[/QUOTE]
Suche jedzenie często powoduje zatwardzenia i suche kupki ;)
Polecam trochę oliwy z oliwek albo rybnej, była do kupienia na bazarku - oliwa dobra na sierść i poprawia trochę sytuację kupową ;)

Posted

[quote name='papatkiole']Czekam z niecierpliwością na wyniki badań i informację o ewentualnym leczeniu, lekach i karmie.[/QUOTE]

Jasperek ma pobrana krew do badań.Wyniki za ok.tydz,bo krew wysyłana jest do Warszawy. Dodaje chłopakowi do picia gotowane siemię(dziękuje za sugestie w tej sprawie) Pije chętnie.Wydaje się ,że siemię ma dobry wpływ na jego delikatny żołądek. Może kupa nie jest całkiem idealna,ale jest dużo lepiej z jej gęstoscią.Nie załatwia się w boksie (od spaceru do spaceru).Czekam niecierpliwie na wyniki.

Posted

Ślepy i stary [URL="http://www.dogomania.pl/threads/183624-GASPAR-pies-pod-igA-AE-pomA-A-cie-nam"]Gasparek[/URL] znalazł dom i rozsyła spadek. Gdy stówka dotrze na konto prosimy bardzo o potwierdzenie na wątku[URL="http://www.dogomania.pl/threads/183624-GASPAR-pies-pod-igA-AE-pomA-A-cie-nam"] Gaspara[/URL].

Posted

[quote name='papatkiole']i co u Jaspera, mial robione badania?
czy już wiadomo jakie sa wyniki?
jakie decyzje co do dalszego ewentualnego leczenai Jaspera?[/QUOTE]
Donka napisała wszystko wyzej- badania były, wyniki za ok tydzień.
[quote name='Bjuta']Ślepy i stary [URL="http://www.dogomania.pl/threads/183624-GASPAR-pies-pod-igA-AE-pomA-A-cie-nam"]Gasparek[/URL] znalazł dom i rozsyła spadek. Gdy stówka dotrze na konto prosimy bardzo o potwierdzenie na wątku[URL="http://www.dogomania.pl/threads/183624-GASPAR-pies-pod-igA-AE-pomA-A-cie-nam"] Gaspara[/URL].[/QUOTE]
Wielkie dzięki :loveu: jak tylko dotrą, potwierdzę.

Posted

Kurcze nie odświezyło mi i dlatego zadałe pytanie.
Co do wyników czy jest opcja poznania wyników np. telefonicznie szybciej, zeby nei czekać całego tygodnia?
Zależy ma szybkości wyników ;)