Ania i Kajber Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 E, no myślę, ze tak dużo znowu nie zje.....:-). Trzeba spróbować. Quote
libra. Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 To się wtrącę ;) Na trzustkę jesli chodzi o badania to najlepiej zrobić badanie poziomu enzymów - wówczas się dowiemy czy Jasper potrzebuje Amylanu. Ja nie widzę przeszkód, by podać Jasperowi porcje Gotykowe "na próbę".. natomiast należałoby zrobić jednak badania. Mysza 1 - te gabinety weterynaryjne, które moga wysyłać badania do Niemiec to miód - nie dość, że badania są dokładne to o wiele tańsze niż te badane u nas w kraju. Nie wydaje mi się - ale to na moje oko - by Jasper miał problem z trzustką - kurczaka z ryżem przy trzustce tez by nie strawił, alergia czy nietolerancja pokarmowa raczej tez to nie jest - najczęściej wiążą się one ze świądem i zmianami skórnymi.. ale mogę się mylić. Jak najszybciej te badania trzeba zrobić. Donka, przy biegunce - można podać węgiel, a także kleik z siemienia lnianego - zalewasz siemię wodą i gotujesz- jak się zagotuje to 10min - jak ostygnie to dajesz do miski z wodą, albo oddzielnie ( a zamiast wody mozna zrobić napar z kory dębu, lub zaparzyć zwykłą czarną herbatę) Quote
mysza 1 Posted January 25, 2011 Author Posted January 25, 2011 Z tą trzustką to różnie bywa, mam pod opieką Amigo, raz wychodzi, ze trzustka chora, za chwilę, że jest ok. Miejmy nadzieję, że wet prowadzący wybierze najlepszą opcję dla Jasperka ;) Quote
Donka5 Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 libra. napisał(a):To się wtrącę ;) Na trzustkę jesli chodzi o badania to najlepiej zrobić badanie poziomu enzymów - wówczas się dowiemy czy Jasper potrzebuje Amylanu. Ja nie widzę przeszkód, by podać Jasperowi porcje Gotykowe "na próbę".. natomiast należałoby zrobić jednak badania. Mysza 1 - te gabinety weterynaryjne, które moga wysyłać badania do Niemiec to miód - nie dość, że badania są dokładne to o wiele tańsze niż te badane u nas w kraju. Nie wydaje mi się - ale to na moje oko - by Jasper miał problem z trzustką - kurczaka z ryżem przy trzustce tez by nie strawił, alergia czy nietolerancja pokarmowa raczej tez to nie jest - najczęściej wiążą się one ze świądem i zmianami skórnymi.. ale mogę się mylić. Jak najszybciej te badania trzeba zrobić. Donka, przy biegunce - można podać węgiel, a także kleik z siemienia lnianego - zalewasz siemię wodą i gotujesz- jak się zagotuje to 10min - jak ostygnie to dajesz do miski z wodą, albo oddzielnie ( a zamiast wody mozna zrobić napar z kory dębu, lub zaparzyć zwykłą czarną herbatę) Ok.Jak będzie lekarz ,to pobierze krew do badań ,a teraz skorzystam z rad.Dzięki:-) Quote
betka Posted January 25, 2011 Posted January 25, 2011 Biegunki to ponoć "uroda" ON-ków. Mojemu zaczęły się biegunki tak gdzieś w 7 roku życia. Gotuję mu od tamtej pory kurę, skrzydełka kurze, z marchewką i z ryżem. Jeśli uda mi się kupić, to i z łapkami kurzymi. Do porcji dodaję kleik z odtłuszczonego siemienia lnianego (łyżeczka zalana gorącą wodą). Po południu dostaje jeszcze garść suchej karmy z jagnięciną lub z rybą (purina Dog how), namoczone w wodzie. Biegunki ustały po około 2 miesiącach (dokładnie nie pamiętam?). Pies ma już prawie 14 lat :). To już dziadzio, ale za to jakie ma piękne futerko (od lnu). Quote
Donka5 Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 betka napisał(a):Biegunki to ponoć "uroda" ON-ków. Mojemu zaczęły się biegunki tak gdzieś w 7 roku życia. Gotuję mu od tamtej pory kurę, skrzydełka kurze, z marchewką i z ryżem. Jeśli uda mi się kupić, to i z łapkami kurzymi. Do porcji dodaję kleik z odtłuszczonego siemienia lnianego (łyżeczka zalana gorącą wodą). Po południu dostaje jeszcze garść suchej karmy z jagnięciną lub z rybą (purina Dog how), namoczone w wodzie. Biegunki ustały po około 2 miesiącach (dokładnie nie pamiętam?). Pies ma już prawie 14 lat :). To już dziadzio, ale za to jakie ma piękne futerko (od lnu). Zakupie len,bo widze ,że jest ogólnie polecany:-) Quote
Ania i Kajber Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 No i jak tam Jasperek? Czy nadal męczą go biegunki? Czy są w planach te badania? Quote
Donka5 Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 Ania i Kajber napisał(a):No i jak tam Jasperek? Czy nadal męczą go biegunki? Czy są w planach te badania? Dałam Jasperkowi na próbe drugi dzień lek Gotyka-kupa ok.wiem,że to jeszcze o niczym nie świadczy .Trzeba zrobić badania.Badania będą w następnym tyg.jak przyjedzie wet.do Gotyka -zrobić zastrzyk. Quote
Mysza2 Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 Donka5 napisał(a):Dałam Jasperkowi na próbe drugi dzień lek Gotyka-kupa ok.wiem,że to jeszcze o niczym nie świadczy .Trzeba zrobić badania.Badania będą w następnym tyg.jak przyjedzie wet.do Gotyka -zrobić zastrzyk. Pewnie że trzeba zrobić Quote
papatkiole Posted January 29, 2011 Posted January 29, 2011 Badania dopiero w poniedziałek, ale podnieśc Jasperka zawsze można ;) Quote
papatkiole Posted January 31, 2011 Posted January 31, 2011 Czekam z niecierpliwością na wyniki badań i informację o ewentualnym leczeniu, lekach i karmie. Quote
andegawenka Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Mam pytanie: czy Wasze pieski mają biegunkę po chrupkach (takich od weta), bo mój odwrotnie. Musze coś dorzucić do jadłospisu domowego dla rozluźnienia...Może trzeba przejść na dietę chrupkową... Quote
mysza 1 Posted February 1, 2011 Author Posted February 1, 2011 [quote name='andegawenka']Mam pytanie: czy Wasze pieski mają biegunkę po chrupkach (takich od weta), bo mój odwrotnie. Musze coś dorzucić do jadłospisu domowego dla rozluźnienia...Może trzeba przejść na dietę chrupkową...[/QUOTE] Suche jedzenie często powoduje zatwardzenia i suche kupki ;) Polecam trochę oliwy z oliwek albo rybnej, była do kupienia na bazarku - oliwa dobra na sierść i poprawia trochę sytuację kupową ;) Quote
Donka5 Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 [quote name='papatkiole']Czekam z niecierpliwością na wyniki badań i informację o ewentualnym leczeniu, lekach i karmie.[/QUOTE] Jasperek ma pobrana krew do badań.Wyniki za ok.tydz,bo krew wysyłana jest do Warszawy. Dodaje chłopakowi do picia gotowane siemię(dziękuje za sugestie w tej sprawie) Pije chętnie.Wydaje się ,że siemię ma dobry wpływ na jego delikatny żołądek. Może kupa nie jest całkiem idealna,ale jest dużo lepiej z jej gęstoscią.Nie załatwia się w boksie (od spaceru do spaceru).Czekam niecierpliwie na wyniki. Quote
mysza 1 Posted February 1, 2011 Author Posted February 1, 2011 A bierze leki Gotyka? Czy tylko wtedy na próbę? Quote
Donka5 Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Dałam Jasperkowi leki Gotyka przez 3 dni -teraz nie.Póżniej zakupiłam siemię i gotuje z niego kleik. Quote
mysza 1 Posted February 1, 2011 Author Posted February 1, 2011 Rozumiem. Zobaczymy co wyjdzie w badaniach. Jakbyś miała czas to zdjęcia Jasperka mile widziane, poogłaszac go trzeba. ;) Quote
papatkiole Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 i co u Jaspera, mial robione badania? czy już wiadomo jakie sa wyniki? jakie decyzje co do dalszego ewentualnego leczenai Jaspera? Quote
Bjuta Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Ślepy i stary [URL="http://www.dogomania.pl/threads/183624-GASPAR-pies-pod-igA-AE-pomA-A-cie-nam"]Gasparek[/URL] znalazł dom i rozsyła spadek. Gdy stówka dotrze na konto prosimy bardzo o potwierdzenie na wątku[URL="http://www.dogomania.pl/threads/183624-GASPAR-pies-pod-igA-AE-pomA-A-cie-nam"] Gaspara[/URL]. Quote
mysza 1 Posted February 1, 2011 Author Posted February 1, 2011 [quote name='papatkiole']i co u Jaspera, mial robione badania? czy już wiadomo jakie sa wyniki? jakie decyzje co do dalszego ewentualnego leczenai Jaspera?[/QUOTE] Donka napisała wszystko wyzej- badania były, wyniki za ok tydzień. [quote name='Bjuta']Ślepy i stary [URL="http://www.dogomania.pl/threads/183624-GASPAR-pies-pod-igA-AE-pomA-A-cie-nam"]Gasparek[/URL] znalazł dom i rozsyła spadek. Gdy stówka dotrze na konto prosimy bardzo o potwierdzenie na wątku[URL="http://www.dogomania.pl/threads/183624-GASPAR-pies-pod-igA-AE-pomA-A-cie-nam"] Gaspara[/URL].[/QUOTE] Wielkie dzięki :loveu: jak tylko dotrą, potwierdzę. Quote
papatkiole Posted February 1, 2011 Posted February 1, 2011 Kurcze nie odświezyło mi i dlatego zadałe pytanie. Co do wyników czy jest opcja poznania wyników np. telefonicznie szybciej, zeby nei czekać całego tygodnia? Zależy ma szybkości wyników ;) Quote
Ania i Kajber Posted February 2, 2011 Posted February 2, 2011 Pozdrawiamy Jasperka, czekamy na wyniki krwi. Quote
Recommended Posts